Un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite va intra in uz din 17 octombrie, in intreaga tara, a anuntat, ieri, Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Fata de modelele v
Un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite va intra in uz din 17 octombrie, in intreaga tara, a anuntat, ieri, Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Fata de modelele vechi, noul tip de reteta va aduce o serie de avantaje atat pentru asigurati, cat si pentru medici si va contribui la o mai buna evidenta a cheltuielilor din sistem. Una dintre principalele noutati este introducerea unei rubrici speciale, prin semnarea careia beneficiarul retetei isi exprima acordul clar de a achizitiona produse mai scumpe decat cele de referinta. "Speram ca prin aceasta masura sa se reduca situatiile in care asiguratul plateste mai mult, fara a fi informat ca poate plati mai putin pentru achizitionarea aceluiasi medicament", a spus presedintele CNAS. Totodata, farmacistul va trebui sa noteze pe reteta denumirea comerciala a medicamentelor eliberate si preturile acestora, precum si valorile de compensare astfel incat asiguratul sa poata verifica daca medicamentul propus de farmacist este cel de referinta sau daca este mai scump. Pe noul formular se introduce, de asemenea, codul de boala, conform regulilor internationale de codificare stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Utilizarea acestor coduri va permite evidenta morbiditatii si a consumului de medicamente, in scopul evaluarii precise a starii de sanatate a populatiei si al prognozarii necesarului de produse farmaceutice.
Un alt avantaj al noii retete este ca, incepand cu 17 octombrie, vor putea fi prescrise, pe acelasi formular, medicamente din toate cele trei liste de compensare (A, B si C), pana in prezent existand cate o reteta separata pentru fiecare dintre aceste liste. S-au mai prevazut rubrici care evidentiaza mai clar situatia in care se afla asiguratul beneficiar al retetei (salariat, pensionar, copil etc) si de unde a obtinut prescriptia, acest lucru ducand la o evidenta a cheltuielilor pe grupe de asigurati.
Reteta noua, probleme vechi
Ca si pana acum insa, nici pentru noile retete nu s-a prevazut vreo rubrica speciala in care sa fie trecut faptul ca, spre exemplu, din trei medicamente solicitate farmacia nu are decat doua, bolnavul fiind nevoit sa-si achizitioneze din alta parte, contra cost, medicamentul. Mentionam ca, farmacia care elibereaza compensate, daca nu are un anumit medicament, este obligata, in cazul in care acesta i se solicita de catre un bolnav, sa-l aduca la raft in 12 ore pentru bolile acute sau in 48 de ore pentru cele cronice. In acest caz, pacientul ar trebui sa aiba cumva posibilitatea sa faca dovada timpului care s-a scurs de la solicitarea medicamentului.
Retetele speciale pentru prescrierea de substante stupefiante raman neschimbate.
Schimbarea retetelor nu presupune costuri suplimentare, costul de achizitie al fiecarui formular fiind de 312 lei vechi fara TVA, la fel ca si al vechilor formulare. Cristian Vladescu a afirmat ca pana la sfarsitul anului banii necesari pentru medicamentele gratuite si compensate vor fi asigurati, in aceleasi conditii de consum ca si pana acum, desi s-a inregistrat o crestere semnificativa in evolutia consumului de medicamente gratuite si compensate fata de 2004 si 2003. Lunar, in Romania se elibereaza aproximativ 55.000 de retete in fiecare judet.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.