Ieri, la ora 16.06, respectiv 16.07, Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti a informat despre izolarea unui virus de subtip H5, foarte probabil identic cu cel din Ceamurlia de

Ieri, la ora 16.06, respectiv 16.07, Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti a informat despre izolarea unui virus de subtip H5, foarte probabil identic cu cel din Ceamurlia de Jos, in cazul a doua probe provenind din comuna Maliuc, judetul Tulcea. Probele provin de la o lebada (proba sosita la analiza in data de 09.10.2005) si de la o gaina (proba sosita la laborator in data de 10.10.2005).
Tot ieri dupa-amiaza, localitatea Maliuc a intrat in carantina, urmand ca toate pasarile domestice sa fie ucise si incinerate, cu acordarea despagubirilor aferente. Locuitorii comunei vor primi in scurt timp ajutoare de hrana, a anuntat un comunicat al Ministerului Agriculturii. "Am instituit acelasi regim ca la Ceamurlia de Jos, izolare si dezinsectie. Sunt putine gospodarii in Maliuc, circa 67 de case. Este o localitate mica", ne-a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Intre timp, IDSA analizeaza alte peste 1.000 probe.

Azi asteptam rezultatele din Anglia

Astazi am putea afla daca virusul gripei aviare izolat in Romania este de acelasi tip, H5N1, cu cel care a facut 60 de victime umane in Asia si a carui prezenta a fost confirmata in Turcia.
Virusul izolat a fost ieri transportat, de la Vama Otopeni, catre Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara de la Weybridge - Marea Britanie. Esantioanele ar fi trebuit sa soseasca inca de joi seara in Anglia, insa au fost intarziate din cauza "procedurilor vamale aplicate transporturilor de <>", arata un comunicat al Comisiei Europene, care mai precizeaza ca rezultatele ar putea fi anuntate sambata dupa-amiaza si "in nici un caz inainte".

Pasarile, tinute mai mult pe afara, decat in hambare

Virusul aparut in Romania este probabil tot temutul H5N1, a apreciat, intr-o declaratie pentru radio Delta RFI, unul dintre expertii europeni care a fost in aceste zile la Ceamurlia de Jos, Guus Koch, de la Institutul Central pentru Controlul Bolilor la animale din Olanda.
"Este deja mai presus de orice indoiala ca avem de-a face cu un virus de categoria H5. Probabil ca subtipul este N1. Motivul pentru care spun probabil: deocamdata nu au fost facute testele specifice care sa arate daca este vorba de acest subtip. Dar toate rezultatele aparute anterior indica o mare probabilitate in acest sens. Si cum in Turcia este vorba de acest H5N1, cred ca e mai curand posibil sa fie vorba de acelasi virus si in Romania, decat de altceva. Dar trebuie sa fie facute teste in continuare", a adaugat expertul.
El a mai apreciat ca un mod de a limita pericolul ar fi ca pasarile sa fie tinute in curti si sa nu mai fie lasate gastele si ratele pe lacuri, de exemplu, pentru ca acolo riscul de a intalni pasari salbatice contaminate este mult mai mare. "In cele cateva zile pe care le-am petrecut in Romania am observat, de asemenea, ca pasarile sunt tinute mai mult afara, decat in hambare. Exista astfel riscul ca un contact intre pasarile domestice si cele migratoare sa aiba loc oricum", a opinat expertul.

Noua persoane din Turcia, suspecte de gripa aviara

Noua persoane sunt tinute sub observatie medicala in Turcia si li s-au efectuat analize ale sangelui dupa ce au intrat in contact cu porumbei morti, transmite Reuters, citand agentia Anatolia. Autoritatile au anuntat ca celor noua locuitori ai orasului Turgutlu, din vestul Turciei, li s-au recoltat probe de sange, dupa ce 40 dintre porumbeii pe care ii cresteau au murit in ultimele 15 zile. "Este foarte putin probabil sa fie infectati cu virusul gripei aviare", a declarat o sursa medicala citata de agentia turca, adaugand ca spitalul din Turgutlu a dat dovada de "vigilenta necesara" in situatia actuala.

Rusia a interzis, formal, importurile din Romania

Si Rusia a interzis, joi, importurile de pasari din Romania, in urma confirmarii existentei virusului gripei aviare, a anuntat Ministerul rus al Agriculturii, citat de AFP. Ministerul a precizat faptul ca masura are doar un caracter preventiv, avand in vedere ca Rusia nu face importuri de pasari din Romania. Interdictia face referire in special la pasarile vii, precum si la carnea de pasare si hrana pentru pasari, a precizat un purtator de cuvant al ministerului, citat de agentia Interfax.
Si Comisia a adoptat astazi, in mod formal, masuri de restrictionare a importurilor de pasari vii, carne de pasare si alte produse avicole din Romania.

UE va sprijini financiar Romania

Comisia Europeana va acorda Romaniei un sprijin financiar pentru depasirea problemelor aparute dupa semnalarea cazurilor de gripa aviara, insa este dificil de estimat in acest moment valoarea exacta a sumei, a declarat, ieri, la Bucuresti, comisarul european pentru Programare Financiara si Buget, Dalia Grybauskaite.
"Comisia va sprijini financiar Romania. Gripa aviara este o problema a Europei, nu numai a Romaniei, tara care este in proces de aderare la Uniunea Europeana. Comisia a decis blocarea importurilor de produse avicole provenite din Romania si Turcia", a afirmat Grybauskaite.

Milioane de dolari pentru tarile asiatice

Autoritatile din Vietnam, Indonezia, Laos, Cambodgia si Thailanda au primit oferte de ajutor de milioane de dolari pentru lupta impotriva gripei aviare, in incercarea de a preveni o pandemie de gripa umana, a relatat cotidianul The Times, in editia electronica de ieri. Vietnamul, unde 41 de persoane au murit din cauza virusului H5N1, va primi aproape sapte milioane de dolari, in urma unor negocieri mediate de Natiunile Unite.
Australia a promis zece milioane de dolari pentru Indonezia, unde gripa aviara a provocat trei decese. Statele Unite au anuntat 3,5 milioane de dolari pentru Laos, tara controlata de un regim comunist, unde virusul a fost detectat la pasari domestice anul trecut. Cambodgia, unde s-a inregistrat o victima a acestei boli, va primi aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru a combate virusul. Specialistii se tem ca izbucnirea unei epidemii umane in Laos sau Cambodgia nu ar fi detectata in timp util.

Virusul risca sa se raspandeasca in Europa si Africa

Virusul H5N1, responsabil pentru producereea gripei aviare de origine asiatica, a carui prezenta la pasari a fost confirmata, joi, in Turcia, s-ar putea extinde in continuare in Europa si Africa, transmite AFP. Raspandirea virusului amplifica temerile referitoare la o eventuala contaminare a oamenilor si la izbucnirea unei pandemii de gripa umana. Pasarile migratoare ar putea cu certitudine sa transporte virusul in restul Europei, a afirmat, joi, Bernard Vallat, director general al Oficiului International al Epizootiilor (OIE).
Focare de gripa aviara vor aparea in mod sigur in urmatoarele luni in Africa, a avertizat, miercuri, Joseph Domenech, seful serviciilor veterinare din cadrul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), precizand ca este ingrijorat de absenta mijloacelor adecvate de reactie pe acest continent.
Aparitia focarelor de gripa aviara in Romania si Turcia nu a constituit o surpriza pentru specialisti, dat fiind fenomenul de migratie a pasarilor, a spus specialistul, adaugand ca "probleme mai importante vor aparea in momentul in care virusul va ajunge in tari care nu dispun de mijloace de reactie, mai ales in Africa". In tarile din Valea Marelui Rift, in mod special in Etiopia, Kenya si Tanzania, sosirea pasarilor migratoare, purtatoare ale virusului H5N1, "intre decembrie si primavara viitoare, nu ar fi deloc surprinzatoare", a precizat Domenech.
Balcanii si Delta Dunarii se gasesc pe traiectoria pasarilor din Siberia, care migreaza in Africa in timpul iernii. "Riscurile directe in Europa de Vest ar putea aparea in a doua etapa, in primavara lui 2006", potrivit directorului adjunct al OIE, in cazul in care pasarile din Siberia le vor contamina, in Africa, pe cele din Europa de Vest, care migreaza in timpul iernii in aceeasi zona.
FAO a lansat un apel la adresa crescatorilor de pasari, pentru a evita aparitia unor noi focare de gripa aviara.
Joseph Domenech a cerut tuturor statelor sa sporeasca mijloacele de lupta impotriva epizootiilor, pentru a evita aparitia unor mutatii ale virusului H5N1 care sa permita transmiterea gripei aviare de la om la om. "Daca zece procente din sumele investite in cercetarile privind vaccinurile umane ar fi fost distribuite pentru combaterea maladiilor la animale, problema ar fi fost deja rezolvata", a apreciat Domenech.

Virusul H5N1 ar putea declansa o pandemie de gripa umana

Jean-Thierry Aubin, expert in cadrul Institutului Pasteur, a facut apel la populatie si autoritati "sa nu se alarmeze de fiecare data" cand se depisteaza un caz de gripa aviara, recunoscand, totusi, ca aparitia virusului H5N1 de origine asiatica in Europa implica o crestere a gradului de risc pentru oameni. "Este totusi un virus aviar transmisibil la om mult mai usor decat celelalte si care s-a dovedit mult mai agresiv", a subliniat el.
Virusul H5N1, depistat la pasari in Asia si Rusia, este "cel mai bun candidat" pentru declansarea unei pandemii de gripa umana, in cazul in care dobandeste capacitatea de a se transmite de la om la om, ceea ce nu este confirmat inca, a spus Aubin, reamintind ca exista si alte virusuri (H7 si H9) care au acelasi potential.
In cazul inceperii unei epizootii de gripa aviara in Europa, riscul ca aceasta sa se transmita la om este "mai redus decat in Asia, unde frecventa virusului este mai mare, iar populatia din zona rurala nu este protejata, a comentat expertul. Raspandirea unei epizootii se face prin intermediul pasarilor migratoare, in timp ce extinderea unei pandemii va fi cauzata de oameni, a apreciat expertul francez.

Marea Britanie evalueaza riscul unei epidemii

Teste secrete, cu caracter urgent, sunt efectuate pe pasari salbatice si domestice in toate regiunile Marii Britanii, pentru a evalua o potentiala amenintare a unei epidemii de gripa aviara, relateaza The Times, in editia sa electronica de ieri. Cel putin 11.000 de teste vor fi efectuate pana la Craciun, de trei ori mai mult decat numarul anual al testelor efectuate in mod obisnuit.
Toate esantioanele prelevate in Marea Britanie sunt analizate la laboratorul Weybridge, unde au fost trimise si mostrele din Romania. Mai multe organizatii ornitologice se vor ocupa de prelevarea esantioanelor de la pasari, iar autoritatile au cerut cetatenilor sa semnaleze orice caz suspect. Boala se manifesta prin edeme ale capului, colorarea penajului si gusei in nuante de albastru sau mov, apatie, lipsa poftei de mancare si dificultati respiratorii.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) considera ca fermele de pasari domestice situate pe traseele de migratie prezinta un grad ridicat de risc, dar deocamdata nu s-au luat masuri pentru izolarea pasarilor.

Subventii pentru producatorii de carne de pasare

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Sanitar-Veterinara, va trimite echipe de verificare in complexele de crestere a pasarilor, astfel incat sa existe o siguranta suplimentara legata de modul de procesare a carnii de pasare. De asemenea, la solicitarea producatorilor, Ministerul Agriculturii va plati cu prioritate subventiile stabilite prin lege pentru carnea de pasare, astfel incat acestia sa dispuna de fonduri la timp, in conditiile diminuarii vanzarilor. Subventiile catre producatorii de carne de pasare se cifreaza la o medie lunara de 150 de miliarde de lei vechi, ele fiind de 8.000 lei/kg carne de pasare in viu - pui broiler, livrata la abatoarele autorizate.
Produsele de carne de pasare nu reprezinta un risc pentru consumatori daca sunt gatite, deoarece virusul este distrus la temperaturi de aproximativ 70 de grade Celsius, informeaza un comunicat al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.