Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), sucursala a Termoelectrica, cel mai mare producator de energie electrica si termica prin centrale termoelectrice ar putea prelua Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), daca aceasta nu-si plateste
Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), sucursala a Termoelectrica, cel mai mare producator de energie electrica si termica prin centrale termoelectrice ar putea prelua Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), daca aceasta nu-si plateste datoriile in valoare de circa 7000 de miliarde lei vechi, a anuntat ieri ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. "Am propus Primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, ca ELCEN sa preia societatea in contul datoriilor, undeva, in primavara anului viitor", a spus Codrut Seres. Ministrul Economiei a precizat ca Primarul Capitalei a fost de acord. "Daca preluam RADET, trecem la restructurare, la ceea ce ne pricepem si facem la Ministerul Economiei. Vom discuta si despre retehnologizari, investitii, privatizare", a mai spus Seres. Saptamana viitoare este posibil ca RADET sa plateasca o parte din datorie, de circa 2000 de miliarde de lei.
Reorientare la subventii
Subventiile la energia termica vor fi diminuate, sumele astfel disponibilizate urmand sa fie reorientate catre programe de investitii, care sa permita eficientizarea sistemului energetic la nivel national, a declarat Codrut Seres, cu ocazia conferintei internationale dedicate pietei de electricitate din Romania in perspectiva integrarii. "Aceasta masura a fost discutata in sedinta de Guvern, insa o decizie in acest sens va fi luata cel mai probabil saptamana viitoare", a spus ministrul Economiei. "Ansamblul de masuri va urmari ca investitiile in sistem sa permita preturi competitive la energia termica, reducerea pierderilor si atragerea investitiilor straine in producerea de energie in cogenerare," a precizat Seres.
Vicepremierul pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Gheorghe Pogea, a spus ca aceasta noua masura nu trebuie privita ca o diminuare a subventiei, ci, mai degraba, ca o reorientare a acesteia. "Incercam sa facem in asa fel incat sa reusim sa modernizam sistemul national, astfel incat sa acoperim pierderile si sa aducem consumatorul in situatia de a plati doar ce consuma", a spus Gheorghe Pogea.
Potrivit acestuia, subventia este, la ora actuala, formata din sumele provenite de la bugetul de stat (7500 de miliarde lei vechi pentru 2005), de la bugetele locale (6000 de miliarde) si ajutoarele pentru incalzire, in total circa 16.500 de miliarde de lei.
Pogea a subliniat ca, la ora actuala, aproximativ 70% din energia termica la nivel de tara este produsa in sistem de cogenerare, in timp ce restul provine de la centralele de cvartal. "Sunt necesare investitii de circa doua miliarde de euro, preferabil in urmatorii 3-4 ani pentru reabilitarea reala a sistemului termic. Este vorba de cele peste 1,8 milioane de apartamente aflate in evidenta si racordate la sistemele centralizate de incalzire".
Ministrul Economiei a spus ca se va lua in discutie, incepand cu saptamana viitoare, majorarea pretului de referinta la energia termica, cel mai probabil cu 20%, la ora actuala pretul gigacaloriei fiind de 980.000 lei vechi. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.