De maine si pana sambata (13-15 octombrie) se desfasoara la Oradea editia a XV-a Zilelor revistei "Familia", de asta data sub un semn aniversar: nu demult, in luna iunie, s-au implinit 140 de ani de cand Iosif Vulcan a fondat publicatia care avea sa
De maine si pana sambata (13-15 octombrie) se desfasoara la Oradea editia a XV-a Zilelor revistei "Familia", de asta data sub un semn aniversar: nu demult, in luna iunie, s-au implinit 140 de ani de cand Iosif Vulcan a fondat publicatia care avea sa ramana in istoria presei romanesti ca loc al debutului lui Mihai Eminescu, precum si pentru alte merituoase fapte culturale. Actuala "Familie", care si-a asumat traditia celei vechi, a fost lansata in urma cu 40 de ani, de asemenea aniversati acum. Zilele... de la Oradea vor include momente festive (un omagiu lui Iosif Vulcan, interventii din partea autoritatilor, un concert), dar si - ca la fiecare editie - un colocviu cu participarea scriitorilor invitati (tema: "Mimetismele literaturii romane contemporane"), un mic targ de carte, lansari, sedinte de autografe. De asemenea, conclavul se va deplasa sambata in comuna Holod, nu departe de Oradea, unde s-a nascut Iosif Vulcan. Pentru a marca cifrele rotunde, redactia, mutata in urma cu doi ani chiar in casa lui Vulcan (muzeu memorial), a publicat un numar special (6/ iunie 2005), cu un editorial de Traian Stef intitulat "140 de ani pentru scriitorii romani" si o sectiune masiva asezata sub genericul "Familia 140 - O istorie in farame": dupa "Scurta imersiune in trecut" din deschidere, scrisa de Ioan Moldovan, actualul redactor-sef, urmeaza texte sau fragmente (articole, alocutiuni, versuri, corespondenta) preluate din colectia revistei, sub semnaturi prestigioase. In plus, Corneliu Craciun publica un studiu despre perioada 1865-1906 a "Familiei", iar colegii de la numeroase reviste culturale din tara transmit, in finalul grupajului, saluturi "la aniversara". (I.B.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.