In mod normal, lupta politica are doi protagonisti... In Romania, asistam insa la o lupta intre trei partide principale - din care doua sunt chiar aliate. De aici rezulta o situatie neobisnuita: 1) Partidul Liberal, aliat (pana una alta) cu PD, se af
In mod normal, lupta politica are doi protagonisti... In Romania, asistam insa la o lupta intre trei partide principale - din care doua sunt chiar aliate. De aici rezulta o situatie neobisnuita: 1) Partidul Liberal, aliat (pana una alta) cu PD, se afla in conflict cu acesta pe tema revizuirii Constitutiei, a sistemului electoral si a conflictului de atributii dintre premier si presedintele statului; 2) Partidul Liberal lupta pentru a-si pastra individualitatea de partid impotriva acelor membri ai sai (intre altii Valeriu Stoica), preconizand contopirea cu Partidul Democrat apropiat presedintelui Basescu.
Aceasta nu inseamna in mod necesar ca alianta dintre PNL si PD a incetat... Chiar ieri, 28 septembrie, fruntasul democrat Frunzaverde a declarat la o reuniune organizata de Fundatia Horia Rusu ca in 2008 democratii si liberalii vor merge impreuna, pe aceleasi liste. 3) Cu alte cuvinte, conflictul politic principal ramane cel dintre PNL si PD pe de o parte si PSD de partea cealalta; el se reflecta si in disputa privind modificarea regulamentelor Camerelor si desemnarea unor noi presedinti. In raport cu acest conflict, cel din sanul actualei puteri este insa marginal. Marginale sunt si conflictele pe tema revizuirii Constitutiei; liberalii se impotrivesc unui Parlament unicameral susceptibil sa intareasca tendintele autoritare ale presedintelui, dar accepta votul majoritar, uninominal (combinat cu cel proportional) dupa modelul german; altfel spus, punctele de vedere ale celor doua partide din alianta nu sunt chiar ireconciliabile.
Caracteristice pentru conflictul prezent in spectrul politic romanesc sunt radicalismul, emotivitatea si animozitatea. Presedintele Basescu "vrea capul" premierului Tariceanu ca urmare a unor episoade in care nu intelepciunea a avut un rol preponderent.
Se adauga insa si un conflict de la nivelul personalitatilor, mai putin principial. PNL vrea la Camera locul detinut in prezent de Adrian Nastase dar cocheteaza cu acelasi Nastase, potrivit unor surse, pentru a tine partenerul de alianta PD in sah.
Alegerile anticipate ar fi fost probabil o solutie la acest conflict in trei, dar presedintele Basescu a recunoscut ca ele nu mai sunt actuale - presedintele PD, Emil Boc, declara insa deunazi ca nu exclude alegeri anticipate in cazul cand actualul blocaj din Parlament nu va fi rezolvat...
Ce sa mai creada cetateanul de rand?
Cert este ca Partidul Social-Democrat (PSD) al domnului Mircea Geoana, infrant in ultimele alegeri are sanse sa-si revina. Caci vorba proverbului romanesc "cand doi se cearta, al treilea castiga" isi gaseste aplicatia si la conflictul in trei din Romania actuala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.