Sirianul Anwar Al Tawil, supranumit "Regele cafelei", acuzat de contrabanda si inselaciune, si condamnat la sase ani de inchisoare, a fost pus in libertate, la sfarsitul saptamanii trecute, de magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca, dupa o luna si juma
Sirianul Anwar Al Tawil, supranumit "Regele cafelei", acuzat de contrabanda si inselaciune, si condamnat la sase ani de inchisoare, a fost pus in libertate, la sfarsitul saptamanii trecute, de magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca, dupa o luna si jumatate de inchisoare. Al Tawil a fost eliberat, conform Mediafax, din cauza unor considerente medicale. Mai exact, medicii Institutului "Mina Minovici" din Bucuresti au stabilit ca boala de care acesta sufera si care se afla in faza terminala - "nefropatie cronica glomerulara" - nu poate fi tratata in regimul spitalelor penitenciar.
Presiuni si musamalizari
"Regele cafelei" a fost acuzat ca a prejudiciat statul roman cu aproape un miliard de lei. Ancheta din acest caz a fost coordonata de actualul sef al DNA (fostul PNA), Daniel Morar, cel care de altfel a si finalizat rechizitoriul. Procurorii au stabilit ca Anwar Al Tawil, in calitate de administrator al SC "Rai Adriana" SRL, a introdus in tara, in perioada septembrie-decembrie 1994, 21,5 tone de cafea fara sa plateasca taxele vamale. Marfa a fost descoperita de doi inspectori vamali din Cluj, intr-un TIR care intrase pe la Vama Bors. Cazul a fost prezentat sefului Directiei Vamale Regionale Cluj de atunci, Vasile Muresan, care, asa cum arata rechizitoriul finalizat in 16 aprilie 1997 de Daniel Morar, le-ar fi cerut inspectorilor vamali "sa inceteze cercetarile, pentru ca in spatele afacerii sunt oameni cu greutate" si ca "Politia va lamuri cazul". De asemenea, seful de atunci al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din IPJ Cluj, Sabin Ielceanu, l-a acuzat pe lt.col. Ioan Otel (la acel moment sef al Brigazii de Logistica), participant la ancheta, ca vrea sa musamalizeze dosarul lui Al Tawil, sugerand ca intre cei doi ar exista legaturi de afaceri. Informatiile nu au fost insa niciodata confirmate oficial, dar cert este ca cele peste 21 de tone nu au mai fost gasite.
Mereu bolnav
"Regele cafelei" a fost arestat preventiv in 27 iulie 1995, dar a fost pus in libertate in mai putin de o luna. Sirianul a fugit apoi din tara, Parchetul dispunand, in 20 februarie 1996, arestarea sa in lipsa.
Dupa o perioada de timp, Al Tawil s-a intors in tara, prezentand acte medicale din care rezulta ca a efectuat un transplant renal in Siria si ca face hemodializa de doua-trei ori pe saptamana, motiv pentru care nu suporta regimul de detentie.
In cele din urma, "Regele cafelei" a fost trimis in judecata, procesul sau, in care au fost audiati peste 30 de martori, incepand in luna aprilie 1998 si incheindu-se in octombrie 2000, cu condamnarea sirianului la sase ani de detentie. Cu toate acestea, Anwar Al Tawil nu a fost inchis decat in 26 august 2005, in aceasta perioada prezentand periodic acte medicale din care rezulta ca face dializa si ca boala sa nu poate fi tratata in regimul spitalelor peniten-ciar. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.