Pelerini veniti din toata tara au participat, ieri, la Liturghia de sarbatorire a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Iasiului si a intregii Moldove, de la Catedrala Mitropolitana, in ciuda ploii marunte. Slujba a fost oficiata de un sobor impr
Pelerini veniti din toata tara au participat, ieri, la Liturghia de sarbatorire a Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Iasiului si a intregii Moldove, de la Catedrala Mitropolitana, in ciuda ploii marunte. Slujba a fost oficiata de un sobor impresionant de preoti, in frunte cu Patriarhul Teoctist, cu mitropolitul Moldovei IPS Daniel si IPS Panteleimon de Veria din Grecia si s-a desfasurat cu usile inchise. Aceasta a avut o durata record, de patru ore, deoarece a inclus si o ceremonie de canonizare a mitropolitului Dosoftei, unul dintre cei mai mari carturari romani ai secolului al XVII-lea. Slujba s-a desfasurat cu usile inchise, in incinta Catedralei avand acces doar inaltii prelati si o delegatie oficiala din care au facut parte liderii PSD Mircea Geoana si Adrian Nastase, precum si liderii PNL Mona Musca si Varujan Vosganian. Zecile de mii de pelerini adunati in curtea Mitropoliei au urmarit cu smerenie slujba ce a fost transmisa pe doua ecrane uriase montate la intrarea in catedrala, cat si spre Bulevardul Stefan cel Mare. Dupa Sfanta Liturghie, inaltii prelati au iesit din Catedrala Mitropolitana in curte, pentru a se inchina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva si la moastele Sfantului Apostol Pavel, aduse la Iasi de la o manastire din Grecia special pentru aceasta sarbatoare.
Pomana politizata
In mod traditional, de Sarbatorile Iasilor, primaria ofera pelerinilor sarmale, colaci si fructe. Cu ajutorul mai multor restaurante din oras, a unor firme private, dar si a unor filiale de partide politice, masa pelerinilor a constat in acest an in aproximativ 60.000 de sarmale si 500 de litri de vin.
Astfel, miile de pelerini care au asteptat, in noaptea de joi spre vineri, la un rand de peste doi kilometri, pentru a se inchina la Moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Apostol Pavel au primit bonuri de ordine cu care, astazi, au putut lua de la Cantina de Ajutor Social cate o portie de sarmale si un pahar cu vin, la masa pelerinilor. Ieri noapte, spatiile verzi din curtea Mitropoliei au fost ocupate de oameni care au incercat sa se odihneasca. Arhipline au fost si cele doua corturi militare imense instalate in zona pentru odihna credinciosilor veniti la Iasi din toata tara.
Angajate ale primariei, bucatarese de la restaurante sau membre de partid au impartit portii de cate cinci sarmale la aproximativ 50.000 de pelerini si oameni saraci. Sarmalele invelite sub obladuirea PNL si a PSD au tranformat pomana crestineasca in manifestare subtil politica. Primarul Gheorghe Nichita, din cauza programului incarcat, nu a vizitat locul de impartire a sarmalelor, insa prefectul Radu Prisacaru si deputatul Mona Musca, s-au inarmat cu sorturi galben-albastre si au inceput sa imparta portiile de sarmale gatite de gospodinele partidului. Pensionarele PSD, care au invelit si ele sarmale, nu prea au inghitit gestul considerat populist. "Am venit sa ajut colegele de partid sa distribuie sarmalele gatite de ele. Orice gospodina stie ca in Moldova se fac cele mai bune sarmale", a spus deputatul Mona Musca printre farfurii pline cu sarmale. Nu doar clerici si oameni politici au participat la liturghia de ieri, ci si alte nume sonore ale vietii mondene, printre acestea numarandu-se Andreea Raicu sau ieseanca Monica Barladeanu Ca in fiecare an pe 14 octombrie, seara a fost incheiata de un foc de artificii, organizat de primarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.