"Dom'le, sincer iti spun, imi crapa obrazul de rusine din cauza a ceea ce se intampla in Parlament de o luna incoace. Ar trebui ca voi, ziaristii, sa cereti public ca senatorii si deputatii sa nu fie platiti pentru aceste zile de circ oferit, gratuit
"Dom'le, sincer iti spun, imi crapa obrazul de rusine din cauza a ceea ce se intampla in Parlament de o luna incoace. Ar trebui ca voi, ziaristii, sa cereti public ca senatorii si deputatii sa nu fie platiti pentru aceste zile de circ oferit, gratuit, romanilor". Astfel ni s-a spovedit, deunazi, un tanar ales, aflat la primul mandat. Deputatul (nu conteaza culoarea sa politica) se arata dezamagit de prestatia parlamentarilor la dezbaterile privind Regulamentele Camerelor, de atmosfera de iarmaroc creata in jurul controversatei teme a schimbarii lui Nastase si Vacaroiu. "Suntem aici pentru a reprezenta interesele electoratului, pentru a vota legi importante, nu pentru un scandal care nu se mai termina", a adaugat, usor populist, deputatul nostru. Nu bagam mana in foc pentru sinceritatea acestor marturisiri si ne indoim ca penalizarea la leafa ar determina oprirea circului. Cert este, insa, ca spectacolul pus in scena in aceasta toamna parlamentara trebuie sa inceteze, intrucat dauneaza grav atat alesilor, cat si alegatorilor. Dar, cum procedam? Aruncam proiectele Regulamentelor la gunoi?
Pesedistii, care au demonstrat ca, daca se ambitioneaza, pot determina prelungirea dezbaterilor pana la calendele grecesti, vin acum cu o propunere: in urmatoarele doua saptamani, in Parlament sa fie sistate orice discutii legate de Regulament, pentru a se pune in prim-plan legile integrarii si pentru a finaliza pachetul de legi privind reforma administratiei publice. De cealalta parte, Coalitia la guvernare si mai ales Alianta PNL-PD reafirma public ca nu se vor lasa pana cand Nastase si Vacaroiu nu vor fi detronati din fruntea Camerelor. Si seful statului are o parere. Traian Basescu apreciaza ca o manevra abila a Coalitiei, facuta la momentul oportun, ar fi rezolvat rapid problema: "Daca tot au hotarat sa semneze un protocol in care si-au dat termene, de ce n-au introdus trei articole din fiecare regulament, care vizau obiectivul pe care si-l propusesera, urmand ca pe urma sa schimbe si Regulamentul. N-am inteles ratiunea abordarii a 263 de articole, in loc sa abordezi exact cele doua sau trei articole din fiecare regulament care prezentau un interes pentru obiectivul politic pe care si-l propusesera".
De fapt, presedintele nu este singurul care nu a inteles "ratiunea abordarii" Regulamentelor. Purtandu-si razboiul in jurul schimbarii regulilor de inscaunare a sefilor Camerelor, Opozitia si Puterea au uitat ca proiectele contin si alte propuneri legate de organizarea si functionarea Legislativului. Iar unele amendamente sunt atat de importante, incat, daca ar fi adoptate, ar determina reformarea reala a Parlamentului si recastigarea increderii populatiei in institutia fundamentala a democratiei. Votul nominal este un exemplu. Daca aceasta procedura - care face obiectul unui amendament inserat in proiectele de revizuire - ar fi instituita in Parlament, cetatenii vor avea posibilitatea sa cunoasca in permanenta modul in care voteaza fiecare ales in parte. Practic, votul nominal consta in consemnarea in dreptul numelui fiecarui parlamentar a optiunii sale de vot si publicarea listei nominale cu optiuni in pagina de Internet a respectivei institutii si in Monitorul Oficial. Cunoscand modul in care s-a pronuntat, intr-o anumita chestiune, cel caruia i-a dat votul, alegatorul va avea posibilitatea sa decida daca alesul sau a facut un lucru bun sau nu. Consecinta este ca parlamentarii care sunt de buna credinta si nu au nimic de ascuns (cum se pretinde deputatul nostru, caruia acum ii "crapa obrazul de rusine") vor reusi sa se desprinda din masa amorfa a "puturosilor", "scandalagiilor" si "circarilor" care le afecteaza imaginea. Votul nominal va intari transparenta activitatii deliberative si va creste responsabilitatea parlamentarilor fata de cetateni.
Fie si numai de dragul acestor avantaje, Regulamentele merita modificate. Ultimele vesti venite de la Camera Deputatilor ne fac sa speram. Liderii grupurilor parlamentare din acest for s-au intalnit pentru a gasi o formula de compromis pentru deblocarea dezbaterilor. S-a luat in calcul aprobarea unei hotarari prin care Regulamentul Camerei sa intre in dezbatere la 15 zile de la adoptare. Ar fi o concesie facuta de Alianta PNL-PD pesedistilor. Partidul lui Nastase doreste ca, inainte sa intre in vigoare, noile norme sa treaca pe la Curtea Constitutionala. Perfect constitutional. Nu avem nici o indoiala ca judecatorii instantei supreme, in impartialitatea lor recunoscuta chiar si de presedintele Basescu, nu vor lua decizia potrivita. Ca in urma deciziei Curtii ne-am putea trezi cu un nou mega-scandal, putin mai conteaza. Asta tine de farmecul democratiei dambovitene. Asadar, la treaba!

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.