Raportul de tara pe care il va prezenta Comisia Europeana va fi, dupa cum deja s-a auzit de la sefii nostri pe linie de partid si de stat, unul bun. Lectura catorva dintre capitolele deja finalizate (la aceasta ora lucrandu-se inca la cel politic) in
Raportul de tara pe care il va prezenta Comisia Europeana va fi, dupa cum deja s-a auzit de la sefii nostri pe linie de partid si de stat, unul bun. Lectura catorva dintre capitolele deja finalizate (la aceasta ora lucrandu-se inca la cel politic) indreptateste pe deplin spusele dumnealor, mai ales ca anul asta nu mai e vorba de un teanc de rapoarte intre care sa existe comparatie, ci doar de noi si bulgari. Fata de ei, suntem mai bine.
Note bune la justitie si concurenta, probleme in zona luptei impotriva coruptiei, a functionarii aparatului administrativ si agriculturii. Multe recomandari, analize si exprimari echilibrate, dar, incontestabil, sublinierea unei linii ascendente in procesul de aliniere a tarii noastre la standardele comunitare. Este ceea ce s-a dorit, adica "un raport obiectivi posibil in principal datorita iesirii expertilor de la Bruxelles de sub presiunea negativa a posibilitatii alegerilor anticipate din Romania, elementul care ar fi putut bloca multe dintre evaluarile pozitive existente.
Acum, in mana cu raportul obiectiv si bun, sa vedem ce ne asteapta. in primul rand, exista un climat de dezamagire si oboseala foarte sensibil la nivelul opiniei publice si al multora dintre decidentii politici in ce priveste extinderea UE, primul val fiind deja descris ca mult prea masiv si costisitor, nu foarte bine pregatit si explicat in termenii de comunicare publica. Teama institutiilor comunitare este ca, dupa esecul dramatic al Constitutiei Europene, valul de neincredere sa nu se extinda intr-un mod la fel de definitiv asupra principiului extinderii. Mai ales cand decizia asupra inceperii negocierilor de aderare cu Turcia s-a luat din considerente strict de oportunitate politica, ignorandu-se sentimentele negative exprimate de peste jumatate din populatia celor 25 de state membre, asa cum aratau statisticile publicate inainte de 3 octombrie. Daca mai adaugam la asta stirile privind iminenta deschiderii negocierilor cu Croatia si intrarea in joc a Bosniei, avem pusa in pagina o situatie complexa, care urmeaza un rationament politic mai vechi, dar careia i se contrapune o realitate economica departe de a fi favorabila.
Un contextul in care in Franta, spre exemplu, 41% dintre cetateni estimeaza ca traiesc mai prost datorita faptului ca tara lor este membra UE, conducatorii politici europeni doresc sa demonstreze electoratului lor fermitate si ca dau exemple concrete in acest sens. Zona predilecta de atac este - obisnuit lucru in asemenea cazuri - Comisia Europeana, iar un recent exemplu il reprezinta acuzatiile furibunde ale lui Chirac si atitudinea critica a lui Berlusconi cu ocazia recentului Summit franco-italian. Extinderea ar putea constitui un alt asemenea subiect de controversa, iar arena sa fie Parlamentul European din primavara viitoare.
Raportul de tara produs de Comisia Europeana este obiectiv pentru ca, spre deosebire de multele anterioare (si nu numai pentru tata noastra) este strict tehnic si nu rezultatul entuziasmului politic pentru extindere al Comisiei Prodi. Dar daca (asa cum anunta surse foarte bine avizate din cadrul UE) vantul la Parlament va incepe sa bata impotriva extiderii, Comisia ar putea face rapid un pas inapoi, caci presedintele Barroso este coplesit de replicile negative si esecurile inregistrate in Parlament de cateva dintre directivele propuse de comisarii sai.
Exista o posibilitate reala, deloc neglijabila, ca, in ciuda unui Raport de tara pozitiv, rationamentele acestea sa evolueze, stimulate de perspectivele deloc roze si infloritoare ale principalelor economii europene. Iar exportul constant si masiv al certurilor si intolerantelor politice dimbovitene pe toate culoarele de la Bruxelles nu va face decit o viata mai usoara celor care vor sa foloseasca Romania intr-o batalie locala sau, in orice caz, care inca nu este a noastra, intr-un anume fel, acest Raport marcheaza iesirea noastra din ratacirile in meandrele concretului si intrarea pe tunelul european la capatul caruia, cert, se vede o lumina; oare de la ce-o fi? De la focul de bucurie al victoriei, de la lumanarea de pe coliva, de la lampa lui Ilici sau de la licurici? Putin cam devreme sa spunem cu siguranta...
P.S. Multumesc celor care au sesizat eroarea din precedentul meu comentariu, atunci cand vorbeam de viitoarea intrare a Croatiei in UE, evident insa nu ca un stat musulman. Aveam atunci in minte informatiile privind Bosnia, confirmate ieri de Paddy Ashdown, inaltul Reprezentant in zona al comunitatii internationale, care s-a declarat optimist in privinta demararii, inainte de finele acestui an, a negocierilor privind semnarea unui Acord de asociere si stabilizare intre Bosnia si UE, primul pas pentru integrarea deplina a tarii in Uniunea Europeana.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.