Duelul dintre presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a consemnat ieri un nou episod. Reforma in Justitiei a fost din nou subiectul declaratiilor. De data aceasta, cel ce a lansat ofensiva a fo
Duelul dintre presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a consemnat ieri un nou episod. Reforma in Justitiei a fost din nou subiectul declaratiilor. De data aceasta, cel ce a lansat ofensiva a fost presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu. Prezent la inaugurarea noului sediu al Judecatoriei Nasaud si al Parchetului de pe langa aceasta instanta, Dan Lupascu a abordat ieri acelasi discurs ca cel de acum cateva zile, vorbind din nou despre solutiile politice si despre reforma facuta la televizor. "Sunt foarte importante aceste solutii de natura politica in masura in care ele sunt si potrivite, cu atat mai bine. Reforma in Justitie o face judecatorul si procurorul care zi de zi solutioneaza dosare, care zi de zi este chemat sa descopere adevarul si sa stabileasca dreptatea intr-un caz sau altul", a spus Lupascu. Presedintele CSM a tinut sa precizeze, in acelasi sens, ca reforma sistemului nu poate fi realizata decat printr-o colaborare intre mai multi factori. "In continuare este foarte important raportul de tara, dar ceea ce s-a realizat pana acum este doar inceputul. Lucrul cel mai greu este implementarea reglementarilor si, in acest proces extrem de dificil, a vorbi ca reforma se face de un singur om sau, eventual de un minister sau de catre Guvern, dupa parerea mea este a spune incomplet ce se petrece pentru ca adevarata reforma trebuie facuta de cei care zi de zi aplica legea. In sensul acesta este nevoie de colaborare, de incredere si de respect reciproc intre institutiile statului", a mai declarat Lupascu.
"Pe drumul
cel bun"
Dupa epuizarea subiectului privind reformarea sistemului judiciar prin solutii politice sau la televizor, seful Consiliului s-a referit si la stadiul in care se afla Justitia. Astfel, Lupascu crede insa ca Justitia este pe drumul cel bun, dar ca este nevoie de bani pentru ca reforma sa poata fi realizata. "Justitia este pe drumul cel bun, numai ca in acest proces trebuie sa conlucram cu celelalte institutii responsabile si trebuie sa ne respectam reciproc. Eu am sustinut ca eficienta reformei in Justitie trebuie sa o simta cetateanul, justitiabilul care, de 15 ani, vede acelasi judecator asaltat de dosare, acelasi judecator stresat, obosit, din cauza supraincarcarii. De aceea, reforma nu trebuie facuta la televizor, ci acolo unde se aplica legea si cu oameni care inteleg ceea ce fac si isi asuma constient acest rol", a spus Lupascu. Acesta a adaugat ca masurile luate pentru reformarea Justitiei sunt concrete si ca, pentru a avea o evidenta foarte exacta a stadiului atributiilor care ii revin, Consiliul Superior al Magistraturii a constituit un comitet de monitorizare care se intruneste saptamanal.
Curata Justitie
Dan Lupascu a vorbit si despre coruptia existenta in sistemul judiciar. Sau mai bine zis despre o coruptie care, conform sefului CSM, pare a fi una extrem de redusa. Un lucru dovedit de faptul ca in ultimii doi ani nu au existat judecatori condamnati pentru fapte de coruptie. "A ataca in mod constant Justitia inseamna a incerca sa declansezi un razboi intre justitiabil si judecator sau procuror. Ce dorim de fapt? Sa facem un razboi intre societate si Justitie? Nu neg ca ar exista fapte de coruptie, dar in ultimii doi ani nu prea am mai avut nici un judecator, nu neaparat condamnat, ci pentru care sa se solicite avizul pentru trimitere in judecata pentru fapte de coruptie. Mai ales in perioade electorale, acesta este insa un subiect predilect, iar Justitia este un fel de ciuca batailor fiindca la Justitie, ca si la fotbal, se pricepe toata lumea", a declarat Lupascu. Presedintele CSM a mentionat ca societatea trebuie educata pentru a avea mai mult respect fata de Justitie. "Fara o Justitie solida nu vom avea un stat de drept. In ciuda faptului ca avem greselile noastre, ca sunt si aspecte negative, sa nu uitam ca mentinem un echilibru in societate", a mai spus Lupascu.
Lipsa
de personal
In alta ordine de idei, un alt subiect abordat ieri de seful CSM a fost problema lipsei de personal. In acest sens, Dan Lupascu a precizat ca la nivelul tarii exista circa 500 de posturi vacante de judecatori si peste 600 de posturi de procurori. "Vom mai organiza un concurs de admitere in magistratura in luna decembrie, pentru cei care au o experienta in specialitate juridica de cel putin cinci ani, dar este foarte greu sa facem fata, cu atat mai mult cu cat ne confruntam cu un val nou de pensionari anticipate. Din nefericire, cei care au uzat pana acum de aceasta dispozitie s-au trezit intr-o situatie la care nu s-au gandit. Din cauza unor neintelegeri intre ministere, nu s-au adoptat norme de aplicare a acestei dispozitii, iar aceste persoane nu incaseaza nici pensii, nici salarii. Lucrul acesta trebuia sa se petreaca in termen de 30 de zile de la adoptarea Legii 247/2005 si acest termen este expirat de mult", a spus Lupascu.
Solutie
de avarie
Seful CSM a mai aratat ca in curand se va putea intra in sistem si fara concurs, Consiliul Superior al Magistraturii recurgand la aceasta solutie tocmai din cauza lipsei de personal. "Mai exista si o alta modalitate pe care o vom pune in practica foarte curand, este insa o modalitate subsidiara de selectie a fostilor judecatori sau procurori care au cel putin zece ani vechime si care au parasit sistemul din motive neimputabile. De asemenea, fostii avocati cu vechime de zece ani care se bucura de buna reputatie pot uza de acest text. Noi ii vom supune la un interviu, vom analiza documentele pe care ni le vor prezenta si ne vompronunta. Aceasta este, insa, solutia de avarie. Poarta principala de acces in magistratura este Institutul Superior al Magistraturii", a declarat Lupascu.
Invatamantul juridic
e de vina
Presedintele CSM a afirmat ca de vina pentru penuria de magistrati este calitatea invatamantului juridic din Romania. La randul sau, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, a declarat ca nivelul de selectie trebuie pastrat la un nivel ridicat. "Daca vrem sa asiguram Justitia cu judecatori si procurori buni, va trebui sa pastram foarte inalt nivelul de selectie. Avem o statistica cu acele facultati care dau magistrati. Sunt cele cunoscute deja: Facultatile de Drept din Bucuresti, Iasi, Cluj si Craiova, care au asigurat doua treimi din candidatii admisi anul acesta la ISM. De la restul facultatilor vin unul, doi sau chiar nici un candidat. Trebuie sa tragem un semnal de alarma si pentru invatamant si noi facem acest lucru, fiindca informam facultatile", a spus Popa.
Atacul
lui Basescu
Aceste noi declaratii ale lui Dan Lupascu au loc la doar cateva zile dupa ce acesta a fost criticat chiar de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Seful statului a sustinut ca indrazneala de a reforma PNA "a starnit un val de furie" impotriva sa, a ministrului Justitiei si a sefului DNA, cerandu-le totodata judecatorilor sa inteleaga ca au obligatii si fata de tara nu doar fata de ei insisi. "Se incearca reformarea activitatii fostului PNA, dar a starnit un val de furie indrazneala de a reforma PNA. Am vazut ca Daniel Morar, eu si Monica Macovei suntem puternic afectati pentru indrazneala de a schimba procurori care au avut atatea succese", a spus presedintele. Basescu a criticat si atitudinea judecatorilor. "In zona judecatorilor nimic nu poate fi miscat, decat eventuala bunavointa de a-si face datoria, daca nu fata de lege, macar fata de popor. Am vazut ieri (n.r. - marti) iesirea furibunda a lui Dan Lupascu impotriva Monicai Macovei, care a fost acuzata ca dezorganizeaza Justitia, in conditiile in care, daca nimeni nu atinge acest domeniu, vom continua sa fim ineficienti din acest punct de vedere", a completat Basescu.
Replica sefului CSM nu s-a lasat insa prea mult asteptata. Astfel, Dan Lupascu a precizat, la doar o zi dupa declaratiile lui Basescu, ca reactia sefului statului nu-l surprinde. "Este o situatie grava si trebuie sa ne concentram pe problemele adevarate din Justitie si nu sunt necesare masurile de intimidare, pentru ca Justitia nu poate fi intimidata", a spus presedintele CSM. Lupascu a adaugat ca ministrul Justitiei face parte din CSM si, atat timp cat el conduce aceasta institutie, are dreptul sa atentioneze pe oricare membru al Consiliului sa tina cont de rolul constitutional al acestui for si sa nu se abata de la cerintele privind independenta Justitiei. "In aceasta tara, fiecare are dreptul sa gandeasca liber", a mai precizat Lupascu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.