La anticipate, fireste. Exact din aceleasi motive comunicate ferm domnului Tariceanu, la Bruxelles, inainte de a renunta la decizia sa irevocabila de a-si da demisia. Daca va mai amintiti, era domnia-sa la fel de decis-irevocabil precum si presedinte
La anticipate, fireste. Exact din aceleasi motive comunicate ferm domnului Tariceanu, la Bruxelles, inainte de a renunta la decizia sa irevocabila de a-si da demisia. Daca va mai amintiti, era domnia-sa la fel de decis-irevocabil precum si presedintele nostru.
Interesant este ca decizia presedintelui nostru vine dupa indelung comentata vizita in SUA unde, chiar daca nu a avut contactele obisnuite in asemenea ocazii, putem macar presupune ca tot i s-au transmis mesaje care vin din acelasi tip de rationament politic ca cel facut la Bruxelles. Anume ca o tara este judecata dupa un prim criteriu fundamental, acela al stabilitatii climatului si scenei politice. De fapt, acesta a fost si argumentul major cu care, de ani si ani de zile, Romania vine sa-si sustina cauza la Bruxelles, dorind sa compenseze astfel ritmul relativ greoi al reformelor si lipsa de performanta in unele dintre domeniile-cheie de negocieri. Bazati-va pe noi, am spus, bazati-va pe faptul ca suntem un stat de drept in care stabilitatea politica si cea institutionala sunt deja un fapt castigat, iar asta ne va permite sa mergem, in ritmul nostru, mai tras, mai impins, inainte spre Europa.
Si ce le-a fost dat sa vada partenerilor nostri externi? Intentia anticipatelor, unele partide politice incepand deja sa-si formeze echipe de campanie in teritoriu, scandalul legat de inlocuirea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, remaniere dupa cateva luni, certuri mai mult sau mai putin voalate in coalitia de guvernare, folosire intensa a ordonantelor de urgenta, blocarea sau incetinirea sensibila a adoptarii legilor din aquis-ul comunitar.
Veti spune, animati de o fireasca lehamite: politica romaneasca. Numai ca, din nefericire, aceasta lehamite poate fi contagioasa. Iar efectele sale pot fi cu mult mai perverse din mai multe puncte de vedere. Desigur, presedintele Basescu spunea un lucru interesant cand, acum cateva zile, afirma ca cine crede ca Romania nu apartine Europei este in afara istoriei. Asa cred si cei de la Bruxelles si, tocmai de aceea, momentul in care Romania parea ca transmite in serie, tocmai la nivel prezidential, semnalul anticipatelor, au inceput sa apara nelinisti. Stopate doar 24 de ore dupa ce domnul Tariceanu dadea asigurari ca gata cu demisia (anuntata ca fapt inevitabil cu cateva zeci de minute inainte, in cladirea vecina, cea a Consiliului Europei, de ministrul nostru de Externe!), in ultimele saptamani zvonurile se transformasera deja intr-o certitudine palpabila, caci nimeni nu poate pune la indoiala valoarea angajamentului prezidential.
Or, daca asa stateau lucrurile, cineva a inceput sa se nelinisteasca mai abitir decat functionarii de la Comisia Europeana. Cineva, adica organismul foarte sensibil al bancherilor europeni, cei care gestioneaza banii comunitari, aceia alocati teoretic Romaniei si imposibil de cheltuit de ai nostri din cauza de lipsa de proiecte (doar 18% din fondurile ISPA!!!). Exista o lege clara si fara exceptii: Imprumuturile Bancii Europene de Investitii, spre exemplu, baza pe care s-au cladit in tarile din jurul nostru toate marile proiecte de infrastructura, se acorda in momentul in care intr-o tara exista stabilitate politica. Altfel spus, cand nu sunt anuntate, mai draga, alegeri sau anticipate. Pentru ei, asta inseamna cel putin sase luni de stopare a negocierilor, astepand sa vada cu cine vor sta dansii de vorba.
Pai nu fuse suficient ca, anul trecut, iubita noastra tara a fost singura care nu a beneficiat de bani de la Banca Europeana de Investitii (caz nefericit si singular in istoria procesului de aderare), in semn de protest fata de atribuirea fara licitatie a cotractului Bechtel, acela demonizat in campania electorala de candidatul Traian Basescu si anuntat acum ca merge inainte de presedintele cu acelasi nume? Fiori trebuie sa le fi dat pe spinare anuntul ca ne pregatim de anticipate. Sudori reci i-au trecut pe ei, dar si pe multi de la Comisia Europeana, cand au inceput sa le vina semnalele de criza de la austriecii de la OMV care au inceput deja sa denunte posibilitatea ca un contract confidential de privatizare sa fie facut public, precedent deloc incurajator pentru alte mari companii care vor fi vazut in asta un semnal de instabilitate, fie el si doar pe plan legislativ.
Cineva, undeva, s-a tensionat de-a binelea. Iar politicianul Basescu a aplicat pasul inapoi. Deocamdata, zice dansul, pana in 2007. Totul bine si frumos, numai ca, pana atunci, mai e 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.