Asa cum a anuntat, RADET a inceput ieri furnizarea caldurii in apartamente, insa dezmortirea caloriferelor nu s-a facut simtita dimineata, ci abia spre seara, spre nemultumirea bucurestenilor care abia se obisnuisera cu ideea ca vor plati factura la
Asa cum a anuntat, RADET a inceput ieri furnizarea caldurii in apartamente, insa dezmortirea caloriferelor nu s-a facut simtita dimineata, ci abia spre seara, spre nemultumirea bucurestenilor care abia se obisnuisera cu ideea ca vor plati factura la incalzire si pe luna octombrie. Reprezentantii regiei sustin ca agentul termic "a venit" mai greu pe conducta din cauza complexitatii manevrelor de pornire a sistemului de termoficare. "Punerea in functiune a echipamentelor nu se face printr-o simpla apasare de buton. Toate menevrele de pornire a sistemului de termoficare - pornirea pompelor, deschiderea si inchiderea vanelor de la blocuri si de la punctele termice etc. -, dureaza cateva ore bune, asa ca incalzirea caloriferelor se va face simtita incepand din aceasta dupa-amiaza (ieri dupa-amiaza, n. red.)", ne-a declarat Virgil Ramba, directorul general interimar al RADET. Spre deosebire de anii trecuti, regia a oferit abonatilor sai posibilitatea de a se exprima cand doresc sa aiba caldura. Cei care nu doresc sa beneficieze de caldura in aceasta perioada, pot solicita acest lucru, in scris, fie la sediul RADET, fie la punctul termic la care sunt racordati. "Practic, clientii nostri pot sa-si opreasca si singuri caldura, inchizandu-si vana de la bloc. Pana acum, circa 10-15% dintre proprietarii de apartamente racordate la RADET au cerut sa amanam cu o luna reluarea distributiei de agent termic, pentru ca vor sa economiseasca bani", ne-a mai spus Ramba.
La randul sau, Mihail Popescu, secretarul general al RADET, ne-a declarat ca agentul termic livrat in aceste zile va fi facturat la pretul gigacaloriei din iarna trecuta, adica la 960.000 de lei vechi. "Pana cand Guvernul va hotari noua valoare a pretului national de referinta al agentului termic, abonatii nostri vor plati caldura la pretul de anul trecut", ne-a precizat el. Conform acordului cu Fondul Monetar International, noul pret al energiei termice, de 1.075.000 lei vechi, ar fi trebuit aprobat de Executiv incepand cu 1 octombrie, dar cum acest lucru nu s-a intamplat, romanii racordati la sistemul centralizat de termoficare vor achita facturile pentru luna octombrie la pretul "vechi". RADET a calculat insa si valorile de consum ale populatiei pentru sezonul rece 2005 - 2006 la viitorul pret de referinta al gigacaloriei - de 107,5 lei noi (1.075.000 lei vechi). Potrivit estimarilor, factura pentru consumul de agent termic va creste cu cel putin 20% fata de iarna trecuta, astfel ca bucurestenii care locuiesc in garsoniere vor avea lunar cheltuieli de cel putin 100 de lei doar pentru apa calda si caldura furnizata de RADET in sezonul rece, facturile depasind 200 de lei noi in cazul locatarilor din apartamentele cu trei si patru camere. RADET furnizeaza caldura si apa calda in peste 600.000 de apartamente din Capitala, avand contracte cu peste 8000 de asociatii de locatari.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.