Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat ieri, in discutie, propunerea procurorului general al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, de revocare din functie a 11 procurori din cadrul fostului Parchet National Anticorup
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat ieri, in discutie, propunerea procurorului general al Departamentului National Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, de revocare din functie a 11 procurori din cadrul fostului Parchet National Anticoruptie. Cei 11 procurori vizati de cererea de revocare sunt Ioan Irimie, Ioan Otel, Alois Imbrea, Gheorghe Vizitiu, Constantin Stefanescu, Alexandru Chiciu, Aurora Cojocaru, Ioan Ciofu, Gheorghe Stan, Octavian Lupescu si Dorel Pascut. Potrivit lui Morar, imediat dupa afisarea pe site-ul DNA a propunerilor de revocare din functie, cei 11 magistrati nominalizati au depus la CSM solicitari de pensionare sau de transfer. Totodata, ieri urma sa se discute si cererea Monicai Macovei, de revocare din functie a trei magistrati din cadrul Parchetului Militar, Constantin Irimia, Samoila Joarza si Ionel Slavoiu.
Pensionare acceptata in unanimitate
In prima parte a sedintei de plen s-a supus la vot stabilirea competentei Plenului sau Sectiei de procurori din cadrul CSM, in vederea discutarii revocarii din functii a celor11 magistrati. Astfel, presedintele CSM, Dan Lupascu, a declarat ca legea nu specifica in mod expres cine este competent, motiv pentru care a optat pentru rezolvarea acestora in plenul CSM. Lupascu a fost sustinut si de vicepresedintele CSM, procurorul Liviu Dascalescu. In replica, procurorul general al DNA, Daniel Morar, a precizat ca cererea sa trebuie discutata in Sectia de Procurori. Ministrul Justitiei, Monica Macovei a opinat ca dezbaterea pentru stabilirea competentei este de prisos, deoarece aceasta reiese clar din textul de lege.
Dupa supunerea la vot, s-a stabilit ca cererile de pensionare a magistratilor aflati pe lista de revocare trebuie discutate in plenul CSM, iar cererile de transfer, in cadrul Sectiei de Procurori. Astfel, cererile de pensionare ale magistratilor Ioan Otel, procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj, Alois Imbrea, procuror sef al Serviciului Teritorial Constanta, Gheorghe Vizitiu, procuror sef pentru efectuarea urmaririi penale in cauze de coruptie, si Constantin Viorel Stefanescu, procuror sef al Serviciului Teritorial Ploiesti au fost acceptate cu unanimitate de voturi. Prin urmare, cererea lui Daniel Morar in cazul celor patru a ramas fara obiect. De asemenea, Ioan Irimie, procuror sef al PNA Cluj, a depus o cerere de demisie din functia de conducere a institutiei, care a fost acceptata de catre Sectia de procurori a CSM. Tot ieri, CSM a acceptat revocarea lui Samoila Joarza si a lui Ionel Slavoiu. Procurorul Constantin Irimia a depus o cerere de transfer la Parchetul Curtii de Apel Bacau.
Macovei: "Le doresc o pensie fericita"
Procurorul general al PNA, Daniel Morar, a declarat ca a solicitat revocarea celor 11 magistrati pentru ca activitatea acestora este neconforma cu scopul PNA. Morar a precizat ca nu i-a instiintat pe magistratii "trecuti pe lista" despre revocare, pentru ca nu acesta este "stilul" sau si nici nu este obligat prin lege sa o faca. In plus, acesta a afirmat ca nu instrumentarea dosarelor in care au fost implicati oameni politici i-a adus pe magistrati pe lista sa, ci evaluarea rezultatelor acestora. Morar a negat vehement faptul ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, ar fi stiut de existenta acestei liste. In acelasi ton, Macovei a declarat ca le doreste celor patru magistrati" o pensie fericita".
Lupascu : "Justitia de la telearestari la telereforma"
Presedintele CSM, Dan Lupascu, s-a aratat profund nemultumit de adresele oficiale ale PNA si MJ, prin care se solicita discutarea rapida a revocarilor propuse atat de Daniel Morar, cat si de Monica Macovei, pentru a nu periclita integrarea Romaniei in UE. Lupascu a precizat ca Justitia a cazut din "telearestari in telereforma", explicand ca nu este suficient sa fie reformata imaginea Justitiei, ci si fondul sau. De asemenea, presedintele CSM a mentionat ca indemnul "faceti rechizitorii", adresat procurorilor este unul periculos. "Este ca si cum ai spune unui pluton: Trageti!", a mai adaugat Lupascu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.