Fostul presedinte Bankcoop, Alexandru Dinulescu, ramane cu pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru luare de mita, dupa ce instanta Tribunalului Bucuresti a respins, ieri, cererea formulata de acesta cu privire la rejudecarea procesului.
Prin
Fostul presedinte Bankcoop, Alexandru Dinulescu, ramane cu pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru luare de mita, dupa ce instanta Tribunalului Bucuresti a respins, ieri, cererea formulata de acesta cu privire la rejudecarea procesului.
Prin intermediul avocatului sau, Alexandru Dinulescu solicitase, in luna august 2003, promovarea unui recurs in anulare impotriva sentintei prin care a fost condamnat la zece ani de inchisoare, cererea fiind respinsa, atunci, de procurorul general al Romaniei. Cazul a fost judecat in lipsa, iar Dinulescu a fost gasit vinovat de catre judecatorii romani, de luare de mita.
Potrivit anchetatorilor, in calitate de presedinte al bancii, Dinulescu i-a cerut lui Aurel Rosianu sa-i depuna sase milioane de lei la "Caritas", in schimbul aprobarii unui imprumut de 300 de milioane de lei, iar omului de afaceri Mordehai Nahor, 30.000 de dolari pe care urma sa-i depuna in contul deschis la filiala Schottengasse Wien a Creditanstalt. Acestuia din urma, Dinulescu i-a promis ca-i va facilita cumpararea de valuta pentru firmele sale, cu ocazia licitatiilor valutare, precum si finantarea prin credite Bankoop, a unor afaceri viitoare.
Politistii au constatat ca, in perioada 1993-1994, Dinulescu ar fi pretins si primit 75.000 de dolari de la doua persoane pentru a permite acordarea si reesalonarea unor credite si pentru a facilita cumpararea de valuta.
Arestat la 19 februarie 1997 pentru luare de mita si eliberat, doua luni mai tarziu, pentru ca instanta a refuzat sa-i mai prelungeasca mandatul de arestare, Dinulescu a anuntat ca se afla intr-un sanatoriu, dar a parasit banca la scurt timp. Dinulescu a fost dat in urmarire generala la 24 noiembrie 1997, pe numele lui fiind emis ulterior un mandat de arestare preventiva, si un an mai tarziu, in urmarire internationala prin Interpol, inclusiv in Canada si in Statele Unite.
La 5 august 2003, dupa sase ani de la plecarea din Romania, Dinulescu a fost extradat din SUA. Potrivit propriilor declaratii facute la intoarcerea in tara, Dinulescu ar fi fost confruntat cu zeci de oameni, anchetatorii comunicandu-i ca nu exista elemente de infractiune si ca nu sunt dovezi care sa-l incrimineze in privinta falimentului Bankcoop.
Ulterior, Dinulescu a cerut intreruperea executarii pedepsei din motive medicale (el suferind de diabet si hipertensiune), dar cererea i-a fost respinsa pentru ca medicii au constatat ca acesta poate suporta regimul de detentie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.