Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) releva ca intre 40 si 75% din sindroamele dureroase sunt insuficient tratate si de aceea forul international cere guvernelor statelor sa lanseze programe si ghiduri nationale de pregatire in terapi
Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) releva ca intre 40 si 75% din sindroamele dureroase sunt insuficient tratate si de aceea forul international cere guvernelor statelor sa lanseze programe si ghiduri nationale de pregatire in terapia durerii. In SUA, pana la 7,7% din populatie este afectata de durere neuropata, suferinta care care este cauzata de afectiuni ale structurii nervoase, un european din 15 are o astfel de maladie, iar 80% dintre ei au durere severa, a declarat, ieri, medicul Elena Copaciu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii. Prevalenta acestui tip de durere este de 7,7% in Spania, 7,5% in Marea Britanie, 6,4% in Franta si 6% in Germania. Durerea neopata se manifesta deseori ca un "junghi" sau intepaturi similare socului electric, iar ele sunt mai intense in timpul noptii, a declarat, cu aceeasi ocazie, profesorul Ovidiu Bajenaru, sef al sectiei de neurologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si presedinte al Societatii Nationale de Neurologie. Persoanele cu durere neuropata au tulburari ale somnului, lipsa de energie, ameteala si dificultati de concentrare. Din cauza durerii cronice, cei mai multi suferinzi nu mai pot munci, nu mai pot merge si chiar nu se mai pot imbraca, intrucat simplul contact al pielii cu hainele da nastere unor dureri de nesuportat, a mai spus profesorul Bajenaru. Cauzele bolii au, cel mai adesea, caracter cronic. Asta insemna ca poate dura sase luni sau chiar mai mult. Ea este cauzata de leziunea sau afectarea nervilor din creier, coloana vertebrala, membre inferioare si superioare, a explicat profesorul Bajenaru. Doua din cele mai cunoscute cauze sunt diabetul si Zona Zoster. (C.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.