Dimineata asta ploioasa de Sfanta Parascheva ma predispune la melancolie. Lumina, fragmentata de stropii de ploaie se strecoara cu timiditate in camera. Noroc de cei doi motani, Terente si Cristian, care interpreteaza sub fereastra un duet sfasietor
Dimineata asta ploioasa de Sfanta Parascheva ma predispune la melancolie. Lumina, fragmentata de stropii de ploaie se strecoara cu timiditate in camera. Noroc de cei doi motani, Terente si Cristian, care interpreteaza sub fereastra un duet sfasietor din Traviata, "Ce vreti, mai draga?", "Subventia". "Care subventie; n-am. I-am dat toti banii lui Iacobov, de la SIF Moldova, de unde n-am luat nimic pana acum. La munca, la prins soareci". "Nu mai avem soareci; i-a luat inundatia". Aiurea; subsolul e plin de soareci; dar e mai simplu cu indemnizatia. A venit si familia Pandelica, turturelele care s-au abonat la graunte. Le-am spus ca le tai indemnizatia pentru copii, caci anul acesta nu au scos nici un pui.
Ca sa compensez zgarcenia de lumina din camera incep sa citesc presa. N-aveti idee cat ma lumineaza acest lucru; mai ales cand citesc articolele mele, cu certitudinea vesela ca sunt unicul lor cititor.
Dar primul articol imi produce alte nostalgii. Dl. Morega vorbeste, foarte documentat, de mafia din Gorj; (daca nici domnul Morega n-o cunoaste, atunci cine? Bietul Mischie, purtat de atatea ori prin tribunale, pentru ca, se stie, plimbarile fac bine la circulatia membrelor inferioare). Dl. Morega aminteste de mafia siciliana; am stat si eu trei saptamani la Catania, orasul cel mai violent din Italia, (dar ce frumos) si n-am vazut nici un mafiot. Ulterior am aflat ca erau plecati in Romania pentru perfectionare.
Dar si mafiotii astia ai nostri nu se mai invata minte? Atatia corupti bagati in puscarie, si tot nu le e frica... Uite acum i-au inchis pe cei de la FNI. Justitia a procedat corect si nu l-a deranjat pe Vantu. Ar fi fost o greseala; parerea mea. Asa cum s-a gresit cu arabul acela, supranumit "PRINTUL CAFELEI". Condamnat la sase ani, el a facut totusi o luna si jumatate de puscarie. La valoarea lui si la banii lui (furati de la noi) este revoltator de mult. Cum dracu, numai astia care fura miliarde se imbolnavesc in inchisoare, pe cand amaratul care fura doua paini, nu. (Daca si el a fost fraier si n-a omorat cu jeepul vreo trei-patru oameni).
Insa pana acum le-a fost; iata ca, citesc in ziare, vreo cateva sute de dosare de coruptie, si inca de cele mari, au pornit de la Politie catre Parchet. E adevarat ca drumul acesta e lung si multe dosare se vor pierde, dar precis ca acelea ale cetatenilor prinsi in trenuri fara bilet vor ajunge cu siguranta. Ma intreb unde au stat aceste dosare pana acum? La clocit? Unde? Banuiesc eu o crescatorie moderna de pasari, unde ar fi avut conditii optime de clocit, caci aici se cresc cele mai socialiste gaini din tara. S-ar putea insa ca, dupa aceasta gripa aviara, crescatoria sa se reprofileze catre cresterea de rinoceri, lucru la care patronii se pricep foarte bine. Si mai mult, patronii iubesc rinocerii.
Putin deprimat de situatia asta actuala, am vrut sa ma refugiez in trecut. Citesc in memoriile lui Argetoianu: "Sub toate regimurile s-au facut afaceri sis-a furat. La noi si aiurea... S-a furat si inainte de Cuza, si dupa Cuza... Dar s-a furat boiereste. Acum se fura tiganeste". (Tocmai acum aud la radio melodia "Noi suntem romani"). Si totusi o mica mare deosebire este. Cand doi foarte inalti militari din conducerea armatei au fost prinsi furand din banii destinati aprovizionarii armatei, justitia de atunci, ca si cea de azi, s-a dovedit foarte timida. Atunci, 12 ofiteri de grad foarte inalt au adresat o scrisoare regelui in care isi prezentau demisia daca vinovatii nu vor fi pedepsiti.
Afectat de discutiile inutile si virulente din Parlament, am vrut sa vad cum era altadata. I.G. Duca povesteste in memoriile sale ca, atunci cand partidul de la putere a intentionat sa propuna reformele necesare transformarii Romaniei intr-o tara moderna, opozitia sabota sedintele in mod sistematic. Ba mai mult, n-au existat numai imbranceli, ci s-a tras un foc de revolver in Camera, care a ranit un usier. (La radio, Tudor Gheorghe canta "Aceasta este tara mea").
Sa nu fiu totusi atat de pesimist. Se mai intampla si lucruri bune; uneori chiar minuni. Mi-a venit o hartie de la Fisc ca pe anul trecut am platit mai mult impozit decat trebuia. M-am dus iute sa-mi iau restul, caci anul trecut, dupa ce m-au anuntat ca trebuie sa primesc inapoi patru milioane, in final mi-au retinut opt milioane.
Asa ca am luat rapid cele patru milioane si mi-am cumparat doua perechi de ciorapi si doua sticle de vin.
De aceea am fost asa de vesel; dar imi trece repede.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.