Ce a fost saptamana trecuta?
* Vesti excelente de la U.E.
* Presedintele ataca PSD
* Iubirea pierduta a PNL
* Fara mita
Saptamana care a trecut a anuntat o schimbare importanta a scenei politice. Este vorba despre
Ce a fost saptamana trecuta?
* Vesti excelente de la U.E.
* Presedintele ataca PSD
* Iubirea pierduta a PNL
* Fara mita
Saptamana care a trecut a anuntat o schimbare importanta a scenei politice. Este vorba despre potentiala disparitie a Partidului Conservator. Chiar daca din punct de vedere electoral acest partid nu conteaza, el are importanta la nivelul resurselor si al capacitatii sale de negociere. Dupa o anuntata fuziune PNL-PC, cei care s-au grabit sa dezminta au fost conservatorii lui Dan Voiculescu, ca si cand ar fi avut foarte multe de pierdut. Realitatea este ca initiativa acestei fuziuni pleaca dinspre liderii PNL apropiati premierului si are ca scop intarirea acestuia in perspectiva luptei cu presedintele si cu partenerii din Alianta.
Efectul pe termen scurt va fi in favoarea initiatorilor liberali, insa, pe termen mediu, PNL va pierde aproape o treime din propriul electorat. Daca la aceasta pierdere se mai adauga erodarea datorata guvernarii si lupta dintre presedinte si premier, lupta in care presedintele are credibilitate mai mare, se va ajunge intr-o situatie foarte apropiata de cea a CDR-ului din anul 2000.
Mai mult, o ulterioara retragere a PC din fuziunea cu PNL, asa cum s-a mai intamplat in 2003 in alt context, poate duce PNL la o pondere electorala extrem de redusa.
De ce?
Romania are drum liber catre U.E., unde va fi acceptata in 2007, daca va aplica reglementarile deja aprobate, in domeniile Justitiei si securizarii frontierelor de stat. Clauza de salvgardare, a carei activare ar putea determina intarzierea aderarii cu un an, a fost considerata drept "o masura extrema" de catre vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, aflat in vizita la Bucuresti. Frattini a marturisit ca in 2004, cand a fost impusa aceasta clauza, era sceptic fata de posibilitatea Romaniei de a-si indeplini rapid angajamentele. Pachetul de legi necesare exista, iar tara noastra ar avea tot timpul sa il aplice, in 2005 si 2006.
Seful statului, un politician versat, a simtit din pozitiile oficialilor U.E. ca are vant la pupa pentru a intra in cartile de istorie in 2007, cand o mare parte din meritul aderarii Romaniei la lumea civilizata ii va reveni. Integrarea se va produce in mandatul sau si de aceea toate demersurile impotriva integrarii sunt resimtite acut, ca ofense personale. Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a atacat la baioneta PSD, aducand acestui partid acuzatii deosebit de grave si sustinand in continuare necesitatea schimbarii presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Basescu i-a certat public pe social-democrati, afirmand ca doresc amanarea aderarii Romaniei la U.E. Ceea ce a omis Traian Basescu este faptul ca inainte de 2004, parlamentari ai opozitiei de atunci trimiteau la Bruxelles acelasi tip de epistole. Printre acesti se numara si Gheorghe Flutur.
In replica, liderul PSD, Mircea Geoana, a respins aceste acuzatii, spunand ca fosta guvernare a lasat integrarea "la cheie", cu negocierile terminate inainte de alegeri.
Reprezentantii PNL au recunoscut public, in premiera, ca liberalii nu-l mai iubesc pe presedintele Traian Basescu. Comentatorii politici s-au grabit sa afirme ca aceasta declaratie denota nerecunostinta aliatilor, dupa ce Basescu i-a tractat din greu, pana au ajuns la putere. De cealalta parte insa, supararea liberalilor are si ea motivele ei. Seful statului i-a buimacit atat de tare prin intentia lui de a organiza alegeri anticipate, incat toate energiile liberale s-au mobilizat luni intregi pentru a nu pierde puterea proaspat castigata. Zbaterile liberale au parut sa-l intereseze prea putin pe seful statului, atata timp cat ministrii PNL (Finante) si PC (Economie) vor trebui sa adopte grosul masurilor impopulare, necesare pentru completarea veniturilor bugetare, respectiv pentru aderarea la U.E. - scumpirea alcoolului si a tigarilor, cresterea preturilor energiei si a gazelor etc.
Acesta este probabil motivul pentru care a declarat ferm ca s-a pierdut momentul optim pentru organizarea alegerilor anticipate, iar acum este tardiv pentru ca puterea sa se "intoarca la popor".
Coruptia mica a devenit o tinta preferata a autoritatilor, dupa lansarea celebrului mesaj prezidential "Nu mai dati mita". Comentatorii politici au intampinat cu ironie si scepticism acest mesaj, dar au recunoscut la unison ca indemnul prezidential poate avea un efect benefic asupra persoanelor tinere.
Ce va fi?
* Coalitia de guvernamant va aborda problema autostrazii Transilvania.
* Deputatii Nati Meir si Cosmin Gusa vor efectua o vizita de documentare la puscaria Rahova.
* Pregatirile pentru sedinta comuna a guvernelor roman si ungar, programata pentru 20-21 octombrie, la Bucuresti, vor fi in toi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.