Marti seara, presedintele Basescu a dat mai multe avertismente unor institutii si persoane care falsifica - spune domnia-sa - jocul cererii si ofertei pe piata sau colporteaza informatii tendentioase, in special prin tv.
Primul avertisment se a
Marti seara, presedintele Basescu a dat mai multe avertismente unor institutii si persoane care falsifica - spune domnia-sa - jocul cererii si ofertei pe piata sau colporteaza informatii tendentioase, in special prin tv.
Primul avertisment se adresa companiilor petroliere din Romania. Raspunzand unei intrebari a ziaristei Rodica Culcer, domnul Traian Basescu a protestat impotriva alinierii preturilor produselor petroliere la preturile mondiale, desi - spune domnia-sa - in Romania costurile de productie sunt de 5-6 ori mai reduse in raport cu cele mondiale si cu toate ca aproximativ 80 la suta din consumul de produse petroliere provine din extractia interna. Problema, spunem noi, este mai complicata; in economia de piata bazata pe concurenta internationala, preturile tind sa se egalizeze. Ceea ce statul poate si trebuie sa faca este sa creeze conditii ca mecanismul de reglaj bazat pe concurenta sa functioneze fara oprelisti. Daca statul roman dorea, insa, sa-si rezerve dreptul de a stabili un pret de vanzare mai redus pe piata interna, trebuia sa specifice aceasta in contractul de privatizare. Privatizarea petrolului s-a efectuat de altfel sub fostul Guvern Nastase, tranzactie de care presedintele nu sufla un cuvant. De ce?
Al doilea avertisment a dat presedintele mediilor de informare in special unor posturi private de televiziune, dar si presei. Domnul Basescu s-a referit in interviul cu doamna Culcer la "specialisti in intoxicare" prin mass-media; "descoperim in spatele agendei mediatice - a spus presedintele pe ocolite - mai degraba interesele politice si nu ale publicului. Domnia-sa a citat si recentul raport al Institutului pentru o societate deschisa de la Bruxelles. Care, la capitolul "Romania", mentioneaza calitatea scazuta a programelor si dependenta prea mare de mediul politic.
Concomitent, doamna Adriana Saftoiu, consilier pe probleme de presa al presedintelui, arunca la Radio Mix un con de lumina (desi insuficient) asupra surselor de finantare ale unor trusturi de presa, lasand sa se inteleaga ca, in conformitate cu obligatiile sale constitutionale, domnul Basescu va face mai mult lumina.
"Cat de moral este ca ziaristul care judeca pe toata lumea sa fie platit din bani furati si el sa stie ca e platit din bani furati (uitati-va la colegii dumneavoastra, a adaugat presedintele...)"; "nu vreau sa merg mai departe"...
Presedintele are dreptate sa spumege impotriva cumpararii constiintelor, numai ca proba in acest domeniu a fost totdeauna dificila... Nu mai putin o comisie parlamentara si-ar gasi obiectul muncii pentru multa vreme...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.