Presedintele Traian Basescu va continua consultarile cu societatea civila pe marginea reformarii Parlamentului, el insistand ca toate fortele politice cu care a discutat au sustinut necesitatea eficientizarii Legislativului, dupa care va decide as
Presedintele Traian Basescu va continua consultarile cu societatea civila pe marginea reformarii Parlamentului, el insistand ca toate fortele politice cu care a discutat au sustinut necesitatea eficientizarii Legislativului, dupa care va decide asupra organizarii unui referendum. Acesta ar putea avea loc odata cu alegerea europarlamentarilor romani, la sfarsitul anului viitor, in cazul in care cursa Romaniei catre UE nu va fi amanata de activarea clauzei de salvgardare. Seful statului a insistat ca va cauta o solutie unanim acceptata, in aceste conditii existand posibilitatea elaborarii unui proiect de revizuire a Constitutiei. Si in acest caz va fi necesara consultarea populara.
Structuri politice simplificate si performante
Traian Basescu a atras atentia ca odata cu intrarea in UE, Romania va avea nevoie de structuri politice simplificate si performante. Structurile politice pe care noi le avem au fost structurile tranzitiei, structuri care au dus Romania de la sistemul comunist catre sistemul capitalist si au adus Romania in situatia de tara performanta. Este clar ca este impusa chiar de viata, chiar de realitatile de dupa intrarea in UE, schimbarea sistemului politic si adaptarea lui la noua realitate, aceea de tara membra a UE", a explicat presedintele. El a continuat: "Plecati de la premisa ca in doi-trei ani va fi si Tratatul constitutional in vigoare, deci Constitutia Europeana, care oricum va da Romaniei, ca tuturor celor 27 de tari membre, un Parlament la Strasbourg. Deci, simplificarea sistemului national este o necesitate logica - daca, sigur, putem fi in avangarda acestor procese care incep in Europa sau putem sa stam sa fim ultimii. Eu propun sa fim in avangarda proceselor de adaptare la noul sistem european; nu vad un rau din acest punct de vedere". Basescu a subliniat ca va trebui constituita acea comisie care sa faca propunerile de modificare a Constitutiei si 2006 este "o oportunitate foarte buna".
Alegeri pana la sfarsitul lui 2006
Daca Raportul din aprilie nu va impune aplicarea clauzei de salvgardare, si-a continuat Basescu rationamentul, aceasta va insemna intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007. "Acest lucru reclama ca, pana la sfarsitul anului, sa organizam alegeri pentru europarlamentari. Cu ocazia alegerilor pentru desemnarea celor 35 de europarlamentari la care avem dreptul, vom promova si referendumul legat de Constitutie, ca sa nu facem doua chemari la urne simultan", a continuat el. Presedintele a adaugat ca, in opinia sa, calitatea de europarlamentar se obtine prin vot popular. "Deci, concluzia este ca, oricum, la anul vom face chemare la urne, si nu vad nici un impediment ca, intre timp, sa pregatim modificarile constitutionale necesare", a mai aratat seful statului.
Un raport de tara foarte bun
Raportul de tara privind Romania, pe care Comisia Europeana il va prezenta in aceasta luna, va fi bun din foarte multe puncte de vedere, dar va constata insa si nevoia continuarii eforturilor pentru indeplinirea tuturor obligatiilor asumate in vederea integrarii in UE, a aratat Traian Basescu. "Dupa evaluarile facute, as spune ca spectaculos pozitiv va fi prezentata in raport Justitia, prin modificarile aduse legislatiei, la care se adauga legislatia de mediu, care va prilejui scoaterea unui mare numar de observatii din raportul anterior, si actiunile intreprinse de catre Ministerul Administratiei si Internelor", a spus seful statului.
Marea coruptie si securizarea frontierelor ar putea activa clauza
In opinia presedintelui doua sunt temele care ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare, la Raportul de tara din aprilie anul viitor, - eficienta luptei impotriva marii coruptii si securizarea frontierei. El a tinut sa atraga atentia ca desi au fost extrem de criticate ultimele masuri luate de Ministerul Administratiei si Internelor, acestea sunt solicitate de Uniune. Alte observatii pe care le va face UE, dar care nu au legatura cu activarea clauzei de salvgardare, s-ar putea referi la agricultura pe zona de responsabilitate a Agentiei Sanitar-Veterinare.
Basescu a amintit de necesitatea unei noi legi a spitalelor si a unui nou sistem de achizitie a medicamentelor, fiind important ca aceste legi sa fie promovate inaintea de intrarea in vigoare a Bugetului de Stat pe 2006.
O noua lege a achizitiilor publice
Un alt subiect discutat cu partidele politice, a precizat presedintele, a fost cel legat de necesitatea aparitiei unei noi legi a achizitiilor publice. "Nu in ultimul rand, a fost abordat subiectul necesitatii unor noi reglementari care sa faca mai echitabila comercializarea energiei electrice, precum si sistemul vamal, ca sistem care trebuie profund reasezat, prin introducerea criteriilor de competitivitate si corectitudine in exercitarea activitatii vamesilor", a mai punctat seful statului.
Curajul de a aplica legea se rasplateste cu promovare
In privinta luptei anticoruptie, Basescu a mentionat reformarea Parchetului National Anticoruptie, transformat in Departamentul National Anticoruptie, urmand sa activeze autonom in cadrul Parchetului General, si care "a starnit un val de furie chiar si in randul presei". Presedintele a insistat pe reformarea institutiilor cu oameni cu deschidere si cu curajul de a aplica legea, care vor fi promovati atat cat este legal posibil. "Am vazut ieri iesirea furibunda a presedintelui CSM, domnul Lupascu, impotriva ministrului Justitiei, care a fost acuzata ca dezorganizeaza Justitia, in conditiile in care eu cred ca, daca nimeni nu atinge Justitia, vom continua sa fim ineficienti", a explicat Basescu. "Ramane sa ne rugam la Dumnezeu ca si Justitia sa inteleaga ca are obligatii fata de poporul roman, nu numai fata de ea insasi", a afirmat seful statului. In ceea ce priveste securizarea frontierei, presedintele considera importanta finalizarea renegocierii contractului incheiat in domeniu cu EADS. "Ca informatie, va pot spune ca, in urma analizei suprapunerilor din acest contract, s-au facut economii extrem de importante, economii care nu inseamna nimic altceva decat corectitudinea punctului de vedere ca trebuie renegociat contractul cu EADS. Dar aici in mod cert, pana in aprilie, lucrurile se vor aseza pe fagasul cel bun", a adaugat seful statului.
Asezarea 100% a Bugetului pe proiecte
Presedintele a aratat ca a solicitat Guvernului asezarea 100% pe proiecte a proiectului de Buget pe 2006, cuprinzand explicatii detaliate pentru fiecare destinatie a fondurilor. "Am informat toate partidele, si nu in ultimul rand Guvernul, ca este nevoie de un buget asezat 100% pe proiecte. Am solicitat ca bugetul sa fie extrem de precis in utilizarea banilor", a afirmat Basescu. El a apreciat ca "acest lucru va face bugetul de stat mai transparent si va oferi Guvernului posibilitatea sa analizeze daca proiectele reprezinta prioritati ale Romaniei sau ale ministerelor". In opinia presedintelui, o astfel de constructie bugetara va permite iesirea din "captivitatea aparatelor ministeriale".
"Aparatele ministeriale promoveaza prioritati care de multe ori nu sunt ale Guvernului si ale populatiei", a mai spus Basescu.
Geoana spune ca nu se poate si referendum si alegeri
Presedintele PSD il acuza pe Basescu ca incearca sa-i fure locul lui Tariceanu
Mircea PAUN - ZIUA Foto Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat ca seful statului, Traian Basescu, nu a reusit sa joace rolul de mediator intre partidele politice deoarece presedintele nu a convins partenerii de dialog asupra oportunitatii parlamentului unicameral si a votului uninominal. El a anuntat ca PSD va propune constituirea unei comisii de modificare a Constitutiei mentionand ca nu se poate organiza in acelasi timp atat referendum cat si alegeri parlamentare deoarece, legislativul ar fi respins o ordonanta care stipula acest lucru. Geoana l-a acuzat pe Basescu si ca incerca sa ii fure locul primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu. "Este nefiresc ca presedintele sa fie atat de jucator incat sa isi asume rolul de prim-ministru", a comentat Geoana. Reactia liderului PSD a venit ca un raspuns la comentariile facute de Traian Basescu pe marginea atitudinii PSD. Pe tot parcursul declaratiei prezidentiale, Geoana a stat cuminte intr-un fotoliu, in foisorul Senatului, si a urmarit la televizor comentariile facute de seful statului. Ulterior, el a spus ca PSD se va prezenta la Cotroceni daca presedintele i-o va cere, insistand totodata ca presedintele sa-si prezinte scuzele. (R.A.)
Emma Nicholson: "Faceti reforma parlamentara putin mai tarziu!"
ZIUA Foto Fostul raportor pentru Romania a Parlamentului, Emma Nicholson, a atras atentia ieri la intalnirea dintre Comisiile reunite de politica externa din Camera si Senat cu delegatia Subcomisiei pentru drepturile omului a Parlamentului European ca, in acest moment, exista la nivelul Uniunii Europene, "o usoara reactie impotriva aderarii Turciei", care ar putea afecta si Romania si Bulgaria. Ea a spus ca datoria europarlamentarilor este sa depaseasca si aceste ultime provocari si a cerut Romaniei sa ia masuri "pe cele 11 puncte" care pot determina activarea clauzei de salvargare impusa Bucurestiului.
"Nu va consumati energia"
"Sfatul meu este sa faceti reforma parlamentara putin mai tarziu si sa va concentrati numai pe capitolele de integrare in UE", a spus Nicholson, la sfarsitul sedintei Comisiilor, desfasurata la doar o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a incheiat consultarile cu partidele politice pe marginea parlamentului unicameral. Baroneasa a fost extrem de categorica in declaratii, respingand din start ideea promovata de seful statului. "Reforma parlamentara nu esta una din solutiile pentru integrare. Deci entuziasmul privind schimbarea parlamentului bicameral trebuie sa mai astepte", a continuat Emma Nicholson. In opinia sa, reforma parlamentara e o provocare, dar doar daca ar fi fost o cerere a UE. Oficialul european a recomandat Romaniei sa "nu piarda prea mult timp cu reforma parlamentara", fiind mai mult decat suficient ceea ce este acum in Romania. "Va sugerez sa va consumati energia pentru alte provocari cu care se confrunta Romania", a continuat Nicholson, care este si vicepresedinte al Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European. Ea si-a exprimat convingerea ca tara noastra a facut progrese serioase in domeniul combaterii coruptiei, adaugand insa ca mai are de facut inca pe atat in acest domeniu si poate chiar mai mult. "Chiar si integrata in UE, nu va insemna ca Romania va fi tratata ca un partener egal cu tarile membre ale Uniunii. Acest statut presupune o evolutie in timp", a avertizat Nicholson.
Geoana observa "sansa buna" a Romaniei
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, in timpul intalnirii, ca Romania are "o sansa destul de buna" sa adere la UE la data prevazuta. "Cred ca avem o sansa destul de buna sa respectam data aderarii", a afirmat senatorul PSD, apreciind ca "actualul Guvern a incercat sincer sa mearga inainte, dar instabilitatea politica recenta i-a inhibat precizia actiunilor". Geoana a afirmat ca spectrul alegerilor anticipate inca nu a disparut, insa reprezinta un risc pentru aderare. El a apreciat ca exista patru domenii in care Romania mai are de lucru pentru a indeplini standardele europene: capacitatea de implementare a deciziilor europene si interne, mai ales in domeniul justitiei, controlul granitelor, coruptia inca prea ridicata si necesitatea continuarii eforturilor in ceea ce priveste concurenta. In ceea ce priveste sistemul judiciar, Geoana a respins argumentele conform carora problemele si rezistenta sunt determinate de mentalitatile formate in ultimii 50 de ani, subliniind ca la 15 ani de la Revolutie nu mai pot fi acceptabile asemenea scuze. Potrivit acestuia, problema rezida in capacitatea clasei politice de a nu-si folosi influenta asupra justitiei. "Aceasta nu este o acuzatie la adresa actualei puteri, este o tendinta generala", a adaugat el rapid.
Modelul PSD
Geoana a mai spus ca parlamentul unicameral nu presupune neaparat o singura camera, ci s-ar putea referi si la un al doilea for - cel al reprezentantilor regionali. El s-a plans ca Parlamentul nu mai are nici o putere legislativa, cele mai multe proiecte de lege importante fiind emise de Guvern. "Presedintele nu are nici o raspundere. Nu vine niciodata in fata Parlamentului sa dea explicatii iar primul-ministru e un fel de director general", a comentat Geoana. (Roxana ANDRONIC)
Presedintele a aflat parerea partidelor despre Parlamentul unicameral
Voiculescu pe limba lui Basescu
ZIUA Foto Liderii PD au sustinut ideea trecerii la un Parlament unicameral ales prin vot uninominal, acestia fiind primii pasi pe calea unei reforme profunde a clasei politice. Dan Voiculescu, presedintele conservatorilor, a insistat pentru formarea unei comisii constituante, care pana la sfarsitul anului viitor, sa elaboreze un proiect de modificare a Constitutiei. Modificarile ar trebui sa vizeze, in opinia PC, nu doar introducerea Parlamentului unicameral, ci si prevederi legate de statutul europarlamentarilor. Un alt subiect abordat de delegatia PC, dar care nu figura pe agenda dialogului, a fost faptul ca Romania are nevoie de previziune. "I-am explicat sefului statului ca in toata lumea exista prognoza, ceea ce la noi nu functioneaza, din aceasta cauza nici Hotararile de Guvern nu au impactul economic si social care ar trebui sa-l aiba", a aratat Voiculescu. El a tinut sa mentioneze ca i-a solicitat sefului statului sa se implice in rezolvarea blocajului din Parlament. "Mi-e jena, chiar mi-e rusine de modul in care se desfasoara lucrarile in Parlament. I-am spus presedintelui ca in perioada urmatoare ar trebui sa-si manifeste dreptul democratic de a media intre partidele parlamentare, pentru rezolvarea blocajului dintre cele doua Camere", a marturisit Voiculescu. El a admis ca PC si presedintele au avut si opinii diferite, conservatorii pronuntandu-se pentru vot uninominal, in timp ce seful statului nu impartaseste aceasta opinie.
Minoritatile ar accepta un vot mixt
Pozitia Grupului minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, a fost total diferita de propunerile sefului statului. "Un Parlament bicameral este util in acest moment, iar modalitatea de alegere trebuie sa reprezinte vointa electoratului", a spus Varujan Pambuccian, liderul Grupului minoritatilor. El a adaugat: "I-am prezentat presedintelui punctul nostru de vedere referitor la reforma clasei politice si integrarea Romaniei in UE. Credem ca reforma clasei politice este necesara printr-o legislatie care sa stabilizeze clasa politica si sa intareasca democratia". Pambuccian a apreciat ca, in privinta modalitatii de vot, solutia ar putea fi o combinatie intre votul pe liste si votul uninominal, ceea ce ar presupune o campanie electorala mai lunga. In opinia liderului Grupului minoritatilor, votul uninominal este cel care "se abate cel mai mult de la vointa electoratului", abaterea ajungand in unele situatii pana la 40% fata de votul reprezentativ.
UDMR nu vrea schimbare
Mircea PAUN - ZIUA Foto Delegatia UDMR i-a explicat presedintelui ca Uniunea nu doreste nici o modificare in actualul sistem, sustinand in continuare Parlamentul bicameral si votul pe liste de partid, care asigura o reprezentare proportionala. Singura nuanta a fost ca UDMR vrea bicameralism intr-o forma imbunatatita. "Punctul de vedere al UDMR, prezentat presedintelui, a fost ca se impune o reforma a Parlamentului, pentru ca acum avem un fals sistem bicameral, modul de alegere fiind acelasi si dupa modificarea Constitutiei. Trebuie mentinut insa bicameralismul, intr-o forma imbunatatita", a subliniat liderul Uniunii Marko Bela. El a propus, insa, ca Senatul ar trebui sa aiba o alta forma de reprezentare, respectiv senatorii sa fie reprezentanti ai comunitatilor locale. In privinta blocajului din Parlament, Marko Bela a apreciat ca "printr-o disciplina si o functionare impecabila a Coalitiei" lucrurile se pot rezolva.
PD, ecoul dorintelor prezidentiale
Reprezentantii PD au fost, ca intotdeauna, pe aceeasi lungime de unda cu presedintele. Democratii vor Parlament unicameral si vot mixt uninominal pe liste. "Sustinem o reforma reala a sistemului parlamentar din Romania, printr-un Parlament unicameral redus ca numar, cu prerogative foarte clare pe ideea eficientizarii activitatii parlamentare si sustinem de asemenea votul uninominal pe lista, intr-o pondere pentru care avem toata disponibilitatea sa gasim formula cea mai buna", a declarat, la finalul consultarilor cu seful statului, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. El a admis ca nu a existat nici un punct de vedere divergent cu cel al presedintelui Traian Basescu in cadrul discutiilor. "Gandim oarecum la fel si este greu ca in noua luni de zile cineva sa se schimbe fundamental", a completat liderul executiv al democratilor. El a precizat si faptul ca seful statului a fost informat despre stadiul indeplinirii angajamentelor de catre fiecare ministru PD. Traian Basescu a fost interesat sa afle care este stadiul recalcularii pensiilor, ministrul Gheorghe Barbu prezentandu-i presedintelui informatiile solicitate. (Anca HRIBAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.