Membrii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au protestat, ieri, timp de doua ore, in fata Ministerului Justitiei (MJ). Protestul s-a datorat refuzului Ministerului Justitiei de a incheia contracte colective de munca.
Membrii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au protestat, ieri, timp de doua ore, in fata Ministerului Justitiei (MJ). Protestul s-a datorat refuzului Ministerului Justitiei de a incheia contracte colective de munca. Pe de alta parte, protestatarii au reclamat si subfinantarea retelei de inchisori. Peste 20 de protestatari au acuzat Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) ca refuza sa respecte prevederile din Legea 130/1996 si din Carta Social Europeana, ratificata de Romania in 1999, care fac referire la obligativitatea incheierii contractelor colective de munca, fapt ce impiedica protejarea si respectarea drepturilor angajatilor.
Buget subdimensionat
Bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor este in fiecare an subdimensionat, pentru anul 2006 fiind alocat, in proiectul de buget, doar 58 la suta din necesar, ceea ce nu permite acordarea unor drepturi prevazute de lege pentru angajatii din penitenciare. Anul trecut, suma alocata ANP a reprezentat putin peste jumatate din necesar, alocatiile scazand de la 71 la suta in 2000, la 67 de procente anul acesta. Statutul functionarului public din ANP prevede ca asistenta juridica este asigurata gratuit angajatilor, in cazul cercetarii pentru fapte comise in timpul serviciului sau in legatura cu serviciul, precum si asigurarea de viata si sanatate. Sindicalistii sustin ca cele doua drepturi nu sunt acordate insa angajatilor din penitenciare, in conditiile in care numarul salariatilor care au contactat TBC de la detinuti a crescut intr-un mod alarmant. Angajatii din penitenciare cer respectarea timpului de lucru, aratand ca, din cauza deficitului de personal, ajung sa lucreze si 240-260 de ore pe luna. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.