1912
* 3/16 febr. V. Parvan citeste comunicarea "Cetatea Ulmetum: descoperirile primei campanii de sapaturi din vara anului 1911"
* 2/15 mart. Are loc sedinta consacrata implinirii a o sta de ani de la nasterea lui Nicolae Kretzule
1912
* 3/16 febr. V. Parvan citeste comunicarea "Cetatea Ulmetum: descoperirile primei campanii de sapaturi din vara anului 1911"
* 2/15 mart. Are loc sedinta consacrata implinirii a o sta de ani de la nasterea lui Nicolae Kretzulescu, al carui nume, cum afirma N. Quitescu, "va ramanea inscris pentru totdeauna in analele Academiei Romane si amintirea lui se va face cu recunostinta in sanul Academiei Romane, precum si in institutiile de cultura ale neamului nostru". Cu acest prilej, A.D. Xenopol prezinta comunicarea "Nicolae Kretzulescu. Schita biografica".
* 7/20 mart. In Monitorul Oficial se publica legea privind alocarea unei sume de 3 milioane lei pentru "cladirea si instalarea Bibliotecii Academiei Romane, dimpreuna cu colectiile ce ea contine: carti, documente, monede, medalii, portrete si harti geografice".
* 11/24 mai. N. Iorga prezinta comunicarea "insemnatatea tinuturilor locuite de romani peste Prut pentru istoria romanilor si folclorul romanesc".
* 12/25 mai La implinirea unui veac de la nasterea lui G. Barit, cel care, cum spunea D.A. Sturdza, "a avut un suflet de adevarat apostol, care poate servi generatiilor viitoare ca o pilda vie pentru virtutile unui fiu devotat al natiunii".
* 19 mai/1 iun. Barbu Stefanescu Delavrancea este ales membru titular al Academiei Romane.
* 21 mai/3 iun. Istoricul literar Pompiliu Eliade (1869-1914) este ales membru corespondent al Academiei Romane. Omul politic Constantin C. Arion este ales membru de onoare al Academiei Romane.
* 25 mai/7 iun. Grigore Antipa rosteste discursul de receptie "Cercetari hidrobiologice in Romania si importanta lor stiintifica si economica". Raspunsul este dat de Ludovic Mrazec.
* 26 mai/8 iun. Geograful francez Emm. de Maronne este ales membru corespondent strain al Academiei. Sunt alesi ca membri de onoare medicul german Hartz Wilhelm Henri-Godefroy von Waldeyer (1836-1921) si medicul francez Pierre Marie (1853-1940). Noul birou de conducere al Academiei este format din I.C. Negruzzi ca presedinte, N. Gane, I. Bogdan si St. Hepites ca vicepresedinti si D.A. Sturdza ca secretar general.
* 29 mai/11 iun. Generalul Grigore Crainiceanu rosteste discursul de receptie "Despre istoria armatei romane". Raspunsul este dat de St. C. Hepites.
* 17/30 dec. Inceteaza din viata Spiru Haret, care, cum afirma C.I. Istrati, a urmarit "ridicarea culturii nationale, fara de care intunericul invaluie totul; el a nazuit mult pentru ridicarea economica a paturii celei mai mari a tarii fara de care independenta noastra nu inseamna nimic; el a cautat sa dezvolte si sa asigure nevoia de economie si munca a meselor mari, fara de care nu se poate ridica nici o cladire sociala temeinica".
(Selectie din lucrarea "Istoria Academiei Romane in date", de Dorina N. Rusu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.