Greenpeace a prezentat, ieri, un raport intitulat "Dovezi asupra contaminarii si cultivarii ilegale de soia modificata genetic in Romania" si rezultatele unui tur de testare a organismelor modificate genetic (OMG) realizat vara aceasta. Conform coord
Greenpeace a prezentat, ieri, un raport intitulat "Dovezi asupra contaminarii si cultivarii ilegale de soia modificata genetic in Romania" si rezultatele unui tur de testare a organismelor modificate genetic (OMG) realizat vara aceasta. Conform coordonatorului campaniei, Gabriel Paun, in urma unor analize realizate in Austria, s-a demonstrat cultivarea masiva, fara respectarea prevederilor legale, de soia modificata genetic (MG) in cel putin 10 judete. Romania are cea mai mare suprafata cultivata cu culturi MG din Europa. 140.000 ha au fost cultivate cu soia in 2005, din care mai mult de jumatate este inregistrat oficial ca fiind MG, se arata intr-un comunicat Greenpeace. Conform reprezentantilor asociatilor de fermieri, in realitate, soia MG reprezinta aproximativ 90% din total si nimeni nu detine controlul asupra situatiei in Romania, se mai arata in comunicat. "Cerem autoritatilor romane sa controleze imediat situatia, deoarece aceasta problema nu afecteaza doar mediul, ci poate cauza dificultati economice fermierilor si producatorilor romani", a declarat Susanne Fromwald, coordonator campanii Greenpeace CEE si biolog molecular.
Ca raspuns la acuzatiile Greenpeace, Ministerul Agriculturii precizeaza ca in acest an s-au cultivat circa 130.000 de hectare de soia, dintre care 85.000 de hectare cu soia modificata genetic. Soia modificata genetic este permisa la cultivare legal din anul 2000, iar complexul de masuri in cazul culturilor modificate genetic este stabilit prin Legea 214/2002. Soia este singura cultura modificata genetic cultivata la noi, se arata in comunicatul ministerului. De assemenea, se precizeaza ca in Uniunea Europeana se cultiva porumb modificat genetic si sunt acceptate pentru import si utilizare 28 de organisme modificate genetic. Uniunea Europeana a aprobat din 1996 importul si utilizarea umana si animala pentru soia modificata genetic. Datele statistice detinute de Ministerul Agriculturii pentru cultura de soia modificata genetic se bazeaza pe declaratiile pe proprie raspundere ale cultivatorilor, care sunt verificate de catre Directiile Agricole, declaratiile false fiind pedepsite conform legii. (L.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.