Ce a fost saptamana trecuta
* Framantari in PSD
* Tandemul Iliescu-Roman vrea partid de stanga
* Lichidati coruptia!
* Miclea isi strange papusile
* Mai putin lux la Parlament
* Gripa, inamicul public nr. 1<
Ce a fost saptamana trecuta
* Framantari in PSD
* Tandemul Iliescu-Roman vrea partid de stanga
* Lichidati coruptia!
* Miclea isi strange papusile
* Mai putin lux la Parlament
* Gripa, inamicul public nr. 1
* Presa ciudata
De ce
P SD a trecut printr-o saptamana de mari framantari. Zvonul privind organizarea unui congres extraordinar al partidului, in care sa fie debarcat Mircea Geoana de catre aripile nemultumite din PSD, a circulat cu insistenta in mediul politic. Ulterior, a aparut un alt zvon, referitor la faptul ca Ioan Rus si Mircea Geoana ar pregati impreuna inlocuirea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al partidului. Zvonacii care au provocat aceste valuri daunatoare n-au fost prinsi de conducerea PSD, in ciuda eforturilor lui Miron Mitrea de a-i depista si pedepsi. Oricum, perdantul in toata aceasta situatie este tot Mircea Geoana, si numai prin faptul ca este posibil ca sub conducerea sa sa fie posibila o asemenea discutie.
Prin astfel de actiuni subversive, ranile interne din PSD s-au amplificat, dar cel care a turnat sare pe ele a fost nimeni altul decat senatorul Ion Iliescu, care a avertizat in cuvinte usturatoare ca orice pasare pe limba ei piere, daca n-are un mesaj corespunzator pentru electorat si o pozitie bine definita in spectrul politic. Alaturi de fostul partener Petre Roman, Iliescu a fost mai dezinvolt ca niciodata si a admis ca Polul Social pe care l-a creat recent, intru coagularea stangii romanesti, s-ar putea transforma in partid. De altfel, asa s-a intamplat si cu FSN, care a devenit cel mai puternic partid din Romania. Semnalele despre intarirea Polului Social sunt foarte incurajatoare pentru tandemul Iliescu-Roman, in conditiile in care mai multi lideri ai filialelor teritoriale ale PSD si parlamentari-sindicalisti vor acum in Pol. Un Pol care are deja un reprezentant in legislativ, in persoana lui Ion Iliescu si care ar putea atrage, in curand, mai multi parlamentari.
Comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, a luat pulsul Bucurestiului, cu o saptamana inaintea publicarii raportului de tara al Comisiei Europene. Aprecierile lui Rehn sunt incurajatoare pentru partea romana -, insa ceea ce a cerut insistent comisarul - lichidarea marii coruptii - se dovedeste greu de indeplinit.
Ministrul democrat Mircea Miclea si-a luat papusile de la Ministerul Educatiei si Cercetarii si da sa plece suparat spre Cluj, abandonand guvernarea. Motivul declarat al demisiei neasteptate a ministrului este alocarea unor fonduri insuficiente pentru invatamant, in bugetul pe 2006. Gestul lui Mircea Miclea pare unul onorabil. Surprinzator in toata aceasta intamplare, insa, este faptul ca nu a incercat nimeni in mod evident sa il faca sa revina asupra deciziei.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a propus instituirea austeritatii la Camera Deputatilor si la Senat. Cu ocazia aprobarii bugetului pe 2006, seful Guvernului a constatat ca exista doua institutii (si anume camerele parlamentare) care isi stabilesc singure bugetele. Tariceanu a extins analiza si a vazut ca parlamentarii si-au trecut in bugetul pe 2006 chiar mai multi bani decat in 2005, cand au avut investitii serioase de facut in "cupola de aur". Inca un om politic care se bazeaza pe perceptia proasta a acestei institutii in randul opiniei publice si care reuseste astfel sa ii impuna restrictii.
Prezenta temutului virus H5N1 in Romania pune Bucurestiul pe jar. Este o situatie inedita, cu care nu s-a confruntat nici un Guvern pana acum. Panica s-a instaurat in randul romanilor care au cules rapid toate vaccinurile din farmacii, de teama mortii subite. Imaginile din Asia, cu oameni purtand masti pe fata cand mergeau la serviciu, cu scoli inchise si transport public paralizat, care pareau atat de indepartate de batranul continent, sunt acum mai actuale ca oricand. Riscul unei pandemii este ingrozitor de mare, iar focarele de gripa aviara se extind cu repeziciune in Delta Dunarii si Baragan. Chiar daca avem un sistem veterinar "alert", dupa cum ne-au laudat oficialii europeni, extinderea maladiei poate deveni de necontrolat, daca autoritatile nu iau la timp masurile de preventie corespunzatoare. Astfel, in ciuda procedurilor clare pentru astfel de situatii, scolile din zonele monitorizate nu s-au inchis, iar ziaristii sunt lasati sa umble liberi printre "ucigasii" de pasari.
Saptamana trecuta a dovedit din nou ca presa autohtona este cel putin ciudata. Inmormantarea hotului prins in casa celebrei creatoare de moda Romanita Iovan a fost prezentata pe larg, inclusiv de televiziunile considerate foarte serioase, iar dezbaterile pe tema acestui caz s-au intins pana la ore tarzii din noapte.
Ce va fi
Guvernele roman si ungar vor avea joi, in premiera, o sedinta comuna, la Bucuresti.
Autoritatile vor mentine alerta de gradul zero, din cauza gripei aviare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.