Vi s-a intamplat sa va fie dor, in miez de toamna, sa va infundati palmele in nisipul de la malul marii? Vi s-a intamplat sa retraiti aievea visul, vara, si-n timp ce rasfirati nisipul sa vi se poticneasca degetele, ca intr-un sfarsit de poezie,

Vi s-a intamplat sa va fie dor, in miez de toamna, sa va infundati palmele in nisipul de la malul marii? Vi s-a intamplat sa retraiti aievea visul, vara, si-n timp ce rasfirati nisipul sa vi se poticneasca degetele, ca intr-un sfarsit de poezie, intr-un chistoc de tigara...?

Ora 9:30, sambata. 52 de tineri sunt prezenti pe malul marii intr-o incercare de curatare a plajelor constantene. Baieti si fete, doi dintre ei sunt veniti din Bucuresti pentru a participa la aceasta actiune. Pornesc inarmati cu saci de plastic, cu manusi si cu putere de munca, pentru a cosmetiza macar prin curatare malul marii, atat de jinduit in timpul verii. Nu reusesc sa parcurga decat plaja orasului Constanta, pentru ca oamenii sunt insuficienti, iar gunoaiele - din belsug.
RESTURI LA KILOGRAM. Plaja Constantei se intinde intre Portul Tomis si statiunea Mamaia, iar echi-pele care s-au format au incercat sa acopere fiecare golfulet. Cateva echipe au primit chiar si ajutorul unor oameni veniti la plaja...
Motivele acestei actiuni sunt lesne de inteles. In primul rand, este vorba de estetica locului si de confort - nimanui nu-i place sa mearga pe o plaja si sa fie asediat de gunoaie. Tot in primul rand - dar mult mai putin interesant - pentru ca aceste ""resturi"", care in cea mai mare parte nu sunt biodegradabile, sunt periculoase pentru fauna marina.
Deseurile au fost adunate, sortate si cantarite ""dupa o metodologie internationala care urmareste evaluarea tipurilor si cantitatilor de deseuri din zonele de tarm si cele subacvatice"", ne spune Mihaela Candea - purtatorul de cuvant al organizatiei ""Mare Nostrum"". La o prima evaluare a situatiei, de pe plaja Modern din Constanta s-au adunat 60 kg de gunoaie.
In timpul sezonului, aceeasi plaja ""stralucea"" de curatenie in fiecare dimineata, insa, de cateva zile, gunoaiele se rasfata linistite pe malul marii in bataia razelor soarelor. De ce? ""Turismul, conform legii, se termina la 15 septembrie, iar cei care au muncit pe plaja au fost detasati de la alte obiective pe care le avem. Urmarim ca pana la sfarsitul acestui an sa avem pusa pe picioare o noua strategie de intretinere a plajelor pentru sezonul anului viitor"", ne explica Babu Gheorghe, directorul adjunct al ""Apelor romane"". In strategia care merge acum de-a busilea nu intra insa si responsabilizarea oamenilor in privinta aruncarii gunoaielor la voia intamplarii.

PLAJA PRINTRE GUNOAIE. Romanii nu au invatat inca sa arunce mizeria in cosuri si nu pe plaja. Voluntarii au strans peste 200 kilograme de gunoaie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.