Romania asteapta acum rezultatele analizelor de laborator, pentru a se stabili cat de rau este virusul ce a decimat pasarile din Ceamurlia de Jos. Intre timp, psihoza nationala are si partile ei bune. Toate pasarile moarte, nu conteaza din ce colt
Romania asteapta acum rezultatele analizelor de laborator, pentru a se stabili cat de rau este virusul ce a decimat pasarile din Ceamurlia de Jos. Intre timp, psihoza nationala are si partile ei bune. Toate pasarile moarte, nu conteaza din ce colt de tara, ajung la veterinari pentru analize. Asa se pot identifica de urgenta posibile noi cazuri de gripa aviara. Pe de alta parte, cererile de analize sufoca laboratoarele. Veterinarii au trebuit sa faca fata, printre altele, decesului unui porumbel mort de ulcer si a unui cocos raposat din cauza varstei inaintate. In afara cazului de la Ceamurlia de Jos, toate celelalte pasari au murit din alte cauze, nu de gripa aviara. Romania a decis, aseara tarziu, sa interzica importul tuturor produselor din carne de pasare din Turcia.
Comisia Europeana asteapta rezultate
Comisia Europeana, ai carei experti au ajuns, luni, la Bucuresti, se asteapta ca rezultatele testelor de laborator, efectuate pentru confirmarea virusului gripei aviare in cazul celor trei pasari domestice din Ceamurlia de Jos de catre specialistii Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, sa fie cunoscute pana astazi. Comisia estimeaza ca testele de laborator realizate de specialistii institutului sa confirme sau sa infirme, cu un grad ridicat de certitudine, prezenta cazurilor de gripa aviara, se arata intr-un comunicat al Delegatiei CE in Romania. Dupa primirea rezultatelor, Comisia va reevalua situatia si va actiona imediat, in functie de rezultatele testelor. Conform comunicatului, au fost prelevate probe de la 3 rate si de la doi pui. Probele de sange de la rate au avut rezultate pozitive in urma testului pentru anticorpi impotriva virusului gripei aviare, in timp ce probele prelevate de la pui au avut rezultate negative. Aceste rezultate nu sunt insa suficiente pentru a confirma o contaminare cu virusul gripei aviare (inclusiv virusul H5N1, extrem de contagios, care circula in Asia), in special pentru ca anticorpii prezenti la rate nu constituie un fapt rar, putand fi generati de o infectie prealabila cu un virus gripal mai putin contagios, iar moartea pasarilor ar putea fi cauzata de o alta boala, diferita de gripa aviara, se arata in comunicat.
"Clar" virus slab
Florica Durlea, consilier in cadrul ANSVSA, a tinut sa precizeze ca astazi Comisia Europeana va analiza din nou informatiile din Romania, nefiind obligata sa ia o decizie finala referitoare la importurile de carne de pasare din Romania. Ea a precizat ca, pana ieri, nu se finalizasera analizele, dar "clar" este vorba despre o tulpina de joasa patogenitate, deci fara mare pericol.
Daca Romania nu ar fi luat masurile de urgenta necesare, Comisia Europeana ar fi putut suspenda importurile din Romania pe o perioada de 3 ani, pentru ca ne-am fi pierdut statutul de tara indemna, a spus Florica Durlea. Pentru ca Romania a luat masurile de urgenta ce se impuneau, tara noastra ar putea risca o suspendare la importuri de 6 luni, dar numai in anumite cazuri.
Totusi, fara ca UE sa fi interzis importurile din Romania, tari membre, vecine cu noi, au decis suspendarea acestor importuri, si chiar tranzitul. Masura este considerata abuziva de reprezentantii MAPRD.
Exporturi sub semnul intrebarii
De altfel, problema exporturilor de carne este, cel putin pana acum, cea care genereaza pierderi industriei de profil. Transporturi de carne de pasare, prelucrata si nu produsa in Romania, au fost oprite de Ungaria la granita. Cat priveste cererea pe piata interna, nu s-au facut simtite influente negative, generate de gripa aviara. Cererea este relativ aceeasi, fiind doar cateva semnale ca unele lanturi de magazine au anumite rezerve fata de oferta interna. Pe de alta parte, nici producatorii si procesatorii de carne de porc nu au semnale de pe piata ca se intrevede o reorientare a cererii catre astfel de produse. Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, a declarat ca, daca va creste cererea de carne de porc, in contextul in care Romania importa si asa pentru asigurarea necesarului, va solicita autoritatilor scaderea taxelor vamale pentru a facilita accesul la carne. Chiar daca pana acum, in Romania, nu s-a remarcat vreo reorientare a consumului de carne, in Italia, de exemplu, panica a dus la scaderea cu 30-40% a consumului de carne de pasare. In primele 6 luni ale anului, Romania a produs 127.600 tone de carne de pasare, a importat 74.159 tone si a exportat 1801 tone, piata externa fiind reprezentata de UE. Consumul de carne de pasare a fost sensibil egal cu cel de carne de porc.
Despagubiri pentru gaini omorate
Locuitorii din comuna Ceamurlia de Jos, ale caror pasari au fost sacrificate din cauza suspiciunii ca ar fi purtatoare ale virusului gripei aviare, vor primi despagubiri incepand de astazi, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Despagubirile au fost stabilite la 8 RON/kg pentru gaini si bibilici, in viu, 9 RON/kg la rata si gasca, 10 RON/kg pentru curci. Astfel, se vor plati in medie intre 16 si 20 RON pentru o gaina, 18 - 27 RON pentru o rata, 36 - 45 RON pentru o gasca, respectiv 40 - 50 RON pentru o curca, precizeaza comunicatul. In comuna Ceamurlia de Jos au fost identificate, in urma recensamantului realizat de Directia Sanitara Veterinara Tulcea, 45.135 de pasari, din care 31.500 gaini, 4.500 gaste, 2850 curci, 5550 rate si 735 bibilici. Sumele vor fi platite imediat dupa intocmirea dosarelor de catre primaria din comuna, se precizeaza in comunicat. Reprezentantatii ministerului au declarat ca primii 30 de proprietari de pasari ucise vor intra efectiv in posesia banilor miercuri. Actiunea de despagubire a locuitorilor din Ceamurlia de Jos se va desfasura concomitent cu uciderea si incinerarea pasarilor. Ministerul Agriculturii este in masura sa faca plati zilnice catre detinatorii de pasari ucise din Ceamurlia de Jos (judetul Tulcea), se mai arata in comunicat. Curtile oamenilor vor putea fi repopulate cu pasari la 21 de zile de cand boala este eradicata.
Rezervele Statului au disponibilizat, la solicitatea Ministerului Agriculturii, hrana pentru locuitorii din Ceamurlia de Jos, pentru ca pasarile le-au fost omorate sau urmeaza sa fie sacrificate, se arata intr-un comunicat al MAPDR. Potrivit acestuia, astazi se asteapta in Ceamurlia sa ajunga cate 5,2 tone de ulei, orez, zahar, pateu, paste fainoase si conserve de carne. De asemenea, vor sosi 131 tone de faina si 131 de tone de malai. La acestea se adauga si apa minerala, asigurata de autoritatile tulcene. Distributia ajutoarelor va incepe imediat dupa sosirea transportului, pe baza de lista la primarie, cu prioritate catre locuitorii ale caror pasari au fost deja ucise, se specifica in comunicat.
Liniste pe celelalte fronturi
Gainile gasite moarte in judetele Galati, Iasi si Botosani au murit de foame sau intoxicate cu carbofuran, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Astfel, pasarile de la Schela, judetul Galati au murit intoxicate cu insecticid. In localitatea Lunca din judetul Botosani au fost gasite de medicii veterinari, la marginea satului, 15 gaini moarte, analizele specifice de laborator aratand dignosticul de pasteureloza aviara. La cererea crescatorilor, impotriva acestei boli se iau masuri profilactice de vaccinare a pasarilor, dar in gospodaria unde au murit cele 15 gaini nu au fost efectuate astfel de vaccinari. In ceea ce priveste moartea celor patru gaini si a unei gaste in localitatea Prisecani, judetul Iasi, ANSVSA precizeaza ca acestea au murit de subnutritie. (L.M., L.P.)
Pasari moarte si in Bulgaria
Autoritatile bulgare au anuntat, ieri, ca au inceput testele pe trei pasari gasite moarte in partea de nord a tarii, insa au precizat ca, deocamdata, nu exista indicii care sa confirme ca virusul mortal ar fi ajuns in aceasta tara, informeaza Reuters. Cele trei pasari moarte au fost descoperite in mai multe zone ale regiunii Pleven, aflata la circa 100 de km de granita Bulgariei cu Romania, si au fost trimise la Sofia pentru a fi analizate.
Pericolul unei pandemii este iminent
Comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Markos Kyprianou, a declarat, luni, la Sofia, ca "nu exista probe care sa confirme ca gripa aviara ar fi fost transmisa tarilor UE de pasarile migratoare". "Nu exista inca o proba ca maladia ar fi fost transmisa sau ca ar fi un risc de transmisie spre tarile UE de catre pasari migratoare", a explicat oficialul UE, in timpul unei conferinte de presa in Bulgaria." "Comisia a blocat importurile din Turcia, unde se pare ca virusul gripei aviare este prezent, si a decis sa astepte pana miercuri pentru Romania, intrucat indiciile de acolo arata contrariul", a adaugat oficialul european. In schimb, coordonatorul Natiunilor Unite impotriva gripei aviare, David Nabarro, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa la sediul ONU pentru alimentatie si agricultura (FAO) de la Roma, ca o pandemie de gripa de origine aviara va avea loc la un moment dat, dar nu se stie cand, si ar putea fi la fel de bine moderata, cat si extrem de grava.
Indonezia, inca un caz
Din pacate, apar noi semnale negative si din Asia, continent unde a aparut gripa aviara. Ieri, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a confirmat al cincilea caz de gripa aviara la om in Indonezia, boala fiind contractata de un tanar de 21 de ani din insula Sumatra, informeaza Rompres. (D.E.)
Presa europeana comenteaza moartea pasarilor
"UE zice stop puilor din Turcia"
Ca si in zilele precedente, presa europeana si-a concentrat atentia asupra cazurilor de gripa aviara depistate in Turcia si Romania, informand cititorii cu privire la ultimele evolutii pe aceasta tema. Astfel, multe dintre publicatiile importante anuntau ieri despre masurile luate de Uniunea Europeana in cazul Turciei, unde gripa aviara a fost confirmata. Publicatia Times a titrat: "Comisia Europeana a interzis toate importurile de pasari si pene din Turcia, in contextul recentelor temeri legate de raspandirea gripei aviare din Asia".
La randul sau, ziarul britanic The Guardian titra "Apel privind raportarea oricaror pasari gasite moarte", precizand ca, avand in vedere cazurile depistate in Turcia si Romania si in contextul in care exista temeri legate de patrunderea gripei aviare in Europa, populatia din Marea Britanie trebuie sa fie vigilenta si sa semnaleze autoritatilor orice deces suspect al pasarilor. Si publicatia citata anunta decizia oficialilor de la Bruxelles referitoare la stoparea importurilor din Turcia.
"Uniunea Europeana interzice pasarile din Turcia"- nota ziarul britanic Financial Times, subliniind ca, pe langa unele state din blocul comunitar, mai multe tari care nu fac parte din UE au hotarat sa sisteze importurile de pasari din Romania si Turcia, printre acestea numarandu-se Bulgaria, Ucraina, Elvetia si Croatia.
"Pericolul gripei aviare - UE zice stop puilor din Turcia", a titrat si ziarul italian Corriere della Sera. Publicatia din peninsula a mentionat insa ca, deocamdata, masura Comisiei Europene nu se aplica si Romaniei, nefiind definitivate toate testele facute de autoritatile de la Bucuresti. Ziarul francez Le Monde a publicat un articol intitulat "FAO anunta o monitorizare mondiala a gripei aviare". Referindu-se, de asemenea, la embargoul impus de oficialii de la Bruxelles asupra pasarilor provenind din Turcia, ziarul francez preciza ca Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a anuntat lansarea unei supravegheri pe plan mondial a pasarilor migratoare. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.