Presedintele american, George W. Bush, clipeste des, scrasneste din dinti, isi umezeste buzele si isi leagana piciorul, atunci cand i se pun intrebari incomode, aratand prin aceasta ca face tot mai greu fata stresului inerent functiei sale, comenteaz
Presedintele american, George W. Bush, clipeste des, scrasneste din dinti, isi umezeste buzele si isi leagana piciorul, atunci cand i se pun intrebari incomode, aratand prin aceasta ca face tot mai greu fata stresului inerent functiei sale, comenteaza La Repubblica, citata de Mediafax. Presedintele american era cunoscut, de mai multa vreme, pentru zambetul usor dispretuitor si total nepotrivit, pe care il afisa dupa rostirea unor fraze de genul: "Irakienii platesc un pret scump pentru terorism". In ultima vreme, insa, ticurile sale mimico-gestuale s-au inmultit si diversificat.
Intr-un recent interviu acordat postului NBC, presedintele a clipit de 24 de ori inainte de a raspunde la o intrebare referitoare la avocata Harriet Miers, dupa care a scrasnit din dinti, si-a umezit buzele si a dat nervos din picior, aruncand priviri disperate sotiei sale, Laura, care se afla alaturi de el. Seful administratiei de la Casa Alba a inceput sa mestece in gol si sa scrasneasca din dinti, in aparitiile publice, dupa lovitura politica si mediatica provocata de tragedia de la New Orleans, care a urmat trecerii uraganului Katrina.
"Presedintele are o problema dentara, urmeaza un tratament stomatologic?", a fost intrebat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Casei Albe, care a refuzat sa faca orice comentariu. Ticurile presedintelui au inceput sa se manifeste concomitent cu o lipsa de coerenta logica si sintactica, vizibila atunci cand el nu isi citeste discursurile. "Am ascultat... si am auzit bine ceea ce s-a spus aici, chiar daca nu ma aflam aici, ca sa ascult...", a afirmat Bush, cu o alta ocazie, scrasnind din dinti.
"Limbajul corporal" haotic al lui George W. Bush poate fi interpretat ca un "semn neurovegetativ al unei presedintii in deriva", comenteaza La Repubblica, atragand atentia si asupra faptului ca, de la declansarea razboiului din Irak, acesta a incaruntit considerabil.
Ticurile nervoase sunt primele semne ale unei crize prezidentiale, continua ziarul, care enumera exemplele altor presedinti de la Casa Alba. Atunci cand se afla in situatii dificile, Bill Clinton - celebru pentru expresia "I feel your pain" ("Va impartasesc suferinta") - isi musca buza de jos. Ronald Reagan inclina capul intr-o parte si astepta ca Nancy, sotia lui, sa ii sugereze raspunsul. Richard Nixon injura ca un birjar, fiind inregistrat de microfoanele secrete, iar Jimmy Carter isi afisa dantura, intr-un zambet larg si defensiv. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.