Dreptul de aparare a proprietatii, invocand legitima aparare, si de a riposta chiar prin omorarea atacatorului genereaza intrebari si polemici in randul juristilor, solutia in cazul hotului impuscat in casa Romanitei Iovan putand deveni - datorita no
Dreptul de aparare a proprietatii, invocand legitima aparare, si de a riposta chiar prin omorarea atacatorului genereaza intrebari si polemici in randul juristilor, solutia in cazul hotului impuscat in casa Romanitei Iovan putand deveni - datorita notorietatii - un precedent judiciar. Cazul lui Bogdan Iancu - barbatul impuscat in cap de Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita Iovan - dupa ce a fost surprins, in noaptea de miercuri spre joi, in locuinta acestora, este cercetat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti, fiind in faza actelor premergatoare. Acesta este unul extrem de dificil, anchetatorii fiind pusi intr-o situatie delicata. Daca vor hotari ca a fost legitima aparare, cazul ar putea deveni un precedent judiciar, putand fi invocat si in alte situatii in care nu este vorba de legitima aparare. Daca vor decide inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Iovan, infractorii ar putea fi incurajati sa infaptuiasca cazuri similare, bazandu-se pe faptul ca proprietarului locuintei in care au intrat prin efractie ii va fi teama sa riposteze pe masura si sa-si apere proprietatea pentru ca s-ar putea sa fie pedepsit de lege.
Dosarul se afla in faza actelor premergatoare tocmai pentru ca probele existente pana acum la dosar nu au lamurit daca este sau nu vorba despre legitima aparare. Pana in prezent, la dosar exista concluziile preliminare ale autopsiei efectuate asupra cadavrului lui Bogdan Iancu, declaratia luata, luni, lui Adrian Iovan si cererea surorii barbatului impuscat de a se constitui parte civila in cauza. Potrivit procedurii, procurorii trebuie sa primeasca si concluziile expertizei balistice si ale raportului final medico-legal. Totodata, vor fi efectuate o expertiza traseologica - pentru stabilirea traseului urmat de Bogdan Iancu de la intrarea in casa si pana la momentul impuscarii - si reconstituirea faptelor. Aceasta va fi realizata dupa ce vor fi stranse suficiente probe care sa permita efectuarea acestui demers, si anume distanta de la care s-a tras, datele despre arma si conditiile in care a fost impuscat Iancu. Astfel, reconstituirea va fi posibila dupa primirea concluziilor tuturor expertizelor. Urmeaza ca procurorii sa aduca la cunostinta avocatilor tuturor partilor reprezentate in cauza - Adrian si Romanita Iovan, precum si sora lui Bogdan Iancu, MIihaela Balanel - concluziile cercetarii la fata locului, efectuate imediat dupa producerea faptelor. Stabilirea limitelor legitimei aparari face, in prezent, obiectul confruntarilor dintre avocatii partilor, care vor trebui sa demonstreze in fata procurorilor care este granita dintre aparare si omor. Fiecare caz are particularitatile lui, astfel ca aprecierea existentei legitimei aparari in acest dosar nu poate fi facuta decat dupa analizarea tuturor probelor, dar si a detaliilor specifice.
Romanita Iovan cere daune
Romanita Iovan ar putea sa se constituie parte civila in dosar, ea urmand sa ceara o suma egala cu cea solicitata de sora barbatului mort in locuinta ei. Romanita Iovan era asteptata la audieri, ieri, la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dupa ce in urma cu o zi sotul ei, Adrian Iovan, a fost la randul lui audiat de procurori. Creatoarea de moda nu s-a prezentat insa, invocand motive de sanatate, au sustinut avocatii ei. Potrivit acestora, Romanita Iovan se va constitui parte civila in dosar, intentionand sa ceara o suma similara celei pe care o va solicita sora lui Bogdan Iancu, barbatul impuscat mortal de sotul creatoarei de moda.
Parte civila
Mihaela Balanel, sora lui Bogdan Iancu, s-a constituit deja parte civila in cauza, ea depunand, luni, o plangere penala impotriva lui Adrian Iovan. Mariana Stefan, avocata familiei lui Bogdan Iancu a declarat presei ca Romanita Iovan nu se poate constitui parte civila in aceasta cauza, deoarece nu este cercetata victima omorului, respectiv Bogdan Iancu. Ea a spus ca sora lui Bogdan Iancu nu s-a putut prezenta deoarece trebuie sa se ocupe de inmormantarea fratelui sau. "Am formulat niste cereri de a participa la toate actele de procedura. Am solicitat sa se comunice toate obiectivele raportului de expertiza, eventual pentru a putea desemna experti parte si in cazul expertizei medico-legale si a celei balistice", a declarat Mariana Stefan.
Parerea lui Turianu
Contactat de reporterii ZIUA, specialistul in drept Corneliu Turianu a declarat ca Romanita Iovan nu se poate constitui parte civila in acest caz, asa cum anuntau aparatorii acesteia. Turianu a explicat ca, avand in vedere faptul ca dosarul se afla inca in faza de cercetare penala, nu se poate vorbi de constituire ca parte civila a Romanitei Iovan. Astfel, chiar daca procurorii vor merge pe varianta legitimei aparari a lui Adrian Iovan, sotia acestuia nu se va putea constitui parte civila si nu va putea cere daune morale sau materiale pentru ca faptuitorul este mort. In plus, Turianu a afirmat ca este exclus ca Romanita sa ceara daune familiei mortului, deoarece acesta nu era minor, prin urmare, era direct raspunzator in fata legii. El a precizat ca pentru a cere daune materiale, Romanita va trebui sa demonstreze prejudiciul real cauzat de hot. Daca ancheta va demonstra ca nu a fost legitima aparare, Romanita Iovan se poate constitui parte civila, dar impotriva sotului sau, care ar deveni, in aceste conditii, faptuitorul. Pana la o concluzie a anchetei, insa, Romanita Iovan nu se poate plasa pe nici o parte a baricadei.
Acuzat ca a furat din casa soacrei presedintelui PSD
Barbatul impuscat in cap de Adrian Iovan este, mai nou, si principalul suspect in cazul spargerii locuintei soacrei presedintelui PSD Mircea Geoana, de unde ar fi furat bani, ceasuri si bijuterii in valoare totala de aproximativ 30.000 de euro. Potrivit Mediafax, Bogdan Iancu era banuit de acest furt, fiind vazut in apropierea locuintei, dar anchetatorii au stabilit in proportie de peste 80% ca el ar fi autorul faptei doar dupa identificarea amprentelor gasite in casa. Amprentele digitale ale acestuia se aflau in baza de date a Politiei intrucat barbatul era recidivist, fiind arestat si condamnat, de-a lungul timpului, pentru fapte similare. Anchetatorii au indicii ca Iancu ar fi actionat, in comiterea furturilor, impreuna cu un barbat si cu o femeie, neidentificati pana in prezent. In ultima perioada, in mai multe locuinte din zona ultracentrala a Capitalei au fost comise furturi, chiar si atunci cand proprietarii erau acasa.
Coincidenta sau caz "bagat" pe gatul mortului?
Faptul ca la nici o saptamana de la incidentul din casa familiei Iovan, Bogdan Iancu, care este decedat, a fost identificat ca fiind autorul spargerii din iulie ar putea ridica unele semne de intrebare, si anume ca s-ar incerca rezolvarea unui caz cu autor necunoscut care sa fie pus in seama lui Bogdan Iancu. Potrivit Politiei Capitalei, amprentele ridicate in luna iulie nu erau "perfecte", astfel ca anchetatorii au trebuit sa le verifice "manual". Politistii declara ca dupa trei luni de ancheta, timp in care amprentele au fost verificate, in acest moment anchetatorii au stabilit ca in proportie de 90% Bogdan Iancu este si autorul spargerii din luna iulie. Cu toate acestea, suspiciunile raman.
Statistica ingrijoratoare
Incidentul produs la sfarsitul saptamanii trecute in casa creatoarei de moda Romanita Iovan readuce in atentia opiniei publice un fenomen ingrijorator pentru societatea romaneasca. Cel al infractiunilor in dauna avutului privat, al talhariilor si loviturilor cauzatoare de moarte. In primele noua luni ale acestui an s-au inregistrat peste 61.000 de infractiuni contra patrimoniului, in care sunt incluse furturile, inselaciunea si distrugerea in dauna avutului privat. Astfel, au fost inregistrate peste 35.000 de furturi, dintre care 7384 din locuinte, 3527 din autoturisme precum si peste 800 de masini furate. Precizam ca cele 61.000 de infractiuni sunt cazuri rezolvate de politie, numarul total al faptelor fiind mai mare. Totodata, in evidentele politiei figureaza 337 de omoruri, 340 de tentative de omor, 84 de lovituri cauzatoare de moarte precum si 575 de cazuri de vatamare corporala grava. Si aceste sunt cazuri rezolvate, la el adaugandu-se cele ramase inca cu autor necunoscut.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.