Dramaturgul britanic Harold Pinter a fost anuntat ieri castigator al Premiului Nobel pentru literatura (in valoare de 1,28 milioane de dolari), de data aceasta nemaifiind vorba de un scriitor marginal, ci de o figura celebra a scrisului de limba engl
Dramaturgul britanic Harold Pinter a fost anuntat ieri castigator al Premiului Nobel pentru literatura (in valoare de 1,28 milioane de dolari), de data aceasta nemaifiind vorba de un scriitor marginal, ci de o figura celebra a scrisului de limba engleza. Cu toate acestea, Academia Suedeza, care acorda distinctia, si-a justificat alegerea intr-un mod asemanator anilor trecuti: Pinter "dezvaluie abisul din spatele zbaterii zilnice si-si face drum in incaperile inchise ale opresiunii".
Nascut la 10 octombrie 1930 intr-un cartier muncitoresc din Londra, ca fiu al unui croitor evreu, Pinter este rescunoscut ca unul dintre cei mai complecsi dramaturgi postbelici, piesele sale, de factura absurda, remarcandu-se prin dialogurile criptice si utilizarea tacerilor ca mijloc de potentare a tensiunii. Temele sale preferate sunt amenintarea inomabila, fantezia erotica, obsesia si gelozia, ura familiala si tulburarea mentala.
Marcat de experienta razboiului, Harold Pinter a refuzat pe motive de constiinta sa faca serviciul militar. A lucrat ca actor - mai mult figurant -, a jucat patru ani in teatre de provincie (sub preudonimul David Baron); desi debutase ca poet in revista londoneza "Poetry", a scris primul text dramatic ("The Room/ Camera") in 1957, prima piesa de mari dimensiuni ("The Birthday Party/ Petrecerea de aniversare") fiindu-i montata in acelasi an.
Autor a 29 de piese, Pinter e, de asemenea, un scenarist de succes (a primit numeroase premii cinematografice) si a scris mult pentru radio. I-au fost decernate in timp un numar considerabil de distintii prestigioase, dar a refuzat sa devina cavaler al Majestatii-Sale.
Pinter a inceput sa se implice in problema drepturilor omului dupa rasturnarea presedintelui chilian Salvador Allende (in 1973). A condamnat interventia fortelor NATO in Kosovo, in 1999, in 2001 s-a alaturat Comitetului International pentru apararea lui Slobodan Milosevic, iar in 2002, a protestat impotriva interventiei militare in Irak.
In ianuarie 2002, lui Harold Pinter i-a fost diagnosticat un cancer de esofag. In februarie anul acesta, dramaturgul a anuntat public ca va renunta la cariera teatrala in favoarea politicii militante.
Decernarea Premiilor Nobel va avea loc pe 10 decembrie, comemorarea mortii initiatorului lor. Printre castigatorii Nobelului pentru literatura ai ultimilor ani se numara austriaca Elfriede Jelinek (2004), sud-africanul J.M. Coetzee (2003) si maghiarul Imre Kertesz (2002).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.