Ministerul Finantelor Publice (MFP) a renuntat, in urma discutiilor cu partenerii sociali (patronate si sindicate), la impozitarea imobilizarilor corporale, a rezervelor legale si a veniturilor din salarii obtinute din crearea programelor informatice
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a renuntat, in urma discutiilor cu partenerii sociali (patronate si sindicate), la impozitarea imobilizarilor corporale, a rezervelor legale si a veniturilor din salarii obtinute din crearea programelor informatice, potrivit unui comunicat al institutiei. Masurile vor fi incluse in proiectul de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor pentru modificarea Codului Fiscal, lansat spre dezbatere publica.
Cele doua propuneri ale Finantelor au starnit proteste vehemente din partea mediului de afaceri. Referitor la intentia de impozitare a veniturilor programatorilor, Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania (ATIC) aprecia, recent, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Finantelor, ca propunerea este "inoportuna si fara impact economic care sa o justifice". In plus, ATIC arata ca efectul de imagine este total negativ, in conditiile in care Romania se straduieste sa demonstreze lumii intregi ca este o tara care poate concura ca furnizor de software si servicii informatice cu state precum India, Israel, Irlanda sau chiar China, iar toate aceste tari, precum si altele cu care suntem in competitie, se straduiesc sa ofere avantaje investitorilor in domeniu.
Povestea impozitului pe imobilizari corporale este chiar mai interesanta. Initial, propunerea viza toate firmele si prevedea un impozit de 0,5% asupra imobilizarilor corporale (terenuri, constructii etc). Ulterior, ministrul Vladescu anunta ca se va aplica numai pentru firmele incorecte pentru ca, in final, sa se renunte de tot la idee.
In domeniul impozitului pe profit, Finantele au hotarat sa se mentina limita de 15.000 euro pana la care sunt scutite de la plata impozitului veniturile din activitati economice realizate de organizatii non-profit, sindicate si patronate. O alta solicitare preluata de reprezentantii MFP in redactarea proiectului de modificare a Codului Fiscal se refera la renuntarea limitarii la producatori a deducerii cheltuielilor cu mostre, din cadrul cheltuielilor de reclama si publicitate. La intalnirile anterioare, partenerii sociali au solicitat ca sumele cheltuite cu reclama si publicitatea sa fie deductibile pentru toti comerciantii. Incepand cu data de 28 septembrie 2004, proiectul Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 care cuprinde propunerile de modificare a Codului Fiscal se afla pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.