Un tanar bucurestean care a incercat sa fure mai multe bunuri din casa creatoarei de moda Romanita Iovan a fost impuscat mortal de catre sotul acesteia.
Din primele cercetari a rezultat ca hotul, Bogdan Florin Iancu, in varsta de 27 de ani, a p
Un tanar bucurestean care a incercat sa fure mai multe bunuri din casa creatoarei de moda Romanita Iovan a fost impuscat mortal de catre sotul acesteia.
Din primele cercetari a rezultat ca hotul, Bogdan Florin Iancu, in varsta de 27 de ani, a patruns in imobilul familiei Iovan ieri, in jurul orei trei dimineata, printr-o ferestra situata la demisolul cladirii. A urcat apoi la primul etaj de unde a sustras mai multe bijuterii si un ceas, lucruri lipsite de valoare conform proprietarilor, dupa care a urcat la etajul doi. Acolo unde se afla dormitorul sotilor Iovan. Din declaratiile familiei Iovan a reiesit ca Romanita l-a vazut prima. A tipat, iar hotul a fugit. Creatoarea de moda sustine ca sotul ei a pus mana imediat pe telefon si a sunat la Politie. Cam tot in acelasi timp - momente in care hotul a ajuns la primul nivel si a incercat sa iasa printr-o fereastra - Adrian Iovan a pus mana pe arma de vanatoare si a decis sa-l opreasca pe hot sa paraseasca imobilul. Din declaratiile date "la cald" de Romanita Iovan, sotul acesteia a incercat sa-l loveasca cu pusca pe intrus, moment in care arma s-a descarcat. Hotul a fost impuscat in cap si a cazut pe cimentul din fata garajului casei.
Cateva minute mai tarziu, Politia a sosit la locul incidentului. Corpul hotului a fost transportat la IML pentru autopsiere, iar Romanita si Adrian Iovan au fost solicitati pentru declaratii.
Detaliile scenei
La cateva ore de la incident, Romanita Iovan a declarat presei ca in momentul in care l-a observat pe hot, a tipat: "Iubitule, hotul", iar Adrian Iovan a incercat imediat sa-l prinda pe intrus. Femeia nu a putut da explicatii clare cu privire la momentul in care s-a inarmat sotul ei. In schimb, a descris scena in care acesta l-a impuscat pe infractor: "a intrat in bucatarie, s-a aruncat pe geam, sotul meu l-a urmarit pana la terasa, atunci sotul meu a vrut sa-i de-a cu pusca in cap, s-a descarcat si a cazut lat". Romanita a sustinut in fata presei ca dupa ce sotul ei a fugit dupa hot, de la nivelul doi al imobilului, a ajuns la nivelul intai, unde l-a vazut pe Iancu ca a sarit pe fereastra. Adrian Iovan a pus mana pe telefon si a sunat la Politie coborand in acelasi timp scarile catre parterul imobilului de unde l-a vazut pe hotul care incerca sa escaladeze o veranda. Atunci, a declarat Romanita, sotul ei a vrut sa il loveasca pe agresor cu arma, dar aceasta s-a descarcat iar infractorul a fost impuscat in cap. Bogdan Iancu a fost impuscat in tampla stanga, de la mica distanta, o mare parte dintre alice ramanandu-i in cap.
Conform datelor furnizate de Politie, Adrian Iovan a sunat la Politie la ora 3.40, pentru a anunta ca l-a impuscat pe hot. Prin urmare, e posibil ca Romanita, din cauza surescitarii, sa fi ordonat gresit evenimentele in momentul in care a dat declaratii jurnalistilor.
Pe de alta parte, procurarea armei si incarcarea ei cu alice ar fi trebuit sa necesite un timp suficient de mare care sa-i permita hotului sa paraseasca in timp util casa. De aceea, exista suspiciunea ca intre sotul Romanitei si Bogdan Iancu a mai existat un moment care este trecut sub tacere deocamdata. Nici Romanita si nici sotul acesteia nu au spus ca Iancu a incercat vreun moment sa ii atace. "Era mic, slab", l-a caracterizat creatoarea de moda pe hot. Nu era mascat. Este limpede ca infractorul nu a vrut decat sa dispara cat mai repede din casa, dar Adrian Iovan a fost mai rapid si a reusit sa-l omoare inainte ca acesta sa ii iasa din raza de actiune.
Anchetatorii nu au stabilit deocamdata traseul victimei si a sotilor Iovan din momentul incidentului, dar au declarat ca acesta se impune.
O stire care l-a facut pe hot sa actioneze
Hotii din apartamente sunt in general indivizi care isi pregatesc loviturile cu minutiozitate. Este limpede acum ca nu este cazul lui Bogdan Iancu, cel impuscat de Adrian Iovan. Acesta a dat nas in nas cu proprietarii, fara sa fi banuit o clipa ca acestia ar putea fi acasa. Lipsa cagulei dovedeste acest lucru. Se pare ca Iancu a initiat aceasta spargere in urma unei stiri aparute intr-un ziar central, pe data de 27 septembrie, in care se Romanita Iovan isi anunta intentiile dupa inundatii: "Nu am avut probleme acasa, am sistemul de canalizare bine pus la punct. O sa plec in Dubai pentru cateva zile ca sa scap de ploile astea care nu se mai opresc ". Devine acum clar ca hotul nu a mai supravegheat casa sotilor Iovan, nici macar in acea noapte. A socotit probabil ca nu este nimeni acasa si a decis sa intre.
Neglijenta i-a fost fatala. Specialistii sustin ca multi dintre cei care sunt specializati in spargeri de locuinte nu ezita sa-i atace pe cei care ii surprind in timpul comiterii infractiunii, dar in cazul de fata este limpede ca Iancu nu avea nici o sansa in fata lui Adrian Iovan, diferenta de gabarit fiind clar de partea sotului creatoarei de moda.
Iancu nu avea asupra lui nici o arma. Nu purtat cagula si nici macar manusi. Era un ageamiu care s-a luat dupa o stire din ziar si care a platit cu viata pentru cateva bijuterii fara valoare.
Legitima aparare
Imediat dupa ce anchetatorii au ajuns la casa familiei Iovan, cei mai multi au opinat ca este vorba despre o legitima aparare. Conform prevederilor legale, la art.44 din Codul Penal se arata: "nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare.
Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc, si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc.
Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul".
Dupa cum se poate observa din textul legal, daca se invoca aliniatul 2 al art 44, Adrian Iovan a depasit in mod evident conditiile legitimei aparari, asa cum este de parere si directorul general al Directiei de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IGPR, Gabriel Sotirescu, care a mentionat ca legea romana are foarte multe prevederi care vin in sprijinul proprietarilor, insa situatiile se analizeaza de la caz la caz. "Legitima aparare trebuie sa fie proportionala cu atacul, potrivit legii", a conchis oficialul IGPR.
La randul sau, avocatul Ioan Mustata a explicat ca este posibil ca Adrian Iovan sa fi depasit legitima aparare pentru ca din relatarile Romanitei, hotul a incercat sa paraseasca imobilul si nu a incercat nici o clipa sa ii atace pe proprietari.
Practic, dupa ce hotul s-a pus in miscare din pragul dormitorului situat la etajul doi, Adrian Iovan "l-a vanat" prin toata casa pana cand a reusit sa-l doboare.
Cu toate acestea, ceea ce il va scapa indubitabil pe Iovan de raspunderea penala este cel de al treilea aliniat al articolului mai sus mentionat, care prevede ca "Este de asemenea in legitima aparare si acela care din cauza tulburarii sau temerii a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul".
Nu trebuie uitat insa ca Romanita Iovan a declarat ca sotul ei l-a impuscat accidental pe infractor. Ceea ce inseamna ca Adrian Iovan l-a ucis dintr-o greseala pe hot si nu ca urmare a unei intentii directe cauzata de o tulburare sau temere legata de "atacul" hotului. Textul de lege il acopera in intregime pe Adrian Iovan. Din momentul in care a patruns fara drept in casa familiei Iovan, hotul s-a expus unui pericol de moarte. Astfel, chiar daca fapta lui nu este sanctionata de lege prin pedeapsa capitala, art.44 ofera posibilitatea executarii pe loc a oricarui intrus.
Femeie de afaceri de succes
Cunoscut personaj al lumii mondene bucurestene, creatoarea de moda Romanita Iovan este considerata a fi una dintre cele mai bogate femei din Romania, cu o avere estimata la aproximativ sase milioane de dolari. Potrivit unui clasament realizat de revista Capital (Top 100 femei de succes) Romanita se situeaza pe locul 19. Si-a inceput cariera ca manechin in 1986, iar dupa Revolutie a decis sa inceapa o afacere bazata pe productia de confectii de lux si import de produse si accesorii de lux. In 1994, si-a deschis primul magazin Romanitza, in incinta unui hotel. Ulterior, a obtinut franciza de retail pentru Escada Couture, deschizand un magazin al acestei firme pe Calea Victoriei. (D.E.I.)
Victima, recidivist cunoscut
Hotul impuscat mortal de sotul Romanitei Iovan avea la activ mai multe condamnari pentru furt, el fiind eliberat ultima oara din arest in urma aproape patru luni. Bogdan Florin Iancu avea la activ mai multe condamnari. Prima data, in anul 1995, el a fost internat la o scoala de corectie, pentru un furt. Un an mai tarziu, Iancu a fost condamnat la un an de inchisoare, tot pentru furt iar in acelasi an a fost condamnat la patru ani pentru aceeasi infractiune. In 1998, Iancu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru comiterea unei talharii, in 1999 a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru furt calificat, in 2002 a suferit o alta condamnare pentru furt, de trei ani. In acest an, Bogdan Florin Iancu a fost arestat la 18 mai, fiind acuzat de furt calificat si a fost eliberat la 15 iunie. (Mediafax)
Pozitiile juristilor sunt impartite
Contactat de reporterii ZIUA, avocatul Alice Draghici a precizat ca "se poate invoca legitima aparare, deoarece, in baza articolului 73 litera b din Codul Penal, intrusul a patruns prin efractie, in toiul noptii, cu intentia vadita de a sustrage anumite bunuri." Mai mult, Alice Draghici a mentionat ca "in acest moment, apararea lui Adrian Iovan este intemeiata pe ucidere din culpa. Daca este vorba de legitima aparare, Iovan va fi exonerat de orice raspundere penala."
Decanul Baroului Bucuresti, maestrul Cristian Iordanescu a declarat ca "se poate vorbi despre legitima aparare in conditiile in care infractorul patrunsese prin efractie pe proprietatea familiei Iovan." Mai mult, maestrul a explicat ca "a sustinut intotdeauna principiul sacrosant al proprietatii, iar orice cetatean are dreptul sa se apere in cazul in care ii este incalcata proprietatea." In acest sens, Iordanescu a afirmat ca "infractorul trebuie sa fie constient ca, in cazul in care incalca proprietatea cuiva, consecintele pot fi dintre cele mai tragice."
Pe de alta parte, insa, specialistul in drept Corneliu Turianu a explicat ca "nu se poate vorbi despre legitima aparare in aceste conditii, deoarece, potrivit legii, este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat. Astfel, daca infractorul a incercat sa fuga in clipa in care a fost surprins asupra faptului, pericolul se indepartase. Prin urmare, nu se poate vorbi despre legitima aparare, dar surescitarea la care a fost supus Adrian Iovan poate constitui o circumstanta atenuanta..


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.