O ziarista de la New York Times, Judith Miller, a fost eliberata din inchisoare, dar numai dupa ce s-a declarat de acord sa depuna marturie in cadrul anchetei care vrea sa depisteze sursa - sau sursele - de rang inalt din Administratia Bush care ar f
O ziarista de la New York Times, Judith Miller, a fost eliberata din inchisoare, dar numai dupa ce s-a declarat de acord sa depuna marturie in cadrul anchetei care vrea sa depisteze sursa - sau sursele - de rang inalt din Administratia Bush care ar fi fost implicate in dezvaluirea identitatii unei agente CIA, relateaza BBC online.
Marturia pe care trebuia sa o depuna ieri Judith Miller se astepta sa lamureasca un scandal care merge pana in inima argumentelor aduse de Administratia Bush pentru a invada Irakul.
Ziarista Judith Miller a petrecut aproape trei luni in inchisoare pentru simplul motiv ca a refuzat sa le spuna anchetatorilor care a fost una din sursele cu care a stat de vorba in trecut si ce anume a discutat cu ea.
Din acest motiv, ea este, de fapt, singurul ziarist - din cei anchetati in legatura cu acest caz - care a facut inchisoare.
Anchetatorii cred ca sursa respectiva a fost implicata in divulgarea identitatii unei agente CIA, Valerie Plame. A divulga numele unui agent secret este, in Statele Unite, o fapta penala.
Valerie Plame este maritata cu un fost ambasador american, Joseph Wilson, una din vocile care au contestat argumentele aduse de presedintele Bush in favoarea razboiului din Irak.
Articole incendiare
Important este insa contextul in care a aparut acest scandal, dupa cum explica avocatul lui Judith Miller, Floyd Abrahams:
"CIA i-a cerut unui fost ambasador american in Niger - e vorba de Joseph Wilson - sa se deplaseze acolo sa verifice daca era adevarat ca Saddam Hussein ar fi incercat sa cumpere minereu de uraniu."
Joseph Wilson s-a dus acolo si a facut apoi un raport, in care afirma ca nu a gasit nici o dovada in acest sens.
Insa in mesajul sau despre starea natiunii, in 2003, presedintele Bush anunta ca, potrivit serviciilor secrete britanice, Saddam Hussein ar fi incercat sa achizitioneze uraniu din Niger. Urmarea a fost ca Joseph Wilson a scris un articol de opinie, in New York Times, pe un ton foarte manios, in care afirma ca Administratia denatura adevarul.
Dupa numai cateva zile, un alt articol, semnat de ziaristul Robert Novak, facea public faptul ca Joseph Wilson fusese trimis de fapt in Niger la propunerea propriei sale sotii, Valerie Plame, care, se dezvaluia, era agenta CIA.
Robert Novak sustinea ca ar fi aflat informatia de la doi oficiali din Administratie.
Joseph Wilson a declarat ulterior ca cineva a divulgat identitatea sotiei sale doar ca sa se razbune pe el.
Ultima piesa
Ancheta oficiala privind sursa - sau sursele - care au facut publica calitatea de agent CIA a lui Valerie Plame nu a fost finalizata, insa se pare ca marturia pe care urmeaza sa o depuna Judith Miller este ultima piesa care mai este asteptata la dosar.
Ea s-a hotarat sa depuna marturie deoarece sursa ei a eliberat-o de promisiunea de confidentialitate.
Nu este clar daca sursa i-a dezvaluit ei - sau si ei - identitatea doamnei Valerie Plame, si daca sursa este una din cele doua persoane cu care a stat de vorba si ziaristul Robert Novak.
Personal, Judith Miller n--a scris nici despre Valerie Plame nici despre Joseph Wilson.
Dupa cum afirma ziarul New York Times, sursa cu care a stat de vorba Judith Miller este Irwing Lewis Libby, seful echipei de consilieri ai vicepresedintelui Dick Cheney, socotit unul din principalii artizani ai razboiului din Irak.
S-a banuit mult timp ca in dezvaluirea identitatii agentei Valerie Plame a fost implicat si seful echipei de consilieri ai presedintelui Bush, Karl Rove. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.