Tinerii de pana in 26 de ani au ales anul acesta spectacolele de muzica si muzeele, si mai putin la spectacolele de dans, de umor sau expozitiile de arta, potrivit unui sondaj realizat in aceasta vara pe litoral de Asociatia EURO 26 Romania si Biroul
Tinerii de pana in 26 de ani au ales anul acesta spectacolele de muzica si muzeele, si mai putin la spectacolele de dans, de umor sau expozitiile de arta, potrivit unui sondaj realizat in aceasta vara pe litoral de Asociatia EURO 26 Romania si Biroul de Cercetari Sociale.
Aproape 45 la suta dintre respondenti nu fusesera niciodata la teatru in 2005, iar 19,4 la suta - doar o data. Procentaje asemanatoare se regasesc in cazul filmelor: peste 40 la suta - niciodata, 13 la suta - o data. In schimb, 12,8 la suta sustin ca au fost de peste noua ori la film de la inceputul anului pana in vara, in timp ce in cazul teatrului, proportia pentru o asemenea frecventa este mai mica: 4,7 la suta.
Potrivit sondajului, 38,6 la suta si 47,7 la suta dintre tineri n-au trecut pragul vreunui muzeu, respectiv al unei biblioteci publice in 2005. Totusi, unul din cinci tineri a declarat ca facut o vizita la muzeu si tot o cincime au pasit o data sau de doua ori intr-o biblioteca publica. Exista si o categorie - circa 14 la suta dintre subiecti - care a mers de cel putin noua ori la biblioteca.
Frecventa relativ redusa se inregistreaza la expozitiile de arta, spectacolele de satira si umor si reprezentatiile de dans, peste 55 la suta dintre tineri declarand ca n-au fost la nici o astfel de manifestare in 2005.
In schimb, spectacolele de muzica au avut parte de un public mai numeros: circa 29 la suta dintre cei intervievati n-au fost niciodata in acest an la un concert, dar 17 la suta au fost la unul, 15 la suta la doua, 13 la suta la trei si 8,6 la suta la peste noua.
Conform Asociatiei EURO 26 Romania, muzeele au fost vizitate in special de cei din orasele foarte mari, studenti si absolventi de facultate. La proiectii de film s-au dus preponderent baietii, de 20-22 ani, din Banat, Crisana si Maramures, vizionarea lor fiind mai redusa la fete, de 18-20 ani, din Transilvania si Moldova. Bibliotecile publice - altele decat cele scolare si universitare - au fost frecventate mai ales de fete, sub 20 ani, din Bucuresti si Transilvania, in timp ce teatrul a fost o institutie cautata mai ales de fete, de elevi, intelectuali si patroni din mediul urban.
Aproape doua treimi dintre cei intervievati - 63 la suta - au descris cultura romana ca "originala si creatoare", 21 la suta - "neoriginala si imitativa", iar 16 la suta au spus ca nu stiu.
La intrebarea "Cine poarta principala vina pentru slaba difuzare a artistilor romani in strainatate?", raspunsurile au fost: Ministerul Culturii - 30 la suta, artistii insisi - 23 la suta, televiziunile, presa - 17 la suta, uniunile artistilor profesionisti - 10 la suta, altcineva - 4 la suta. 16 la suta au declarat ca nu stiu.
In topul artistilor romani favoriti se afla Vama Veche, Florin Piersic si Iris. In cazul artistilor straini, tinerii i-au mentionat cel mai des pe Jennifer Lopez, Eminem si Shakira. Asociatia EURO 26 Romania gestioneaza la noi cardul EURO 26, instrumentul de mobilitate al Consiliului Europei. Circa 60.000 de tineri romani au un asemenea card care ofera reduceri in cele mai multe tari europene. Sondajul "Cultura versus Gunoi" a fost efectuat in lunile iulie - august la Costinesti, pe un esantion de 1.398 tineri, reprezentativ pentru populatia cu varste sub 26 ani care a venit in vara in aceasta statiune. Eroarea statistica este de +/- 2,7 la suta. Subiectii intervievati au fost selectati aleatoriu din locurile intens circulate din statiune. Ei provin in proportie de 89 la suta din mediul urban.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.