Premiul Nobel pentru Economie 2005 a fost atribuit, luni, americanului Thomas Schelling si israeliano-americanului Robert Aumann, pentru teoria lor privind "decizia interactiva" sau "teoria jocului", a relatat Academia Regala de Stiinte a Suediei, ci
Premiul Nobel pentru Economie 2005 a fost atribuit, luni, americanului Thomas Schelling si israeliano-americanului Robert Aumann, pentru teoria lor privind "decizia interactiva" sau "teoria jocului", a relatat Academia Regala de Stiinte a Suediei, citata de Mediafax. Prin aceasta teorie, cei doi economisti au ajutat la "explicarea conflictelor economice, ca de exemplu razboiul preturilor sau razboaiele comerciale", au precizat reprezentantii Academiei. In 2004, Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit norvegianului Finn E. Kydland si americanului Edward C. Prescott, pentru contributia lor la teoria macroeconomiei dinamice. Activitatea lor a creat bazele unui important program de cercetare privind credibilitatea si fezabilitatea politicilor economice. Premiul Nobel pentru Economie este singurul din cele sase premii acordate in prezent, care nu a fost prevazut de inventatorul suedez Alfred Nobel in testamentul sau din anul 1895. Premiul a fost creat in anul 1968 de banca centrala a Suediei, pentru a i se aduce un omagiu lui Nobel. Ca si celelalte premii Nobel, pentru pace, literatura, fizica, chimie si medicina, cel pentru economie este insotit de un cec in valoare de 1,1 milioane de euro. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.