Dupa evenimentele din decembrie 1989, romanii au incercat aplicarea a zeci de afaceri, in speranta de a castiga cat mai multi bani in cel mai scurt timp. Unii au practicat contrabanda, altii au infiintat societati comerciale. Rezultatele au fost rela
Dupa evenimentele din decembrie 1989, romanii au incercat aplicarea a zeci de afaceri, in speranta de a castiga cat mai multi bani in cel mai scurt timp. Unii au practicat contrabanda, altii au infiintat societati comerciale. Rezultatele au fost relative, avand in vedere ca doar un numar redus de romani s-au imbogatit. O initiativa particulara iesita din tipar este a unui investitor, Pal Somogyi, sosit din Ungaria, care a infiintat o gradina zoologica particulara. Somogyi traieste de 13 ani in Romania si, pe langa afacerile cu anvelope folosite si o ferma de animale, a amenajat in grajdurile fostului CAP din satul Bancu din judetul Harghita, avand aproximativ 700 de "locuitori": 6 vaci, 10 capre cu iezi, 10 oi cu miei, 9 cai cu manji, 2 ponei, 2 magari, 32 de gaste din patru specii, 72 de rate din trei specii, 220 de gaini (reprezentand zece specii), 30 de iepuri din sase specii, 18 curcani din doua specii, 160 de porumbei de rasa din 18 specii, 3 testoase, 4 cobai, 4 turturele, 9 prepelite, o bufnita, 5 vulturi, 2 serpi, un leu, un lup, o vulpe, 3 ursi, 11 fazani, 2 pauni, 33 de mistreti, 2 maimute, 2 caprioare si multe alte specii de animale, numarul lor crescand de pe o zi pe alta.
Bancu este o localitate la doar 18 km de Miercurea Ciuc. In sat se poate ajunge de pe drumul national ce leaga Sfantu Gheorghe de Miercurea Ciuc. Bancu are 1344 de locuitori. Cu exceptia a doua persoane, toti sunt de nationalitate maghiara.
Comert cu anvelope resapate
Pal Somogyi are 50 de ani. S-a nascut intr-un orasel din vestul Ungariei. Dupa terminarea scolii a preluat afacerea familiei, tatal lui fiind un carutas cunoscut in zona. A reusit sa dezvolte afacerea si, pe langa cai si carute, imediat dupa ce deschiderea politica din tara i-a permis, a achizitionat si cateva camioane de fabricatie est germana. Afacerea a mers ca pe roate, iar Somogy a gasit o noua oportunitate de a castiga si mai multi bani: comertul cu anvelope resapate. La un moment dat a ajuns sa aiba timp pe langa afaceri si de calatorii. "Am vizitat peste o suta de tari din toate continentele. A fost cea mai frumoasa perioada din viata mea", sustine omul de afaceri din Bancu. In 1991 a venit in Transilvania la o vanatoare de ursi. A platit taxele de participare, iar cand s-a intalnit cu ursul i-a fost mila sa apase pe tragaci. Tot cu ocazia acestei calatorii a ajuns la Bancu, unde i-a venit ideea de a cumpara fostul CAP. Grajdurile de pe vremea comunistilor au fost transformate intr-o ferma infloritoare, iar o mare parte din castigurile lui Somogyi este cheltuita pentru hrana si intretinerea animelelor din zoo.
Colectia de animale
"Desi aveam posibilitatea sa ma orientez catre Vest ca multi alti intreprinzatori, am ales aceasta mica parte a Transilvaniei. Din pacate, foarte putini copii din aceasta parte a Romaniei au posibilitatea sa vada o gradina zoologica adevarata, fie din cauza distantei, fie situatia financiara a familiei n-o permite. De asta am realizat acest proiect. Prima data am vizitat o gradina zoologica la varsta de 16 ani, cand deja aveam salariul meu, banii castigandu-i in timpul liber, dupa scoala. La inceput colectam animalele numai din placere, dupa care, cand numarul diferitelor specii de animale a crescut de pe o zi pe alta, am infiintat minizoo-ul. Scopul nostru este sa asiguram un mediu cat mai optim acestor animale in cadrul minizoo-ului, primordial fiind asigurarea celor mai bune conditii pe perioada iernii", ne-a declarat Somogyi. Gradina zoo din Bancu a fost vizitat de fostul ministrul de Externe din Ungaria, Geza Jeszenszki, care dupa ce a aflat povestea lui Somogyi a exclamat: Omul asta e nebun! El este exceptia care intareste regula!, facand referire la marea majoritate a afaceristilor care nu vor sa cheltuie nici un bani in interes public din bani castigati. Stabilimentul infiintat de Somogyi pe langa statutul de gradina zoo are rolul si al unui adapost pentru animalele care au suferit accidente sau au fost abandonate.
Cheltuielile cu hrana si intretinerea animalelor sunt mari. Din acest motiv, Somogyi a recurs la cateva artificii. A reusit sa se inteleaga cu directia pietei din Miercurea Ciuc de unde in fiecare zi poate ridica o parte din legumele si fructele aruncate de comercianti fiind sub calitate. De asemenea, are sprijin si de la cateva firme care se ocupa de comertul de produse alimentare. De la acestia gradina zoo din Bancu primeste diferite cantitati de alimente care sunt aproape de expirarea termenului de valabilitate. Intr-o perioada critica, Somogyi a oferit in schimbul hranei necesare animalelor din zoo colectia de filme artistice inregistrate pe casete video.
Cartea junglei din Bancu
Fiecare animal din zoo are propria poveste. Lupoaica, de exemplu a fost gasita in padurea din apropierea satului Bancu cand era pui si avea piciorul rupt. Unul dintre ursi, a carui mama murise, a fost adus de o familie din judetul Covasna, care l-a crescut in gospodarie de cand avea cateva luni. Din cauza ca animalul a crescut, iar oamenii nu-si mai puteau permite sa-l hraneasca, familia respectiva l-a adus la zoo. Povestea vulpii este una mai nefericita. Ea a fost prinsa de dulaii din sat si a fost salvata de angajatii lui Somogyi. Numele animalelor au fost alese din romane pentru copii si din desene animate. Astfel, vizitatorii se pot intalni cu ursul Balu sau cu vulpea Vuk (personajul principal al unui desen animat de productie maghiara). Unele dintre vietati de aici sunt domesticite aproape integral. Doi dintre ursi fac baie zilnic intr-un bazin special amenejat fara sa atace vizitatorii sau animalele domestice din curte. Leul are ca mama adoptiva o catea de vanatoare. Cei doi nu se despart nici o clipa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.