Date ultrasecrete despre arsenalul nuclear al Marii Britanii au ajuns intr-un magazin second-hand dupa ce un marinar a furat si a vandut mai multe computere pentru a-si plati datoriile pe care le avea la jocurile de noroc, relateaza the Telegraph.
Date ultrasecrete despre arsenalul nuclear al Marii Britanii au ajuns intr-un magazin second-hand dupa ce un marinar a furat si a vandut mai multe computere pentru a-si plati datoriile pe care le avea la jocurile de noroc, relateaza the Telegraph.
Ofiterul Paul Crookes a reusit sa fure aparatura electronica in valoare de peste 16 mii de lire sterline, cat timp a fost tehnician militar in serviciul Marii Britanii, din vanzarea mai multor computere care apartineau Ministerului Apararii.
El se chinuia sa stranga bani pentru a-si plati o datorie de 120 de mii de lire sterline, pe care o facuse la cazino.
Desi acesta formatase hard-driver-ele computerelor pe care le-a vandut, informatiile clasificate au ramas in memoria acestora, ceea ce a creat "o bresa foarte grava in sistemul de securitate al armatei" a declarat procurorul militar Alison Towler.
Furturile au fost descoperite numai dupa ce oficialii americani au vizitat o baza militara britanica din Northwood, Middlesex, preocupati de faptul ca un exercitiu militar nu a reusit din cauza unor programe defectuoase ale unor computere.
Ofiterul Paul Crookes - care era inginer - a fost interogat si a recunoscut ca a vandut computerele bazei militare, precum si alte echipamente electronice pentru a-si plati datoriile la cazino.
Printre obiectele furate se aflau si trei laptop-uri care contineau fisiere intitulate "top secret".
Acestea au fost vandute la un magazin de electronice second-hand, intitulat Computer Exchange.
Din fericire, politia a descoperit computerele pe rafturile magazinului si le-a confiscat.
In cadrul procesului s-a stabilit ca tanarul Crookes este un jucator inveterat care "viziteaza" cu regularitate cazinourile, in speranta ca intr-o zi se va imbogati. Se pare ca el juca de copil si ca a cautat chiar, la un moment dat, ajutor de la asociatia Jucatorii Anonimi, unde a primit consiliere psihologica.
Date clasificate
Acum, el si-a recunoscut fapta si chiar a dezvaluit ca mai furase si banii de cafea ai bazei militare, care insumau doar 230 de lire sterline.
Interesant este faptul ca vinovatul avea, in rest, o purtare exemplara si chiar fusese propus pentru avansare. Acum, el a fost dat afara din Marina si a fost condamnat la un an de inchisoare.
Judecatorul Timothy Thorne a declarat ca Paul Crookes se face vinovat de o serie de fapte foarte grave si ca a afectat imaginea Marinei militare britanice.
De asemenea, magistratul este de parere ca a fost o scapare grava faptul ca i s-a permis ofiterului sa abuzeze de increderea cu care a fost investit. El era autorizat sa duca aparatura electronica la reparat si sa inlocuiasca computerele vechi. De asemenea, garzile de la poarta unitatii militare nu i-au verificat intotdeauna acestuia actele care sa justifice aparatura pe care acesta o scotea din unitate. Soldatii il considerau un camarad cunoscut si astfel nu au mai considerat necesar sa-l verifice, a stabilit Curtea Martiala.
Ca raspuns, un purtator de cuvant al Marinei a declarat ca masurile de securitate au fost intarite si ca "din fericire, nimeni nu a apucat sa cumpere sau sa se uite in computerele scoase la vanzare, care contineau, intr-adevar, materialele clasificate. S-au luat masuri de securitate sporite, astfel incat sa nu se mai produca incidente de acest gen". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin