Preturile pentru care romanii vor putea sa plece in acesta toamna si iarna la munte vor fi, pe ansamblu, cu 10 procente mai mari decat in 2004. Astazi, se incheie Bursa de Turism organizata la Brasov, ocazie cu care principalii actori de pe piata tur
Preturile pentru care romanii vor putea sa plece in acesta toamna si iarna la munte vor fi, pe ansamblu, cu 10 procente mai mari decat in 2004. Astazi, se incheie Bursa de Turism organizata la Brasov, ocazie cu care principalii actori de pe piata turistica s-au intalnit pentru a contracta locurile de cazare. "Tarifele si negocierile se vor face intre cei doi parteneri (unitati de cazare si agentii de turism). Peste cateva zile se va contura produsul final care va include si comisioanele aplicate de agentii. Pe ansamblu cresterea preturilor va fi de 8-10% egala cu rata inflatiei inregistrata pe 2005", a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc. Cresterea globala de 10 procente a tarifelor nu este insa valabila pentru unitatile aflate in Valea Prahovei, Brasov sau Poiana Brasov unde, preturile vor inregistra o crestere mult mai mare din cauza apropierii de Capitala si a cererii mult mai mari fata de oferta. Pentru un pachet de servicii care asigura pensiune completa timp de cinci nopti si masa de Revelion, la patru stele, se cer in Poiana Brasov 900-1000 de euro pentru o persoana. La un hotel de trei stele din Predeal, un loc intr-o camera dubla in perioada sarbatorilor de iarna variaza intre 17-18 milioane (5 nopti, mic dejun, cina festiva din noaptea Anului Nou, si tichete valorice pentru masa). Tot in Predeal, la un hotel de doua stele, un pachet de asemanator poate fi achizitionat cu circa 11 milioane de lei. Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) ne-a linistit spunandu-ne ca sunt preturi foarte avantajoase in Maramures in statiunile balneo-climaterice. In astfel de statiuni pachetul de servicii care cuprinde pensiune completa timp de trei nopti si masa de Revelion costa intre 7,5 si 7,9 milioane lei de persoana la categoria doua stele, respectiv aproximativ noua milioane la categoria de trei stele. Morariu a mai amintit ca sunt preturi foarte atractive in pensiunile agro-turistice. Ea a mai justificat preturile mari la pachetele de servicii oferite pentru Revelion prin faptul ca in Romania spre deosebire de Viena sau alte capitale europene distractia oferita la trecerea dintre ani tine pana dimineata. "In Romania masa de revelion este mult mai bogata si nu se termina la ora 24.00 cum se intampla in Viena. Acolo dupa miezul noptii petrecerea continua in strada", a subliniat presedintele ANAT.
Tarife umflate
Noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Marian, a criticat politica tarifara a industriei hoteliere din Romania subliniind ca preturile sunt mult prea mari pentru calitatea serviciilor oferite. "Din pacate, oferta turistica romaneasca nu este foarte competitiva pe piata internationala a turismului. Infrastructura turistica si calitatea serviciilor sunt cu mult sub asteptari. Consider ca astfel de tarife ne arunca de pe piata internationala. La aceasta situatie se mai adauga si fragmentarea exagerata a proprietatii si lipsa marilor investitori internationali din turismul autohton. Totusi, concurenta internationala ne va determina sa ne pozitionam acolo unde ne este locul", a declarat presedintele ANT. El a anuntat ca in curand va fi elaborata Strategia Nationala pentru Turism si va fi supusa dezbaterii publice pentru a fi apoi adoptata ca lege. "Strategia va capata o forma de lege astfel incat succesiunea guvernelor sa nu mai influenteze in mod radical initiativele ANT", a mai spus Ovidiu Marian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.