Ministerul Justitiei a declansat procedura de selectie pentru magistratii militari care sa ocupe functiile de sef al Sectiei Parchetelor Militare (SPM) si adjunct al acestuia, ramase vacante ca urmare a destituirii conducerii Sectiei de catre ministr
Ministerul Justitiei a declansat procedura de selectie pentru magistratii militari care sa ocupe functiile de sef al Sectiei Parchetelor Militare (SPM) si adjunct al acestuia, ramase vacante ca urmare a destituirii conducerii Sectiei de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei. Selectia pentru ocuparea functiilor de procuror militar sef si procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curte de Casatie si Justitie impune ca magistratii militari sa aiba cel putin zece ani de vechime in functia de judecator sau procuror, sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici sa fi colaborat cu acestea. Candidatii isi pot depune, pana la 31 octombrie, la Ministerul Justitiei curriculumul vitae, care sa includa traseul profesional, referiri la dosarele importante solutionate, precum si la stagiile de pregatire profesionala, doar daca este cazul.
Revocarile
Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instantei supreme a ramas fara conducere dupa ce, in 4 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat propunerile ministrului Justitiei privind revocarea din functie a generalului Samoila Joarza si a adjunctului Ionel Slavoiu. Ministrul Monica Macovei a criticat ineficienta Sectiei Parchetelor Militare si tergiversarea unor dosare importante, ea dand drept exemple dosarul Revolutiei si pe cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Generalul magistrat Samoila Joarza a fost pentru a doua oara revocat din functie, dupa cea in 1997 a fost inlocuit din postul de adjunct al sefului Sectiei Parchetelor Militare. Tot atunci, generalul Dan Voinea prelua functia de conducere a SPM si declansa ulterior ample cercetari in dosarele revolutiei din '89. Dupa preluarea puterii de catre PSD, ca urmare a alegerilor din 2000, Voinea a fost schimbat cu Joarza la conducerea SPM. Cand puterea s-a schimbat din nou, dupa alegerile din 2004, generalul Voinea a inceput din nou sa lucreze in dosarele revolutiei. Printre cei pe care i-a pus sub acuzare de la inceputul acestui an figureaza Ion Iliescu, fostul sef al statului.(B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.