Ion Iliescu nu se dezice de imaginea sa de oracol ce poate emite pareri despre orice problema. Aproape toate discursurile sale memorabile au fost rostite in tara, in mijlocul oamenilor. Asa s-a intamplat si ieri, cand Ion Iliescu, aflat alaturi de un

Ion Iliescu nu se dezice de imaginea sa de oracol ce poate emite pareri despre orice problema. Aproape toate discursurile sale memorabile au fost rostite in tara, in mijlocul oamenilor. Asa s-a intamplat si ieri, cand Ion Iliescu, aflat alaturi de un vechi tovaras, Petre Roman, a perorat la Pitesti pe marginea a nenumarate subiecte. Pe rand, in lungul sau discurs, au fost atacate atat obsesii mai vechi ale fostului presedinte, cum ar fi Piata Universitatii, cat si probleme stringente, precum starea actuala a PSD sau dezbaterile despre votul uninominal.
Desi in trecut au avut diferende mari, Iliescu si Roman, doi exilati politici ai momentului, au pornit prin tara un turneu de promovare a Polului Social pe care ei l-au inventat pentru a promova ideile de stanga. Desi omul de rand nu ar fi in stare sa mentioneze vreun partid de stanga in afara de PSD, Iliescu este suparat ca intre aceste formatiuni nu s-a realizat un cadru de dialog politic. De aceea, spune cu obida Iliescu, formatiunile de stanga sufera, in timp ce acelea de dreapta "desi nu au reusit sa faca mare lucru pe plan politic", au reusit sa genereze miscarea societatii civile.

Suparat pe madam Mungiu, Macovei si Weber

Iliescu nu pare a sti ca "societatea deschisa" promovata de George Soros nu are nici o legatura cu ideile de stanga, pentru ca, a dezvaluit el, i-a reprosat personal miliardarului ca a dat burse numai celor de orientare de dreapta. Aversiunea sa insa este lamurita imediat, cand vorbeste despre "asa-zisa societate civila care domina de cativa ani", in fapt, cei care i-au fost ca un junghi in timpul celor trei mandate prezidentiale. "Este vorba despre madam Mungiu, Macovei, Weber si altii", a nominalizat el. In ceea ce priveste votul uninominal, o idee care desi este sprijinita de PSD, cu greu ar putea fi o initiativa de stanga, Iliescu reuseste din nou sa inoate impotriva curentului.
"S-ar putea atunci sa ne trezim cu oameni cu parale multe si cap putin sau cu un fotbalist in voga, ori o fata ce arata bine, care sa castige voturile", a spus Iliescu, adaugand ca acest tip de vot va favoriza oamenii cu bani, capabili sa-si faca o campanie electorala individuala.
Bineinteles ca a adus vorba si despre Piata Universitatii, un subiect dureros pentru Iliescu, permanent revoltat ca opinia publica nu adera la opinia sa despre inabusirea in sange a manifestatiei de catre mineri. Intr-o continuare a zvonurilor de atunci cum ca studentii erau mituiti cu cartuse de tigari, Iliescu spune acum ca partidele istorice, societatea civila, ziarele si studentii care i se opuneau au primit bani din strainatate pentru acest lucru. "Toti acestia au fost beneficiarii unei finantari directe din exterior pentru a alimenta Piata Universitatii", a spus Iliescu, secondat de Roman care a spus iar ca ar fi chemat minerii la Bucuresti. Daca neaga rolul sau in acele evenimente, in schimb, fostul premier se mandreste cu ceea ce a facut in timpul revolutiei, ba chiar s-a laudat ca l-ar mai impusca o data pe Ceausescu.

Sensibil la soarta partidului

Cat despre PSD, ale carui ape s-au tulburat in ultimele zile din cauza ideei unui posibil congres extraordinar ce ar putea schimba conducerea, Iliescu spune ca traverseaza o criza de identitate. PSD plateste "eroarea" de a fi fost identificat Executivul cu partidul, sustine Iliescu, uitand parca faptul ca Guvernul a fost format din pesedisti. De altfel, in acea perioada el era un apolitic presedinte, iar el sugereaza ca PSD merge rau doar cand nu e el seful partidului. "Nu si-au dat mana oameni care sa fie animati de valori comune. Nici nu prea se simpatizeaza reciproc, se detesta reciproc, dar au lucrat impreuna", acuza el, si nu e pentru prima oara.
Iliescu sustine ca nu va mai candida pentru un post in partid, insa e greu de crezut ca cel care a avut in ultimii zeci de ani numai functii de conducere nu e tentat. Lucru dezvaluit apoi subtil de fostul sef al PSD, cand a admis ca "ar putea sa apara" chestiuni care sa-l faca sa se razgandeasca, pentru ca, a tinut el sa precizeze, ramane "sensibil la soarta partidului".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.