Fortele americane din Irak, trimise de Washington sa aduca democratia in Golful Persic, si-au facut un obicei din a retine jurnalistii "bastinasi", pe termen nedefinit, fara explicatii, probe sau proces. Practica a starnit ingrijorarea organizatiilor internationale pentru drepturile omului, dar mai ales a celor care vegheaza la respectarea libertatii presei.
Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) a protestat, printr-un comunicat dat publicitatii la 28 septembrie, impotriva incarcerarii abuzive a confratilor din Irak, profesionisti care furnizeaza cea mai mare parte a stirilor din "zonele fierbinti". Nu doar pentru presa locala, ci si pentru marile agentii si posturi de televiziune occidentale. In lipsa acestor surse, relatarile din Irak s-ar limita la difuzarea comunicatelor oficiale. Ca pe vremea lui Saddam, sugereaza secretarul general al FIJ, Aidan White.
Aceste practici sunt inacceptabile si trebuie sa inceteze imediat, se arata intr-o scrisoare deschisa, trimisa, tot la 28 septembrie, secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, de catre Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ). CPJ este o organizatie internationala, cu sediul la Washington, care monitorizeaza orice tip de abuz impotriva lucratorilor din mass-media.
Scrisoare deschisa lui Donald Rumsfeld
In scrisoarea deschisa, trimisa de CPJ lui Doland Rumsefeld se arata: "Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor isi exprima adanca ingrijorare fata de perpetuarea incarcerarii de ziaristi irakieni de catre fortele militare americane din Irak. Incepand din martie 2003, dupa invadarea Irakului, fortele americane au retinut frecvent jurnalisti si fotoreporteri irakieni. In cateva cazuri, jurnalistii au fost lipsiti de libertate saptamani sau chiar luni de zile, fara sa fie pusi oficial sub acuzare si fara sansa unui proces.
Numai in 2005, CPJ a documentat sapte cazuri in care reporteri, fotografi si cameramani au fost retinuti pentru perioade prelungite, fara sa fie acuzati de ceva concret sau fara sa li se prezinte vreo proba in sprijinul acuzatiilor. Au fost privati de libertate, printre altii, jurnalisti care lucrau pentru CBS News, Reuters, Associated Press, Agence France Presse. In cel putin trei cazuri, perioada de detentie a depasit 100 de zile; in celelalte, ea a fost de cateva saptamani. In cel putin cinci dintre cazurile documentate de CPJ, detinutii erau fotoreporteri care atrasesera atentia militarilor prin materialele pe care le filmasera sau fotografiasera.
In mai multe cazuri, oficialitatile militare americane si-au afirmat suspiciunea ca anumiti jurnalisti irakieni colaboreaza cu insurgentii si detin, in avans, informatii referitoare la atacuri asupra fortelor de coalitie. Dar armata nu a furnizat niciodata vreo dovada care sa sustina asemenea afirmatii, in ciuda numeroaselor anchete desfasurate pe parcursul mai multor luni; aproape toti jurnalistii retinuti pe baza unor astfel de suspiciuni au fost ulterior eliberati fara sa fie pusi sub acuzare.
Patru jurnalisti detinuti pe termen nedefinit
"Astazi, cel putin patru jurnalisti continua sa se afle in custodia fortelor americane", scrie Ann Cooper, directorul executiv al CPJ. Iata cazurile monitorizate de organizatie si aduse in atentia secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld:
1. Abdul Ameer Yousin Hussein, un cameraman irakian care lucra pentru CBS News, a fost retinut, la 5 aprilie, dupa ce fusese ranit de tirul militarilor americani in timp ce filma confruntarile violente din Mosul, in nordul tarii. CBS News a citat, la data respectiva, explicatia avansata de fortele americane. Potrivit acestora, materialul filmat de cameraman trezise suspiciuni cu privire la faptul ca Hussein stiuse dinainte despre atacurile impotriva fortelor de coalitie. De asemenea, Agentia France Presse a citat oficialitati americane care declarasera ca jurnalistul "iesise pozitiv la testele pentru reziduuri de explozibili". Nu a fost insa pus oficial sub acuzare si probele pe baza caruia este retinut au ramas in continuare clasificate. In septembrie 2005, cotidianul "New York Times" a informat ca fortele americane au transmis cazul lui Hussein unor magistrati irakieni, insa acestia, dupa ce au analizat dosarul, au refuzat sa-l trimita in judecata. Cu toate acestea, Hussein ramane si acum in custodia trupelor SUA. Oficialitatile militare americane au ramas consecvente acuzatiilor vagi potrivit carora Hussein "desfasura activitati anti-Coalitie" si "recruta si incita la violenta impotriva fortelor de coalitie si participa la atacuri impotriva acestor forte". Oficialitatile militare nu au adus deocamdata nici o proba in sprijinul acestor acuzatii.
2. Ali Mashhadani, fotoreporter si cameraman independent care colabora cu Agentia Reuters, a fost retinut de fortele americane in ziua de 8 august, fara explicatii, si a ramas "incommunicado" pana in ziua de astazi. Mashhadani a fost ridicat din locuinta sa din Ramadi in timpul unei razii generale; puscasii marini au devenit banuitori dupa ce au vazut niste poze facute de fotoreporter - a declarat familia acestuia, citata de Reuters. Mashhadani este detinut in inchisoarea Abu Ghraib. Reuters a informat in luna august ca o Comisie mixta americano-irakiana de Evaluare si Eliberare (US-Iraki Combined Review and Release Board - CRRB) a stabilit ca Mashhadani reprezinta o "amenintare" si a ordonat continuarea detentiei acestuia. Oficialitati americane au declarat pentru Reuters ca, timp de 60 de zile, lui Mashhadani i se va interzice sa ia legatura cu familia sau sa beneficieze de asistenta juridica, dar ca, in termen de 180 de zile, cazul sau va fi reanalizat. Motivatia detentiei sale prelungite nu a fost deocamdata nici detaliata, nici sustinuta cu probe.

3. Majed Hameed, reporter al televiziunii Al-Arabiya din Dubai si colaborator al Agentiei Reuters, a fost arestat, la 15 septembrie 2005, impreuna cu alti cativa barbati, de la inmormantarea unei rude din provincia Anbar. Atat Reuters, cat si Al-Arabiya au relatat ca arestarea sa pare sa aiba legatura cu materialele filmate de Hameed, descoperite in camera sa video de catre trupele americane. Oficialitatile militare nu au specificat, insa, care este motivul retinerii. Potrivit postului Al-Arabiya, Hameed este detinut intr-o baza americana situata in vestul provinciei Anbar.
4. Samir Mohammed Noor, cameraman independent si colaborator al Agentiei Reuters a fost ridicat din locuinta sa din localitatea Tal Afar situata in nordul tarii inca din mai 2005. Arestarea a fost operata de trupe irakiene. La 26 septembrie, Reuters a informat ca CRRB, care supervizeaza detentiile din Irak, a dispus retinerea lui Noor pe o perioada nedefinita. Un purtator de cuvant al fortelor americane a declarat Agentiei de presa ca Noor s-a dovedit a fi "o amenintare imperativa la adresa fortelor de coalitie si a securitatii din Irak", cazul sau urmand sa fie analizat in termen de sase luni. Oficialitatile americane nu au precizat ce fapte i se imputa cameramanului. Reuters a informat ca Noor este detinut la Camp Bucca, in sudul Irakului.
Semnal nelinistitor pentru "democratia" irakiana
"Jurnalistii au datoria profesionala de a relata despre evenimentele din Irak, inclusiv despre actiunile fortelor armate ale Statelor Unite", se arata in scrisoarea deschisa, adresata de CPJ secretarului american al Apararii. Organizatia insista asupra faptului ca, pentru un reprezentant al presei, simpla prezenta in proximitatea "campului de lupta" nu poate fi un motiv de incriminare. Daca un reporter fotografiaza insurgenti nu inseamna automat ca face parte dintre ei. Daca exista suspiciuni, acestea trebuie investigate, insa in limitele legii. Retinerea pe termen indefinit nu este acceptabila, sustine Ann Cooper, director executiv al CPJ. Ea explica: "In cel mai rau caz, organizatiile media pentru care lucreaza acesti jurnalisti ar trebui sa fie contactate in timpul procesului de evaluare. Consideram ca aceste retineri pe termen nelimitat, fara nici un probatoriu, constituie un amestec inacceptabil in activitatea profesionistilor media."
Ann Cooper avertizeaza asupra consecintelor dezastruoase ale unor asemenea practici: "Ele ameninta sa submineze capacitatea presei de a relata despre evenimentele din Irak, cu atat mai mult cu cat organizatiile media internationale se bazeaza intens pe jurnalisti irakieni pentru a culege informatii din linia intai. Mai mult, retinand jurnalisti cu saptamanile sau lunile, fara a-i pune oficial sub acuzare, pe baza unor 'probe' secrete, Statele Unite - care si-au afirmat public sprjinul pentru instaurarea democratiei si respectarea drepturilor omului in Irak - transmit irakienilor un mesaj nelinistitor: ca americanii nu dau socoteala pentru actiunile lor."
Un mesaj care ingrijoreaza, se pare, chiar si noua putere de la Bagdad. CPJ subliniaza: "Este demn de remarcat faptul ca pana si oficialitatile irakiene se delimiteaza de aceste retineri. La inceputul acestei luni (septembrie 2005 - n.n.), ministrul Justitiei, Abdul Hussein Shandal, a criticat incarcerarile prelungite, practicate de militarii americani si si-a exprimat ingrijorarea ca jurnalistilor nu li s-a asigurat protectia cuvenita pentru a relata evenimentele din Irak."
In finalul acestei incendiare scrisori deschise, CPJ il someaza pe Donald Rumsfeld sa puna neintarziat capat practicilor neortodoxe ale fortelor militare americane fata de jurnalistii irakieni. Ann Cooper concluzioneaza ultimativ: "fie oficialitatile ofera explicatii credibile cu privire la motivele detentiei celor care continua sa fie incarcerati, fie sa-i puna imediat in libertate".
Protestul FIJ impotriva hartuirii deliberate a jurnalistilor din Irak
Si Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) s-a declarat revoltata de modul in care militarii americani ii trateaza pe jurnalistii irakieni. Acestia sunt, de regula, cei care ajung in zonele cele mai periculoase, acolo unde corespondentii occidentali nu indraznesc sa se aventureze. Curajul si profesionismul lor nu este, insa, bine vazut de fortele Coalitiei, crede Aidan White, secretarul general al FIJ. Acesta a explicat, intr-un comunicat dat publicitatii la 28 septembrie: "Au existat mai multe cazuri in care jurnalistii au fost luati in vizor doar pentru faptul ca au ajuns rapid la locul unui incident. In ochii militarilor, acest fapt este suspect; in realitate, insa, jurnalistii sunt pedepsiti fiindca isi fac bine meseria."
FIJ, care reprezinta interesele a peste 500.000 de jurnalisti din 110 state, a cerut fortelor americane explicatii pentru retinerea, pe perioade nedeterminate, a unor reprezentanti ai presei:
"Aceste retineri, care par sa fie actiuni premeditate, nu au absolut nici un sens. Ar trebui sa existe o explicatie oficiala cu privire la locurile unde se afla toti colegii nostri si la motivele concrete ale arestarii lor. Altfel, putem doar sa presupunem ca jurnalistii irakieni suficient de curajosi pentru a incerca sa relateze liber sunt, din nou, victimizati."
De o atentie speciala din partea FIJ se bucura cazul lui Majed Hameed, reporterul postului de televiziune Al-Arabiya, din Dubai. "Acest om este recunoscut ca un adevarat profesionist, a carui activitate l-a purtat in cateva dintre cele mai primejdioase locuri din Irak, de unde a adus informatii de prima mana." Potrivit Al-Arabiya, Hameed a asistat la confruntari violente intre armata americana si grupari insurgente la Fallujah, Al Qaíem, Ramadi, Hadeetha, Rawa. Mai recent, la Tellaífar, a fost singurul reporter de televiziune prezent la locul incidentelor. Relatarile sale au fost preluate la scara planetara.