Zeci de politisti de frontiera si vamesi constanteni au fost demisi sau urmeaza sa fie destituiti dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, politistii din Mangalia au descoperit cinci autoturisme incarcate cu tigari si bauturi alcoolice de contrabanda.
Zeci de politisti de frontiera si vamesi constanteni au fost demisi sau urmeaza sa fie destituiti dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, politistii din Mangalia au descoperit cinci autoturisme incarcate cu tigari si bauturi alcoolice de contrabanda. Seful Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Deaconu, a declarat ca demiterea celor 16 vamesi din Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, care si-au desfasurat activitatea in perioada 26 septembrie - 28 septembrie 2005, cand s-au inregistrat grave abateri in comercializarea marfurilor din magazinele duty-free, este o premiera negativa a activitatii ANV. Diaconu a precizat ca, in prima faza, s-a sesizat Comisia de Disciplina pentru desfacerea contractelor de munca, iar pana la definitivarea procedurilor cei 16, impreuna cu seful Biroului Vamal Vama Veche, Dorel Blaj, si doi sefi de tura sunt detasati pe o perioada de 60 de zile in birouri vamale situate la frontiera cu Ucraina si Moldova. Concomitent s-a luat masura propunerii Ministerului de Finante de a suspenda autorizatia de duty - free pentru operatorul economic din Vama Veche implicat in acest caz.
Totodata, din dispozitia ministrului de Finante, Sebastian Vladescu se va initia un proiect legislativ pentru modificarea ordinului ministrului Finantelor, care reglementeaza activitatea de comercializare a produselor duty - free in sensul inaspririi conditiilor si limitarii cantitatilor, care pot fi comercializate prin acest sistem. "In acelasi timp, ni s-a solicitat initierea unui alt act normativ prin care sa se dispuna desfiintarea activitatiii de duty - free la frontierele care se vor desfiinta la momentul aderarii, adica frontiera cu Bulgaria si Ungaria", a adaugat Gelu Deaconu.
Reevaluare
la frontiera
La randul sau, seful Politiei de Frontiera Romane, chestorul Nelu Pop, a declarat ca politistii de frontiera care au fost de serviciu in acea perioada au fost destituiti din functia publica. Astfel, noua politisti de frontiera au fost demisi, iar impotriva altuia s-a luat decizia de a se amana inaintarea in grad profesional pentru o perioada de trei ani si mutarea la IJPFN Tulcea. De asemenea, un alt politist a fost sanctionat si mutat la IJPFN Tulcea, unui alt angajat de la frontiera i se va face o noua evaluare a activitatii pe termen de trei luni, iar un ofiter ar putea fi sanctionat la revenirea din concediul de odihna. Totodata, un alt politist de frontiera internat in spital ar putea fi sanctionat cand se va intoarce la serviciu. In cazul a sase ofiteri din cadrul turelor de serviciu, acestora li s-a acordat o perioada de trei luni pentru remedierea neajunsurilor constatate, urmand sa se faca o noua reevaluare, in raport de care se va decide oportunitatea mentinerii in functiile profesionale actuale.
Nelu Pop a spus ca se va face o noua reevaluare, in cazul adjunctului de la Grupul de Nave Mangalia, comisar sef Cristian Liviu Mitache, si a sefului de la PTF Vama Veche, comisarul Florin Turturica.
De asemenea, ca urmare a extinderii controlului efectuat in comun de Politia de Frontiera si Organele Vamale, la magazinele duty-free din Vama Veche, a fost luata masura cercetarii prealabile, in regim de urgenta, a inca zece politisti de frontiera din cadrul Grupului de Nave Mangalia si PPF Vama Veche, urmand ca, dupa consultarea Consiliului de Disciplina, acestia sa fie sanctionati in functie de gravitatea faptelor savarsite de fiecare in parte.
Reamintim ca mai multe masini pline cu tigari netimbrate in valoare de peste 30.000 de euro si cu bauturi alcoolice au fost depistate, la mijlocul saptamanii trecute, de politistii din Mangalia, in zona comunei Limanu. Dupa o urmarire pe cativa kilometri, prima masina din coloana a disparut, politistii reusind sa opreasca alte cinci. Conducatorii auto au declarat ca au gasit marfa pe un camp din Limanu. In urma unui control facut in magazinele de la granita, politistii au stabilit ca cele aproape 50.000 de pachete cu tigari netimbrate descoperite in cele cinci masini aflate in trafic, au fost cumparate din magazinul duty - free din Vama Veche.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.