Politicienii germani vor ca anul viitor, anul Cupei Mondiale la Fotbal, sa fie unul in care sa nu se fumeze, mai ales dupa ce tot mai multe tari au interzis fumatul in locurile publice, iar publicitatea la tutun este in descrestere. Norvegia, Italia,
Politicienii germani vor ca anul viitor, anul Cupei Mondiale la Fotbal, sa fie unul in care sa nu se fumeze, mai ales dupa ce tot mai multe tari au interzis fumatul in locurile publice, iar publicitatea la tutun este in descrestere. Norvegia, Italia, Irlanda si, cel mai recent, Suedia au interzis fumatul in baruri si restaurante. Taxele forte mari la tutun au facut ca vanzarile sa scada mult. Liderii politici germani au inceput campania pentru interzicerea fumatului, mai ales cu gandul la cei 3,37 de milioane de fani care vor umple stadioanele in luna iunie. De aceea, marile companii producatoare de tutun sunt ingrijorate nu numai de scaderea vanzarilor, dar si de dezvoltarea pietei negre care desface produse aduse din Europa de Est. In partea estica a Germaniei, 30% din totalul tigaretelor sunt vandute fara taxe. "La granita cu Polonia, aproximativ 80 de procente din tigaretele vanute nu sunt taxate", spune Lars Grosskurth, purtatorul de cuvant de la Reemtsma, companie fiica a Imperial Tobacco. Pe langa acestea, avertismentele de pe pachetele de tigari au inceput sa isi arate efectele, numarul tigaretelor fumate scazand in Germania de la 168 de miliarde in 2002 la 148 de miliarde in 2004, cea mai mare descrestere din istoria tarii. Conform organizatiilor anti-tabac, nici guvernul german nu ajuta prea mult, Germania fiind una dintre putinele tari care nu s-a supus complet directivelor UE referitoare la publicitatea la tutun. Cu toate acestea, Guvernul a semnat o intelegere cu Organizatia hotelurilor si restaurantelor, prin care se incearca, daca nu interzicerea totala a fumatului in aceste locuri, macar reducerea spatiului si a numarului de fumatori. Un sondaj recent arata ca 51% dintre germani sunt impotriva interzicerii fumatului, in timp ce in urma cu doi ani 62% se declarau impotriva acestui lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.