Asemenea unui maniac sub teroarea ideilor fixe, Kremlinul face o noua tentativa de a reanima memorandumul Kozak. La Chisinau a aparut un plan de reglementare a diferendului transnistrean. Desi, deocamdata, nu a fost revendicat oficial, nimeni nu pune
Asemenea unui maniac sub teroarea ideilor fixe, Kremlinul face o noua tentativa de a reanima memorandumul Kozak. La Chisinau a aparut un plan de reglementare a diferendului transnistrean. Desi, deocamdata, nu a fost revendicat oficial, nimeni nu pune la indoiala faptul ca documentul a fost elaborat de Moscova. Acest lucru este confirmat, de altfel, de administratia de la Tiraspol, care a dat de inteles deja ca va purta discutii doar in baza noului proiect rusesc.
Documentul este in total dezacord si cu pozitia oficiala a Chisinaului asupra crizei transnistrene. Pastisand celebrul memorandum Kozak, proiectul prevede perpetuarea, pe un termen nedefinit, a prezentei militare rusesti in regiunea rebela si legitimarea pe plan international a autoproclamatei republici nistrene ca stat independent.
Se vede de la o posta ca la mijloc e o lucratura perfida. Planul cu pricina creeaza impresia ca urmareste nu solutionarea problemei transnistrene, ci incitarea spiritelor. Pana si la o privire sumara se poate observa ca el este burdusit cu niste prevederi menite sa scoata din sarite nu numai conducerea de la Chisinau, ci si intreaga Basarabie. Viitoarea confederatie, de exemplu, din care ar trebui sa faca parte doua state independente, Transnistria si Moldova, ar urma sa se numeasca "Moldavia".
Tineti-va bine, ca asta-i doar inceputul. Potrivit noului plan rusesc, in viitorul stat comun va fi un parlament bicameral in care Chisinaul si Tiraspolul vor avea cate un numar egal de reprezentanti. Si de parca toate acestea n-ar fi de ajuns, Rusia impune, de fapt, lichidarea armatei moldovenesti, nu insa si a celei transnistrene. Aceasta din urma, imbracand uniforma ruseasca, va conduce ulterior un contingent international menit sa asigure "garantiile militare" ale reglementarii transnistrene. In fine, dar nu si in ultimul rand, proiectul Moscovei elimina SUA si UE din procesul de negocieri, rolul jucat de cele doua puteri occidentale limitandu-se doar la servicii de expertiza.
De ce face Kremlinul acest gest provocator? Ca sa impresioneze Occidentul si sa inspaimante Basarabia.. In acelasi timp, prin tupeul sau inimaginabil, documentul ticluit la Moscova isi propune sa zdruncine moralul Statelor Unite si Uniunii Europene, determinandu-le, astfel, sa faca presiuni asupra Republicii Moldova, pentru ca aceasta s-o lase mai moale in problema transnistreana.
Este vorba, neindoios, de un calcul politic rusesc facut pe ideea unei scindari clare a principalilor actori implicati in reglementarea conflictului. De o parte a baricadei e impinsa Moldova si Ucraina cu planul Iuscenko, iar pe de alta se situeaza comod Transnistria si Rusia cu noul lor proiect. Si cum cele doua documente, conceptual vorbind, sunt diametral opuse si se exclud reciproc, negocierile urmeaza sa se transforme intr-o partida de ping-pong, in care echipa Moscovei si Tiraspolului se va confrunta cu cea a Kievului si Chisinaului. Occidentului ii este rezervat doar rolul unui baiat de mingi pe tusa.
Rusia spera sa invinga in acest joc. Atuul ei este Ucraina, care nu-i exclus sa se prezinte pana la urma ca un cal troian strecurat in tabara moldoveneasca. Chiar daca calculele rusilor se vor dovedi gresite si Kievul nu va trada nici Occidentul si, deci, nici Chisinaul, rivalitatea fatisa din sanul negociatorilor, oricum, da apa la moara Kremlinului. Acesta poate acum sa scuipe pe planul Iuscenko si pe asentimentul Moldovei fata documentul respectiv, invocand motivul ca Moscova si Tiraspolul au o viziune total diferita asupra cailor de solutionare a diferendului.
Care este, totusi, scopul final urmarit de Moscova? Pentru ca, in situatia creata, partile se vor exprima in limbi diferite, negocierile vor fi date peste cap inca inainte de a incepe. In aceste imprejurari, Occidentul, descurajat de impasul in care va intra din nou procesul de reglementare transnistreana, ar putea fi tentat sa accepte conservarea conflictului pe termen lung prin decuparea Transnistriei de Republica Moldova si plasarea ei sub tutela internationala. Rusiei i-ar conveni acest deznodamant sub rezerva mentinerii in continuare a prezentei sale militare in regiunea separatista.
Noul plan rusesc prevede, de fapt, ca Transnistria sa se lipeasca de Moldova ca o capusa capabila sa intoxice intregul organism social si politic al tarii. Situatia nu-i deloc placuta, fireste. Dar nu-i si fara iesire. Important e ca in aceste imprejurari si Occidentul, si Ucraina, dar si Moldova, bineinteles, sa-si pastreze capul pe umeri.
Rusii transforma negocierile intr-o lupta care pe care. si ea nu trebuie evitata. Aceasta tranta politica este deschisa oricarui rezultat. Unde mai pui ca cel de-al doilea stat romanesc, daca te gandesti bine, nu are nimic de pierdut. Ce a avut, nu-i apartine nici azi. Exista, insa, o sansa ca maine sa se poata revansa.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.