Senatorul PD Marius Marinescu, vicepresedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, i-a solicitat ieri sefului Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, redeschiderea "dosarului Zambaccian". "Dosa
Senatorul PD Marius Marinescu, vicepresedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, i-a solicitat ieri sefului Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, redeschiderea "dosarului Zambaccian". "Dosarul Zambaccian" se refera la achizitionarea de catre fostul premier Adrian Nastase a unui teren in centrul Capitalei, tranzactie considerata a fi fost incheiata in conditii neclare. Marinescu a precizat ca i-a cerut lui Morar sa reanalizeze dosarul, deoarece acesta nu primise nici o rezolutie. Cererea de redeschidere a dosarului i-a fost adresata procurorului general cu prilejul participarii acestuia la Comisia parlamentara pentru cercetarea abuzurilor. Marinescu a spus ca a formulat aceasta solicitare pornind de la ideea ca, in dosarul respectiv, "faptele au fost musamalizate" si ca "nu a existat o ancheta efectiva". "Daniel Morar mi-a spus ca va redeschide acest dosar si il va analiza cu atentie, in functie de probele pe care le are. Este foarte neclar de ce acei procurori care trebuia sa se pronunte nu si-au facut treaba. Tocmai de aceea, daca nu a existat un raspuns la plangerea Aliantei, acest dosar trebuie sa fie redeschis", si-a justificat Marius Marinescu cererea, pe care, de altfel, a adresat-o procurorului general DNA in nume propriu, desi este vicepresedintele Comisiei de Abuzuri. Democratul a explicat ca din cei 11 senatori ai Comisiei respective, conduse de Rodica Stanoiu (PSD), doar patru sunt reprezentanti ai Puterii, proportie ce ar fi inclinat balanta in partea Opozitiei in cazul in care Marinescu ar fi incercat sa ceara redeschiderea dosarului in numele comisiei, pentru un impact mai puternic. "Am decis sa adresez cererea in nume personal, pentru ca noi, senatorii si deputatii, facem si legi, dar trebuie sa exercitam si controlul parlamentar, trebuie sa verificam cazurile asupra carora planeaza o anumita suspiciune", a mai spus Marinescu. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a recomandat ieri celor care "au ceva de spus" in ceea ce priveste dosarul "Zambaccian" sa faca o plangere oficiala la Parchetul General, pentru a-i putea acuza la randul sau de denunt calomnios.
Morar: "Nu puteti sa-mi solicitati asa ceva"
Tot ieri, surse judiciare au declarat, conform Rompres, ca procurorii DNA nu au redeschis "dosarul Zambaccian", amintind ca procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a precizat recent ca in acest caz se fac doar cercetari asupra motivelor pentru care a fost inchis dosarul. Pe de alta parte, Biroul de Presa al DNA a informat ca raspunsul lui Daniel Morar la solicitarea senatorului PD Marius Marinescu de a redeschide "dosarul Zambaccian" a fost: "Conform prevederilor legale, dumneavoastra nu puteti sa-mi solicitati asa ceva". Parchetul National Anticoruptie (actualul DNA) a inchis anul trecut "dosarul Zambaccian". Amintim ca, in 2004, presa a relatat despre modul in care Adrian Nastase ar fi cumparat, in 1998, la un pret de 25 de ori mai mic decat cel al pietei, un teren de 700 de metri patrati, aflat pe strada Zambaccian, situata langa Televiziunea Romana. Jurnalistii au mai scris ca vanzatorul era Gabriel Bivolaru, fost deputat PSD, condamnat la inchisoare pentru devalizarea BRD. Dosarul "Zambaccian" a fost deschis in urma unei sesizari a Aliantei PNL-PD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.