Romania a pierdut 4 locuri in acest an in Topul competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial (WEF), cazand pe locul 67 de pe locul 63 in editia 2005/2006. Studiul calculeaza indicele cresterii competitivitatii pe baza a trei componente: tehn
Romania a pierdut 4 locuri in acest an in Topul competitivitatii realizat de Forumul Economic Mondial (WEF), cazand pe locul 67 de pe locul 63 in editia 2005/2006. Studiul calculeaza indicele cresterii competitivitatii pe baza a trei componente: tehnologie, institutii publice si mediul macroeconomic - prin sondaje de opinie realizate in randul a 117 state. Surclasata de Bulgaria, Romania este ultima in randul statelor care au aderat la Uniunea Europeana anul trecut. Astfel, Estonia este cel mai bine plasata, ocupand locul 20, acelasi ca si anul trecut, urmata de Slovenia, pe pozitia 32, Republica Ceha, pe locul 38 si Ungaria, pe locul 39. Lituania si Letonia ocupa pozitiile 43, respectiv 44, iar Polonia locul 51. Bulgaria se afla pe pozitia 58.
Pe primele cinci locuri in acest clasament se afla in ordine: Finlanda, SUA, Suedia, Danemarca si Taiwan, iar ultimele cinci pozitii sunt ocupate de Paraguay, Benin, Guyana, Kargaztan si Ciad. De altfel, statele nordice detin, potrivit studiului, unele dintre cele mai competitive economii din lume, in pofida impozitelor ridicate si a sistemelor complexe de asigurari sociale. In afara de Finlanda, patru state nordice, Suedia, Danemarca, Islanda si Norvegia se afla in randul celor mai performante 10 economii. Clasamentul este intocmit in functie de datele publice disponibile dar si de sondaje realizate in randul managerilor din tarile analizate. Studiul este important pentru creionarea unei politici economice si ghidarea deciziilor de investitii. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.