Intr-un comentariu semnat de Sandro Gozi, consilier politic al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, este adus in prim-plan parcursul cu obstacole al Romaniei si Bulgariei in procesul de aderare la blocul comunitar. In acest sen
Intr-un comentariu semnat de Sandro Gozi, consilier politic al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, este adus in prim-plan parcursul cu obstacole al Romaniei si Bulgariei in procesul de aderare la blocul comunitar. In acest sens, italianul Gozi tine sa mentioneze ca respingerea Constitutiei europene, in cadrul referendumurilor din Franta si Olanda, "a ridicat noi ingrijorari la Bucuresti si Sofia". Precizand insa ca Romania si Bulgaria se afla oricum spre finalul "meciului european", care "ar trebui sa se incheie in 2007 sau mai tarziu, in 2008, in cazul unor prelungiri necesare completarii procesului de reforma", autorul materialului sustine ca, "din punct de vedere strategic, aderarea acestor doua state va determina UE sa se angajeze mai mult pentru a securiza si a dezvolta aceasta parte orientala a vechiului bloc sovietic, intensificandu-si eforturile prin noua politica de vecinatate cu Ucraina, Republica Moldova si Caucazul".
Trecand in revista ultimele evolutii ale procesului de negociere a Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii la UE, inclusiv faptul ca Uniunea poate recurge la clauza de salvgardare in cazul in care Bucurestiul si Sofia nu depasesc intarzierile acumulate, Sandro Gozi apreciaza ca, in prezent, "principala problema a procesului de aderare, care ramane deschis in lunile ce urmeaza, este reprezentata de procesul de ratificare parlamentara a tratatului (n.r. de aderare a celor doua tari la UE) in mai multe state membre ale Uniunii".
Din punct de vedere juridic, respingerea Constitutiei UE de catre francezi si olandezi "nu ar trebui sa aiba vreo corelatie intre criza institutionala a Uniunii si continuarea procesului de extindere, deja in curs, intrarea in vigoare a Constitutiei nefiind o conditie pentru a permite aderarea", apreciaza autorul. El adauga ca, din punct de vedere politic, "dublul NU ar putea crea o atmosfera mai putin favorabila procesului de extindere pe viitor".
Gozi este de parere ca, desi unele voci ar putea cere aplicarea unui moratoriu sau chiar amanarea procesului de extindere, argumentand blocajul institutional, "Romania si Bulgaria, care au semnat deja tratatul de aderare, sunt puse la adapost de acest lucru, spre deosebire de alte tari candidate, actuale sau viitoare". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.