Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 solicita liberalizarea de urgenta a pretului gigacaloriei si adoptarea "unor masuri ferme pentru dizolvarea lantului de datorii care leaga termocentralele de furnizorii de utilitati", se arata
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 solicita liberalizarea de urgenta a pretului gigacaloriei si adoptarea "unor masuri ferme pentru dizolvarea lantului de datorii care leaga termocentralele de furnizorii de utilitati", se arata intr-un comunicat al confederatiei patronale. "Cresterea in medie cu peste 50% a pretului la gaze naturale, pacura, combustibil lichid usor sau abur tehnologic impune o majorare corespunzatoare a tarifelor pentru apa calda si termoficare, insa Guvernul intervine si aici obligand termocentralele sa vanda agentul termic la preturi mai joase decat propriile costuri. Efectul nu este nici pe departe acea protectie a populatiei fata de iminentele scumpiri, ci aruncarea unei intregi ramuri industriale, cea producatoare de caldura, intr-un cerc vicios al datoriilor imposibil de platit si creantelor imposibil de recuperat", se subliniaza in comunicat. Potrivit UGIR 1903, daca guvernele de pana acum nu ar fi intervenit in aceasta piata, am fi avut o productie pe baze sanatoase a gigacaloriei, dublata de o reala protectie sociala a familiilor defavorizate. "In loc sa actioneze pentru ieftinirea combustibililor, actuala guvernare impune termocentralelor sa achizitioneze energie cu 50% mai scumpa fata de 1 ianuarie 2005 si sa vanda agent termic cu doar 20% mai scump. Controlata politic, gicacaloria romaneasca reprezinta poate ultimul bastion al economiei comuniste ramas neatins", mentioneaza UGIR 1903.
Pentru iesirea cat mai urgenta din aceasta criza perpetua, confederatia patronala solicita ca termocentralele sa fie alimentate, pe timp de iarna, cu combustibili direct de la rezervele de stat, la preturi preferentiale. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.