Cea mai mare parte din suplimentul obtinut de Ministerul Justitiei, 18,5 milioane de lei, va fi destinat platii restantelor salariale ale procurorilor din perioada 2000-2004, ne-a informat ieri Biroul de presa al ministerului.
Potrivit acestuia, cele 16 milioane de lei (160 de miliarde de lei vechi) vor acoperi restantele salariale pentru procurori si personalul auxiliar de specialitate pentru care s-au emis hotarari judecatoresti irevocabile, restul de 2,5 milioane de lei fiind destinat finalizarii unor lucrari de reparatii capitale a 15 sedii de parchete. Totodata, vor fi platite expertizele financiar-contabile dispuse de procurori si vor fi decontate cheltuielile de transport si cazare aferente deplasarilor in tara si in strainatate. Peste 2.000 de magistrati din cei 6.000 din toata tara au solicitat si castigat in instanta restituirea sumelor platite de ei (sapte la suta din salariu) pentru asigurarile sociale de sanatate. In aprilie 2003, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, afirma ca MJ ar avea de returnat magistratilor in jur de o mie de miliarde de lei.
MJ a cerut procurorului general al Romaniei promovarea unui recurs in anulare impotriva sentintelor prin care ministerul a fost obligat sa restituie magistratilor sumele pe care acestia le-ar fi platit in plus. Ulterior, ministerul a cerut Guvernului sa aloce sumele necesare pentru plata restantelor.
Exemplul magistratilor a fost urmat la scurt timp de 1.300 de angajati ai Politiei Brasov, Iasi si alte judete, care au dat in judecata, individual, MAI, IGPR, IJP Brasov si Case de Asigurari de Sanatate.