Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele opt luni ale anului, un excedent de 0,56% din PIB, nivel apropiat cu cel raportat pentru perioada ianuarie - iulie, potrivit datelor provizorii ale Ministerului Finantelor Publice, citate de Mediaf
Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele opt luni ale anului, un excedent de 0,56% din PIB, nivel apropiat cu cel raportat pentru perioada ianuarie - iulie, potrivit datelor provizorii ale Ministerului Finantelor Publice, citate de Mediafax. Surplusul bugetar a fost de 1,58 miliarde de lei, in conditiile in care veniturile s-au ridicat la 53,9 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile s-au cifrat la 52,3 miliarde de lei. Impozitele directe (pe profit, venit etc.) au totalizat 28,3 miliarde de lei, reprezentand 52,5% din veniturile bugetare. Acestea au depasit de 1,3 ori nivelul impozitelor indirecte, de 22,07 miliarde de lei, respectiv 40,9% din sumele colectate la bugetul general consolidat. Incasarile din impozitul pe profit, de 4,8 miliarde de lei, au crescut cu 7,5% in termeni nominali, comparativ cu valoarea din intervalul ianuarie - august al anului 2004, in conditiile diminuarii cotei de impunere de la 25% la 16%. In schimb, resursele colectate la bugetul general din impozitul pe venituri si salarii au scazut cu 5,45% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 4,2 miliarde de lei, in contextul introducerii cotei unice de 16%. Sumele colectate din contributiile la asigurari sociale (CAS) au urcat cu 23,6% si au totalizat 17,6 miliarde de lei.
Bugetul de pensii, pe minus
La nivelul taxei pe valoarea adaugata se observa cel mai semnificativ avans, de 30,9%, la 13,7 miliarde de lei. Asigurarile sociale si TVA detin cea mai mare pondere in structura incasarilor bugetare, reprezentand aproape 60% din total, la sfarsitul lunii august, din care 32,7% revin CAS si 25,5% TVA. Sumele incasate din accize au totalizat 5,6 miliarde de lei, cu 14,5% peste nivelul din perioada similara a anului precedent, majorare sustinuta si de cresterea unor astfel de taxe, la 1 aprilie, si extinderea listei produselor accizabile. Cheltuielile bugetului general consolidat au avansat, in primele opt luni ale anului, cu 14,7%, la 52,3 miliarde de lei. Cel mai ridicat nivel al cheltuielilor s-a inregistrat la capitolul subventii, transferuri si bonusuri - 24,9 miliarde de lei, si, respectiv, marfuri si servicii - 21,3 miliarde de lei.
La bugetul de stat au fost colectate venituri de 23,35 miliarde de lei si s-au efectuat cheltuieli de 23,3 miliarde de lei. La bugetele locale au fost inregistrate venituri de 12,2 miliarde de lei si cheltuieli de 11,1 miliarde de lei. Bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) a consemnat un deficit de 180,7 milioane de lei, rezultat din venituri de 11,3 miliarde de lei si cheltuieli de 11,5 miliarde de lei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.