Dupa ce practic au ingradit dreptul la libera circulatie impunand romanilor niste reguli absurde pentru a putea iesi din tara, autoritatile romane incearca sa dreaga cat de cat situatia. Numai ca, asa cum ne-am obisnuit deja, institutiile statului re
Dupa ce practic au ingradit dreptul la libera circulatie impunand romanilor niste reguli absurde pentru a putea iesi din tara, autoritatile romane incearca sa dreaga cat de cat situatia. Numai ca, asa cum ne-am obisnuit deja, institutiile statului reactioneaza tarziu si nu reusesc sa rezolve decat partial problemele. Dupa cum se stie, la data de 1 octombrie a intrat in vigoare noul ordin al ministrului Administratiei si Internelor, privind documentele si cuantumul sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara, atunci cand calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare. Astfel, suma minima necesara a fost redusa de la o suta de euro la 30 de euro pentru fiecare zi, la care se adauga o suma fixa de 150 de euro pentru cheltuielile de transport pana la destinatie si retur. De asemenea, noile reglementari prevad ca sunt necesare si documente sau invitatii prin care trebuie sa se demonstreze ca toate cheltuielile de calatorie au fost achitate.
Un nou protocol
Iata ca la doar patru zile de la intrarea in vigoare a noilor reguli, autoritatile romane anunta noi modificari. Niste schimbari care, este adevarat, de aceasta data vin in ajutorul oamenilor. Niste modificari care se refera insa doar la statele ce nu fac parte din Spatiul Schengen. Deci doar la Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Malta si Cipru.
Astfel, documentul privind conditiile de iesire din tara, intrat in vigoare la 1 octombrie, va fi revizuit dupa ce, ieri, ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si omologul sau maghiar au convenit asupra unui protocol potrivit caruia actele justificative raman obligatorii doar pentru Spatiul Schengen. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca ministrii Vasile Balga si Monika Lamperth au convenit, in cursul unei convorbiri telefonice, ca Politiile de frontiera din cele doua tari sa semneze un protocol de colaborare, in vederea impiedicarii migratiei ilegale in Spatiul Schengen.
Conform protocolului, Romania va renunta sa mai solicite, la iesirea din tara, documente justificative cetatenilor care calatoresc in alte state decat cele apartinand Spatiului Schengen. Ca urmare, Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor numarul 820/2005 va fi revizuit, iar celor ce se deplaseaza in alte state decat cele din Spatiul Schengen nu li se vor mai solicita la trecerea frontierei documente justificative privind scopul si conditiile calatoriei.
Simplificarea formalitatilor
Ministerul Administratiei si Internelor a precizat ca, pana in prezent, eliminarea acestei conditii nu era posibila, intrucat un cetatean care declara la punctul de trecere a frontierei ca urmeaza sa calatoreasca in Ungaria avea posibilitatea sa ajunga in oricare din statele Uniunii Europene. Ministrul Blaga a precizat insa ca noile reguli vor simplifica mult formalitatile de trecere a frontierei pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in statele care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val.
La randul sau, premierul Tariceanu a mentionat ca pentru a nu fi puse piedici liberei circulatii, documentele justificative vor fi prezentate doar de catre cei ce vor sa calatoreasca in Spatiul Schengen. "Pentru a nu pune piedici inutile liberei circulatii a persoanelor, vom cere ca documentele justificative sa fie prezentate doar de catre persoanele care vor sa intre in Spatiul Schengen", a declarat, citat de Mediafax, Calin Popescu Tariceanu.
Liber la cumparaturi
De asemenea, conform primului-ministru al Romaniei, sefii Politiilor de Frontiera din Romania si Ungaria vor semna un protocol de colaborare care permite cetatenilor din cele doua tari sa intre pe teritoriul statului vecin fara documente justificative, inclusiv pentru cumparaturi. "Facem legi permisive, dar este necesar ca si cetatenii sa respecte regulile", a afirmat Tariceanu.
Problema rezolvata partial
Cu toate acestea, noile masuri ce urmeaza a fi adoptate nu rezolva insa problemele decat partial. Si asta pentru ca, in continuare, cei ce doresc sa calatoreasca intr-o tara din Spatiul Schengen sunt nevoiti sa prezinte un maldar de acte si documente. Ingradirea dreptului la libera circulatie ramane valabil pentru acestia din urma. Cert este ca revizuirea ordinului ministrului Administratiei si Internelor ar trebui sa se refere si la tarile ce fac parte din Spatiul Schengen. Si sa vina in ajutorul celor ce doresc sa calatoreasca intr-un astfel de stat si care in prezent sunt nevoiti sa piarda zile bune pentru putea indeplini toate acele aberante conditii impuse pentru a putea iesi din tara si ajunge in Spatiul Schengen.
Intorsi de la granita
In alta ordine de idei, dupa intrarea in vigoare a ordinului ministrului MAI, in ultimele patru zile (perioada 1 octombrie - 4 octombrie, ora 8.00), din totalul cetatenilor romani care s-au prezentat la iesirea din Romania - 42.336 de persoane - doar 5433 de nu si-au putut continua calatoria, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale. Principalul motiv pentru care acestia au fost impiedicati sa isi continue calatoria nu a fost lipsa documentelor, ci lipsa mijloacelor de intretinere - 3011 persoane nu posedau bani suficienti - in conditiile in care suma necesara este mult mai mica de la inceputul acestei luni (30 de euro pentru statele Uniunii Europene, si 20 de euro pentru celelalte state, fata de 100 de euro, respectiv 50 de euro pana la data de 1 octombrie). In acelasi timp, 801 persoane nu aveau asigurare medicala, 631 nu detineau bilet de calatorie dus-intors sau echivalentul in valuta, sapte nu aveau carte verde, iar 983 nu indeplineau alte motive legale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.