Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar putea avea loc concomitent cu cea a Turciei, a indicat presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania, Guido Podesta (foto), membru al Partidului Popular European, intr-un interviu obtinut pen
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar putea avea loc concomitent cu cea a Turciei, a indicat presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania, Guido Podesta (foto), membru al Partidului Popular European, intr-un interviu obtinut pentru "Adevarul" de Daniela Filipescu.
Oficialul european a afirmat ca principala problema in drumul european al Republicii Moldova este reprezentata de conflictul transnistrean: "Am fost la Chisinau, si l-am intalnit si pe presedintele Voronin, chiar in trei randuri, la Bruxelles, la Roma si la Chisinau. Opinia mea este ca, in primul rand, trebuie rezolvate multele si dificilele probleme ale regiunii Transnistria. Apoi, raporturile cu Rusia si pozitia ei fata de aceasta tema sunt foarte delicate".
Opinii romanesti utile in Transnistria
Guido Podesta si-a exprimat parerea de rau ca Romania nu este reprezentata in negocierile pentru Transnistria: "Eu regret faptul ca Romania nu este prezenta in Comisia mixta internationala insarcinata sa rezolve aceste probleme. Cred ca ar fi fost foarte util sa avem reprezentanti si opinii romanesti pe aceasta tema. Daca Moldova va avea capacitatea sa rezolve aceste probleme cu Transnistria, are sanse sa intre in UE. Nu acum, si nu stiu exact cand, dar cred ca aproximativ in aceeasi perioada in care va intra Turcia. Dar exista o foarte mare diferenta, in favoarea Moldovei si in defavoarea Turciei: Turcia este foarte mare si deci foarte greu de integrat. Noi am votat deja in favoarea inceperii negocierilor cu Turcia, desi pare incredibil de greu. Turcia este cat Romania si Polonia la un loc, cu o rata a natalitatii foarte ridicata si va avea o pondere foarte mare in sistemul social si economic european. Or, Moldova are intre trei-patru milioane de locuitori. Deci, consider ca este mult mai usor sa integram Moldova decat Turcia".
Guido Podesta a atras atentia si asupra problemelor de imagine ale Romaniei. "Am vorbit cu premierul Tariceanu si cu ministrul Boagiu si le-am explicat ca, in tari prietene ca Italia, prezenta romilor si a bandelor violente de infractori veniti din Romania distruge imaginea tarii. Doua actiuni sunt necesare in aceste cazuri: o mai buna cooperare intre politistii si magistratii romani si italieni si sa explicam ca tara mea a fost, de asemenea, o sursa de imigranti legali si ilegali, in special spre Statele Unite", dar aceasta nu inseamna ca toti iatlienii sunt mafioti, a mai spus prietenul Romaniei, Guido Podesta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.